Browsen, Streamen, Werken en Gamen – Alles met de Beste Desktop

Het presteert in verhouding vaak beter dan een laptop, je hoeft je geen zorgen te maken over de batterij, en bent doorgaans in staat de desktop zelf te upgraden. Ondanks mobiele technologie, blijft de beste desktop voor velen van toegevoegde waarde.

Het kiezen van een pc kan een overweldigende opgave lijken. Toch hoeft die keuze niet lastig te zijn. Wel is het belangrijk om stil te staan bij enkele eigenschappen en je te bedenken waarvoor je de computer nodig hebt, zodat je de beste desktop koopt.

Hier ga ik je mee helpen! In deze koopgids staan alle belangrijke aspecten voor je op een rijtje. De beste modellen vind je alvast hieronder.

Apple iMac 24-Inch (2023, M3)

Apple iMac 24-Inch (2023, M3)
Toetsenbord: Ja
Bekijk op Bol.com

Dell XPS Desktop (2023)

Dell XPS Desktop (2023)
Bekijk op Bol.com

HP Envy 32-inch All-in-One PC

HP Envy 32-inch All-in-One PC
Bekijk op Bol.com

Waarom een dekstop aanschaffen?

De desktop is een populaire en veelgebruikte tool die door de jaren flinke ontwikkelingen heeft doorgemaakt. Door de komst van de laptop, echter, heeft de pc aan terrein verloren.

Desktops hebben een reputatie als minder gebruiksvriendelijk dan laptops, om nog maar te zwijgen over het formaat en het gebrek aan mobiliteit. Waarom zou je dan tóch een desktop aanschaffen? Omdat de desktop veel pluspunten kent!

De mogelijkheden van een desktop zijn eindeloos. De pc is verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Er is altijd wel een te vinden die geschikt is voor de toepassingen die aansluiten bij je wensen.

Zo kun je een pc onder meer gebruiken voor tekstverwerking, internetten, programmeren, foto- en videobewerkingen en om te gamen.

Een desktop is doorgaans sneller dan een laptop met soortgelijke prijs. Daarom komt het ook met betere prestaties over de brug, omdat er extra ruimte beschikbaar is en processorfabrikanten minder hoeven te letten op het energieverbruik.

Hierdoor kan het apparaat zware programma’s beter aan. Niet voor niets gebruiken bijna alle gamers, videobewerkers en 3D-ontwerpers een desktop computer. Deze computertaken vragen namelijk veel van hardware, dus kracht en ademruimte is geboden.

Voor velen werkt een groot scherm en een groot toetsenbord prettiger. Op een 24 of 27 inch monitor kun je immers meer zien dan op een 15 tot 17 inch laptopscherm.

Net als de beste bureaustoel, zorgt een monitor op ooghoogte tevens voor een betere werkhouding. Dat is makkelijker te regelen met een losse monitor dan met een laptopscherm.

Een desktop staat meestal op een vaste plek en verschillende onderdelen worden beschermd door de behuizing. Hierdoor is het apparaat minder gevoelig voor slijtage en defecten, en heeft het een kleinere kans op storingen en oververhitting.

Ook kan je een desktop makkelijk aanpassen aan je behoeften. Je kiest zelf de monitor en kunt interne wijzigingen aanbrengen. Denk aan een nieuwe grafische kaart of een krachtigere processor.

Dankzij de opstelling van een desktop zijn verschillende componenten beter te bereiken dan bij een laptop. Dit zorgt voor lagere reparatie- of onderhoudskosten en een langere levensduur. Daarnaast is een desktop niet afhankelijk van een accu, en de daarbij behorende beperkte levensduur.

Houd er rekening mee dat je allerlei extra onderdelen moet aanschaffen voor je desktop. Dit biedt je wel de vrijheid om zelf de beste apparatuur te vinden.

Klinkt het uitzoeken van verschillende componenten te ingewikkeld voor je? Misschien biedt een all-in-one desktop dan wel de oplossing. Dit is een samensmelting van een desktop, met een monitor en andere interne componenten van de computer.

Alle onderdelen vormen samen een geheel en zijn verbonden met het scherm. De installatie is hierdoor ook gemakkelijker dan wanneer je kiest voor een pc met een losse monitor.

Als je de mogelijkheden en technische kwaliteit van een desktop en een laptop met elkaar vergelijkt, zie je de weegschaal uitslaan in het voordeel van de desktop computer. Het opvallendste pluspunt is de sterke prijs-kwaliteitverhouding van een desktop.

De draagbaarheid blijft het grootste minpunt. Bedenk dus of dit écht voor je van belang is. Speel je daadwerkelijk vaak games als je onderweg bent, of doe je dat toch thuis?

Misschien kun je kiezen voor een kwalitatieve desktop én een betaalbare laptop voor onderweg, zoals de Chromebook.

Koopgids: hoe kies ik de beste desktop?

Een desktop is best een grote aankoop waar veel bij komt kijken. Je moet onder andere letten op de processor, de harde schijf, de grafische kaart en het beeldscherm. Veel ingewikkelde termen dus.

In deze koopgids ga ik alle belangrijke onderdelen met je bij langs, zodat je de desktop koopt die aan je wensen en verwachtingen voldoet. Heb je geen tijd om het hele artikel te lezen? Hieronder leg ik je in het kort alvast uit per doeleinde waar je rekening mee moet houden.

Op basis van type gebruik

Basisgebruik

Ben jij een basisgebruiker die voornamelijk wil internetten, dan volstaat een pc met een Intel Core i3-processor, een AMD A8-, A10- of een Ryzen 3-processor. Zorg ervoor dat je minimaal 4 GB hebt aan werkgeheugen (RAM).

Multitasken

Wil je een beetje vlot met meerdere programma’s tegelijkertijd werken, dan is een Intel Core i5- of AMD Ryzen 5-processor aan te raden. Ook is minstens 8 GB aan werkgeheugen wenselijk.

Hiermee werk je probleemloos in programma's als Word, Excel of Photoshop, terwijl je Spotify luistert. Je computer vertraagt dan minder snel dan wanneer je 4 GB aan RAM hebt.

Foto’s en video’s bewerken of gamen

Als je wilt gamen of veel foto’s en video’s bewerkt, dan moet je computer iets harder werken. Speel je slechts af en toe eenvoudige games of maak je gebruik van lichte bewerkingsprogramma’s, dan is 8 GB werkgeheugen en een Intel Core i5-processor voldoende.

Gebruik je veeleisende programma’s of speel je VR-games of andere high-end games? Dan is een Intel Core i7-processor aan te raden. Om vloeiend te kunnen werken, raad ik je ook minimaal 16 GB aan werkgeheugen aan.

Ook is een zelfstandige grafische kaart aan te raden. Dit zorgt voor betere grafische prestaties, waardoor je games bijvoorbeeld soepeler kunt laten verlopen.

Streamen

Als je vanaf je comfortabele gamestoel ook nog wilt streamen, is het goed om een AMD Ryzen 7-processor te gebruiken. Als je nog meer processorkracht nodig hebt, dan kun je kijken naar een Intel Core i9, of een Ryzen Threadripper.

Ook is minstens 16 GB aan RAM aan te raden als je VR-games of andere high-end games wilt spelen. Als je op de hoogste kwaliteitsinstellingen wilt spelen terwijl je ondertussen alles streamt, dan is 32 GB aan te raden.

De 5 beste desktops op een rij

1. Apple iMac 24-Inch (2023, M3)

1. Apple iMac 24-Inch (2023, M3)
Toetsenbord: Ja

2. Dell XPS Desktop (2023)

3. HP Envy 32-inch All-in-One PC

4. Alienware Aurora R14 Gaming Desktop

5. Acer Aspire TC-1760-UA92

Processor

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de core processing unit (CPU). Deze noemen we ook wel de rocessor. Dit onderdeel bevindt zich op het moederbord en wordt ook wel gezien als het brein van de computer

Dat komt omdat de CPU verantwoordelijk is voor het verwerken van informatie en het uitvoeren van programmabewerkingen. Hij neemt de bulk van de zware berekeningen dus voor zijn rekening.

Een snelle processor behandelt meer berekeningen en aansturingen per seconde. Hoe meer taken per seconde deze uitvoer, hoe sneller de computer is. De processor bepaalt zo ook de mogelijkheden van de computer.

Aantal kernen

De kracht van een processor is deels af te lezen aan het aantal kernen (cores). Tot een aantal jaren geleden was een processor daadwerkelijk één processor die zich op één taak tegelijk kon richten.

Veel processors hebben tegenwoordig meerdere cores. Elke core kan zich op een andere taak richten. Dit maakt de CPU efficiënter.

De meeste computers beschikken tegenwoordig over een model met tenminste twee kernen, oftewel een dual-core processor. Toch zijn er ook al computers met een quad-core processor, met vier kernen.

Als je veel en/of lastige taken tegelijk wilt uitvoeren, dan is een hexa-core processor met zes kernen een goede aanbeveling. Met een octa-core processor – welke acht kernen heeft – ben je al haast niet meer te stoppen.

De lijst gaat zo nog even door. Zoek je een productiviteitsbeest, dan kun je zelfs processors vinden met wel 64 kernen!

Threads

Met threads bedoelt men virtuele opdelingen van kernen. In simpele termen kun je stellen dat hierbij de cores virtueel in tweeën wordt gedeeld. Een quad-core processor heeft zo acht threads, bij modellen waar multi-threading van toepassing is.

Bij recente processors is dit vrij gebruikelijk, tenzij je echt in het budgetsegment duikt. Als je een desktop met een goedkope basisprocessor koopt, omdat je toch geen veeleisende taken wilt uitvoeren op de pc, zijn meerdere threads ook niet nodig.

Threads zijn vooral handig bij multitasken. Programma's als video- en fotobewerkingssoftware werken vaak in meerdere lagen, wat veel multitasken vergt. Dat is waar meerdere threads hun intrede maken.

Kloksnelheid

De kloksnelheid drukt uit hoeveel taken een processorkern in één seconde kan doen. Dit wordt uitgedrukt in Gigahertz (GHz). Een hogere frequentie suggereert betere prestaties.

Vooral voor gamers is de kloksnelheid van belang: je processor moet snel kunnen rekenen om games vloeiend uit te laten komen. De snelheden liggen tegenwoordig over het algemeen tussen de 1,0 GHz en de 4,0 GHz. Hoe hoger, hoe beter.

Laat je niet alleen leiden door de kloksnelheid. Andere factoren bepalen ook of de processor sneller wordt met dezelfde of lagere kloksnelheid. Een van deze zaken is het cachegeheugen dat zich in de processor bevindt, wat tijdelijk data voor de processor opslaat. Verwar dit echter niet met het werkgeheugen.

Andere oplossingen zijn hyper- of multithreading, waardoor één core twee berekeningen tegelijk kan uitvoeren, en de turbo boost, wat tijdelijk de kloksnelheid verhoogt zolang dit nodig is.

Intel vs. AMD

Momenteel zijn Intel en AMD de twee belangrijkste fabrikanten van processors. Beide produceren verschillende series. Van de Intelserie is bijvoorbeeld de Core i3 bedoelt voor internet & office werkzaamheden, terwijl een Intel Core i7 geschikt is voor veeleisendere taken.

Tot 2017 was AMD een underdog, maar met de Ryzen- en Threadripper-serie is het een waardige concurrent van Intel. AMD-processors staan bekend om hun prettige prijs-kwaliteitverhouding.

Zowel AMD en Intel maken capabele CPU’s. Sommige fans hebben een uitgesproken mening. Als dit voor jou niet het geval is, is het goed om open te staan voor zowel AMD en Intel.

Generatie

Belangrijk is hierbij dat je niet alleen kijkt naar de kernen, threads en kloksnelheid, maar ook naar de generatie van de CPU. Hoe nieuwer, hoe beter – ook als je hiervoor iets minder kernen in ruil krijgt da neen ouder model.

De generatie valt te herleiden als je goed naar de benaming van de processor kijkt.

Opslagcapaciteit

De opslag bepaalt hoeveel data, muziek en afbeeldingen je kunt opslaan op je computer. Bij de meeste desktops verschilt dit van 240 GB tot 2 TB.

Vraag je bij de aanschaf van een pc af of je een model met een hard disk drive (HDD) – oftewel een harde schijf – wilt, of eentje met een solid state drive (SSD).

De HDD is de traditionele harde schijf zoals we die al even kennen. Per GB is deze goedkoper. Een nieuwere optie is de SSD. Deze is sneller, stiller en betrouwbaarder.

De HDD

Een HDD is een traditioneel opslagapparaat. Het slaat gegevens op op een draaiende schijf. Omdat de schijf op gang moet komen, duurt het langer voor de informatie gelezen kan worden.

Deze harde schijven kunnen enorme hoeveelheden aan gegevens opslaan. Sommige modellen hebben tot wel meer dan 3 TB aan opslagruimte, en dat voor een vriendelijk prijsje.

De SSD

De SSD gebruikt een andere manier om gegevens op te slaan, waardoor ze meteen toegankelijk zijn: microchips. De SDD is hierdoor sneller dan een HDD.

Doordat het geen bewegende onderdelen gebruikt, is het een stuk minder kwetsbaar. Deze modellen beschikken meestal over minder opslagruimte dan een HDD in verhouding, en zijn ook duurder om aan te schaffen.

Wil je vooral (voordelig) veel bestanden opslaan? Kies dan voor een HDD. Als je wilt dat je computer razendsnel opstart, dan is een SSD een betere keuze. De prijs ligt alleen aanzienlijk hoger, waardoor ze geen grote opslagcapaciteit bieden.

Indien je niet over genoeg opslagcapaciteit beschikt, kun je bestanden ook opslaan via een externe harde schijf. Een andere optie is een computer die gebruik maakt van zowel HDD als SSD.

Veel computers integreren op dit moment een SSD als een HDD om de de prijs-kwaliteitverhouding te optimaliseren. Losse bestanden en bestanden die je weinig gebruikt bewaar je dan op de HDD, zodat je de SSD volledig kunt gebruiken om programma's op te slaan die je veel gebruikt.

Werkgeheugen

Het interne geheugen, of het random access memory (RAM) heeft ook een grote invloed op de snelheid van de computer. Het slaat de informatie op die je computer actief gebruikt, zodat deze snel toegankelijk is.

Hoe meer dingen je tegelijkertijd wilt doen, hoe meer werkgeheugen je daarvoor nodig hebt. Idealiter ga je tegenwoordig voor minimaal 8 GB aan RAM, maar 16 GB is nog wenselijker. Met 32 GB werk je snel als je aan taken als videobewerking en 3D-ontwerp doet.

Probeer overigens ook op de geheugensnelheid te letten. Deze staat aangegeven in Megahertz (MHz), en lees je ook af aan de geheugengeneratie. Dit herken je aan 'DDR' met een nummer erachter. DDR4 is tegenwoordig vrij standaard, en DDR5 is onderweg. Hoe nieuwer het geheugen, hoe sneller dit werkt.

Grafische kaart

Een grafische kaart (ook wel een videokaart genoemd) is verantwoordelijk voor de grafische prestaties van een desktop. De belangrijkste functie is om veel beelden per seconde (FPS) te genereren.

Gebruik je de computer alleen voor tekstverwerking, dan hoef je hier niet zoveel aandacht aan te besteden, maar het is een fundamenteel onderdeel binnen de wereld van de grafische bewerking en voor het spelen van videogames.

Hoe meer en hoe sneller het geheugen van de videokaart, hoe beter de prestaties in gaming en zware grafische toepassingen. Ook dit is wederom aangegeven in een zekere hoeveelheid aan GB, met een geheugengeneratie (GDDR, in dit geval).

Het aanbod aan grafische kaarten wordt alsmaar groter door het voortdurend verschijnen van nieuwe modellen met betere functies. Nvidia en AMD zijn bekende merken. Grafische kaarten zijn te categoriseren in twee groepen.

Geïntegreerde (integrated) videokaart

In de processor van sommige computers zit al een geïntegreerde grafische kaart. Deze modellen hebben weinig kracht en zijn dus vooral bedoeld voor het uitvoeren van basis- tot middelzware taken.

Wil je een desktop met een geïntegreerde videokaart, let dan goed op de productomschrijving en specificaties. Wees je er ook van bewust dat je kunt een geïntegreerde videokaart niet kunt upgraden zonder de processor zelf te vervangen.

Discrete (dedicated) videokaart

Een discrete videokaart is iets ingewikkelder. Dit komt omdat het een apart stuk hardware is. De belangrijkste onderdelen zijn de GPU en het VRAM.

De graphics processing unit (GPU) geeft net als bij processors aan hoe snel de kernen zijn. Het is dus een soort CPU, maar dan voor grafische taken. Het virtuele RAM (VRAM) is het werkgeheugen van de grafische kaart. Hoe meer GB je hebt, hoe sneller de videokaart verschillende texturen rendeert.

Check welke aansluitingen de kaart heeft, zodat je de juiste monitor kunt aansluiten. Daarnaast is het goed om te letten op de resolutie van het scherm. Je grafische kaart moet de resolutie van je beoogde monitor aankunnen.

Dit staat doorgaans al in de productomschrijvingen aangegeven, dus hierop kun je de aankoop van je scherm baseren.

Zwarte Dell computer op een bureau. Op het scherm is een ingezoomd oog te zien. Op het bureau staan twee plantjes, een laptop, een telefoon en kabels. De wand is zwart.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem beheert zowel de hardware als de software van het apparaat. Hierdoor kun je al je programma’s ook daadwerkelijk gebruiken.

Het besturingssysteem is vooral een kwestie van smaak, maar ook van gewenning: mensen kiezen meestal voor een systeem waar ze al aan gewend zijn. Hieronder staan de bekendste besturingssystemen.

Windows

Wanneer je een nieuwe computer koopt, is Windows 10 meestal al geïnstalleerd. Dit is momenteel het meest gebruikte besturingssysteem.

Deze versie van Windows werd in 2015 uitgebracht en onderscheidt zich door een volledige integratie met andere apparaten. Het werkt ook op tablets en mobiele telefoons.

Windows biedt een breed scala aan beschikbare software, van zakelijke software tot apps voor thuisgebruik. Een zorgelijke ontwikkeling is de hoeveelheid privacygevoelige informatie die Microsoft over zijn gebruikers verzamelt.

Daarnaast zijn er beveiligingsprobleem, Windows is vaak het doelwit van malware-aanvallen. Als je dit besturingssysteem gebruikt, is het goed deze up-to-date te houden en een antivirusprogramma te installeren.

MacOS

Hoewel er een aanzienlijk hoger prijskaartje aan hangt, staat MacOS van Apple bekend als een snel, dynamisch, en eenvoudig systeem. Ook integreren alle Appleproducten perfect met elkaar mede dankzij dit.

Een iMac is dan ook een logische keuze als je al over verschillende Appleproducten beschikt. Apple werkt hun besturingssysteem ook zeer regelmatig bij. Het upgraden naar de nieuwste versie is bovendien altijd gratis, en is het minder vaak het doelwit van malware.

Creatieve professionals geven meestal de voorkeur aan MacOS. Dit komt door de uitzonderlijke ondersteuning die het biedt voor creatieve software, zoals Adobe Photoshop of Premier.

Deze software is ook beschikbaar met Windows, maar over het algemeen functioneert het beter op een MacOS. Gamers zijn vaker teleurgesteld door de beperkte compatibiliteit met games.

Chrome OS

Chrome OS is een interessant en relatief nieuw besturingssysteem dat steeds meer van de markt verovert. Het systeem is vooral geschikt voor basistaken, zoals internetten en tekstverwerking.

Chrome OS is vooral een prijsvriendelijke optie. Het besturingssysteem bestaat slechts uit je Chrome-webbrowser met enkele desktoponderdelen. Houdt er dus rekening mee dat niet alle software werkt op een Chrome OS.

Programma's als Photoshop, Word en vele anderen kun je niet draaien op dit besturingssysteem. Alternatieven zijn in veel gevallen wel zichtbaar, maar ze functioneren nooit precies hetzelfde.

Het systeem wordt automatisch bijgewerkt en synchroniseert met Google Drive voor bestandsopslag. Daarnaast is het systeem zo veilig dat antivirussoftware overbodig is.

Linux

Een optie die je waarschijnlijk nog niet overwogen hebt is Linux. Het staat niet bekend als gebruiksvriendelijk, maar de laatste jaren zijn er meer toegankelijke versies beschikbaar.

Het grootste pluspunt aan Linux is zijn flexibiliteit. Zo lang je over de juiste kennis beschikt, kun je binnen het systeem zo’n beetje alles veranderen wat je maar wilt.

Toch is het erg lastig als je technisch minder onderlegd bent. Dat komt door de gevreesde commandoregel. 😨 Commando’s zijn lastig en tijdrovend om te leren, maar wel essentieel voor het gebruik van Linux.

Behuizing

Computerbehuizing is erg belangrijk. Het beschermt de onderdelen van de computer en zorgt voor koeling. Daarnaast is het ook goed om te letten op het formaat.

Koeling

In een grote computerbehuizing kunnen computeronderdelen veel beter koelen dan in een kleine. Dit komt door de airflow (luchtverplaatsing) die in zo'n grotere een behuizing ontstaat.

In de computerkast van veel desktops zie je één, twee of zelfs meer ventilatoren. Aan de voorkant wordt koele lucht aangezogen, welke naar de diverse computeronderdelen wordt gebracht. Daarna wordt de warme lucht aan de achterkant weer uitgeblazen.

Heb je ook nog ventilatoren boven, dan bepaalt de oriëntatie van de bladen hiervan of je via de bovenkant koude lucht naar binnen haalt, of juist warme lucht naar buiten stuurt.

Genoeg ruimte achter de computer is dus belangrijk, zodat de desktop zijn warmte kwijt kan. Met de beste waterkoeling kun je de computer ook op een slimme manier afkoelen.  

Formaat

Moet je je desktop wel eens meenemen, of heb je thuis niet veel ruimte, dan is het goed om te letten op het formaat. Deze is vooral afhankelijk van de grootte van het moederbord.

Veel computerbehuizingen worden geleverd in de vorm van een toren, een staande behuizing die je doorgaans naast je monitor plaatst, of desnoods op de grond. Binnen deze categorie zijn er drie algemene maten:

  • Full-towers zijn hoge kasten van een ruime halve meter waarin je veel grote computeronderdelen kwijt kunt.
  • De mid-tower is een stukje kleiner. De exacte afmetingen variëren, maar ze zijn over het algemeen zo’n 45 cm hoog en 20 cm breed.
  • In een mini-tower is meestal enkel ruimte voor kleine versies van onderdelen – dus kleine CPU-koelers, kleine grafische kaarten, en minder harde schijven. Deze toren is meestal zo’n 35 cm hoog.

Daarnaast is er nog een liggende variant, waarbij je de monitor van de computer op de behuizing plaatst. Er zijn ook andere vormen van behuizing die bijvoorbeeld ideaal zijn voor in een woonkamer of bij een televisie.

Randapparatuur

Om gebruik te maken van je desktop-pc, heb je randapparatuur nodig. Bij sommige desktops krijg je er al accessoires bij, zoals een muis, een monitor of een gaming-toetsenbord.

Dit scheelt in de portemonnee, maar is niet altijd nodig. Misschien wil je zelf op zoek naar deze accessoires of heb je al een aantal in huis.

Beeldscherm

Het beeldscherm van een desktop koop je vaak apart. Je bepaalt dan zelf de grootte en resolutie. Kijk je veel films en series op je computer, dan wil je een zo groot mogelijk scherm om volop te kunnen genieten van het beeld.

De resolutie bepaalt de kwaliteit van het beeld. Kort gezegd zorgt een hogere resolutie voor een scherper beeld. Meer specificaties doen er toe tijdens de zoektocht naar een goede monitor, maar dit artikel gaat vooralsnog alleen over de beste desktop. 😜

Audio

Naast het beeld is het geluid ook belangrijk. De standaard luidsprekers van een computer zijn meestal niet van hoge kwaliteit. Voor een beter geluidservaring kan het interessant zijn om te investeren in de beste pc-speakers en/of een goede gaming headset.

Aansluitingen en verbindingen

Niet elke desktop heeft dezelfde (hoeveelheid) aansluitingen. Daarom is het van belang om te kijken hoeveel usb-poortjes je nodig denkt te hebben.

Hiermee sluit je apparaten aan die gefocust zijn op dataoverdracht, zoals een usb-stick of je printer. Je kunt er ook randapparatuur mee aansluiten.

Als deze randapparatuur vooral draadloos is, zoals een draadloze muis of draadloze speakers, ook dan heb je een usb-poort nodig om de ontvanger in te pluggen, óf een ingebouwde Bluetooth-ontvanger. Wil je een muis of toetsenbord gebruiken dat via Bluetooth werkt, dan moet je pc hiermee compatibel zijn.

Een HDMI-poort is ook handig. Dit maakt het mogelijk om het apparaat aan te sluiten op een beeldscherm. Een alternatief hiervoor is een DisplayPort, welke vooral onder gamers de voorkeur geniet.

Tegenwoordig zijn bijna alle desktops uitgerust met ingebouwde wifi. Je hebt hiermee altijd een stabiele en draadloze internetverbinding, ook als je geen kabels in de buurt hebt.

Naast wifi, draagt een netwerkkaart ook bij aan een snellere, bekabelde verbinding. Je pc werkt als geheel soepeler tijdens het up- en downloaden en het browsen.

De netwerkkaart wordt aangegeven met 'NIC', wat staat voor networking interface card. Voorheen was dit een aparte insteekkaart, maar tegenwoordig zit het vaak al in het moederbord.

Specificaties van de desktops naast elkaar

1Apple iMac 24-Inch (2023, M3)
2Dell XPS Desktop (2023)
3HP Envy 32-inch All-in-One PC
4Alienware Aurora R14 Gaming Desktop
5Acer Aspire TC-1760-UA92

Apple iMac 24-Inch (2023, M3)

Dell XPS Desktop (2023)

HP Envy 32-inch All-in-One PC

Alienware Aurora R14 Gaming Desktop

Acer Aspire TC-1760-UA92

Veelgestelde vragen over de desktop

Misschien heb je nog enkele vragen over de desktop-pc. Staat je vraag er niet tussen hieronder? Laat het ons weten, dan nemene we hem mee in een toekomstige update!

Hoelang gaat een desktop-pc mee?

Een desktop kan minstens drie jaar meegaan, maar dit kan oplopen tot acht jaar. Dit hangt af van meerdere factoren, zoals het model en hoe (vaak) je de desktop gebruikt.

De ontwikkelingen staan nooit stil, waardoor softwareontwikkelaars 'zwaardere' programma’s kunnen maken. Terwijl de hardware van je computer ouder wordt en verslijt, wordt de daarop draaiende software steeds zwaarder.

Je pc krijgt het dus steeds lastiger om programma’s draaiende te houden. De levensduur kan gerekt worden door hardware-onderdelen na verloopp van tijd te vervangen.

Hoe onderhoud ik een desktop-pc?

Goed onderhoud is belangrijk voor een lange levensduur van de pc. Gebruik een antivirusprogramma en download nooit iets van een onbekende bron.

Het is raadzaam om af en toe het stof uit de ventilatieopening en uit de rest van de pc te verwijderen. Laat de pc nooit in aanraking komen met vloeistoffen, en houd de computer weg bij warmtebronnen om oververhitting te voorkomen.

Gaat de desktop verdwijnen?

Door de komst van draagbare apparaten zoals de laptop, daalt de markt in desktops al sinds de jaren mid-2000. Laptops hebben inmiddels al dezelfde capaciteiten als desktops, maar hebben het voordeel dat ze beter draagbaar zijn.

Ondanks dat is het niet waarschijnlijk dat de desktop compleet gaat verdwijnen. Doorgaans zijn desktops groter, en mede dankzij dit duurzamer. De desktop beschikt over inherente voordelen die een laptop niet heeft, zoals het feit dat ze makkelijk te upgraden zijn.

Conclusie

Ondanks de grote opkomst van laptops, tablets en mobiele telefoons, blijven desktop voor veel mensen nog steeds van waarde. Zoals je hebt gelezen, komen er vele technische termen voorbij als je op zoek bent naar de beste desktop. Hopelijk heeft deze koopgids ervoor gezorgd dat het allemaal wat minder overweldigend is.

Bedenk van te voren waar je de computer voor nodig hebt. Ben je van plan om nieuwe games te spelen of gebruik te maken van fotobewerking software zoals Photoshop? Let dan goed op het werkgeheugen en de videokaart. Als dit soort aspecten voor jou niet van belang zijn, dan kun je kiezen voor een desktop met een lager prijskaartje.

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?