Neem je Boekencollectie Overal Naar Toe met de Beste E-Reader

Ben je veel onderweg of heb je nu eenmaal geen ruimte voor een grote boekenkast in huis? 📚 Een e-reader weegt minder dan een gemiddeld boek, maar draagt er wel duizenden met zich mee. In dit artikel lees je welke specificaties je in je achterhoofd moet houden bij het uitzoeken van de beste e-reader.

De beste drie keuzes staan hieronder alvast klaar.

Amazon Kindle Paperwhite (2021)

Amazon Kindle Paperwhite (2021)

Nook Barnes & Noble Nook

Nook Barnes & Noble Nook

Onyx Boox Tab Ultra C

Onyx Boox Tab Ultra C

Waarom een e-reader aanschaffen?

Een boekenwurm weet hoeveel ruimte boeken van je reistas innemen – en dat terwijl een vakantie aan strand bij uitstek de ideale plek is om boeken te lezen! In een geval als deze, is een e-reader je beste vriend. De e-reader is in de begintijden bij veel lezers niet altijd populair geweest. Geheel onterecht!

Alleen al voor de kosten is een e-reader aantrekkelijker dan een hardcopy boek. E-boeken zijn vele malen goedkoper dan de paper- of hardback variant. Een eenmalige investering in de beste e-reader, heeft zich na de aankoop van zo'n tien boeken al wel terugbetaald.

Daarbij is het elektronische papier van e-readers van zodanige kwaliteit, dat het net is alsof je uit een hardcopy ('normaal') boek leest. En dat allemaal in een klein rechthoekig apparaatje, waar wel duizenden boeken op passen. Een boekenkast met dezelfde capaciteit vind je niet!

De sceptici die vinden dat je 'een boek moet ruiken en voelen', wens ik veel succes met het sjouwen van de hele Lord of the Rings-serie naar de Spaanse costa. Mij in ieder geval niet gezien. 👋

GIF van Damon Salvatore met ondertiteling 'Long story, but the e-book'

Koopgids: hoe kies ik de beste e-reader?

Ben overtuigd van de voordelen van een e-reader? Dan is de vervolgstap om de beste te kiezen. Hoe je dit doet en waar je op moet letten leg ik je hieronder uit!

Scherm

De allerbelangrijkste specificatie van een e-reader is het scherm. Hier zit je immers urenlang naar te staren, wanneer je middenin een goed verhaal zit. E-readers zijn voorzien van een speciaal scherm: e-papier of e-ink en hebben wel of geen touchscreen.

Een e-papierscherm lijkt ontzettend veel op echt papier. Hierdoor is het scherm goed leesbaar, zonder dat je ogen moe worden. Daarbij verbruikt e-papier weinig energie. Zo gaat de accu een stuk langer mee in vergelijking met een lcd-scherm.

Gelukkig kom je bijna geen e-readers meer tegen met lcd-scherm. Het kwaliteitsverschil in schermen van e-readers zit hem in twee dingen: een e-inkscherm gebruikt ten eerste geen kleur. Alles wordt in het zwart-wit weergeven.

Ten tweede zie je het terug aan de resolutie. Dit geeft het aantal pixels op het scherm weer. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld – en dus hoe makkelijker te lezen je boek is.

In het geval van e-readers spreken we over de resolutiedichtheid. Dit lees je af aan het aantal dots per inch (DPI). Hieraan lees je af hoeveel pixels elke vierkante inch bevat. Het maakt hierbij dus niet uit hoe groot het scherm is om toch goed de resolutie te bepalen.

Lees je veel boeken met gedetailleerde afbeeldingen? Kies dan een scherm met minstens 300 DPI. Voor de wat minder fanatieke lezer is een resolutiedichtheid vanaf 200 DPI ook al geschikt.

De grootte van het scherm is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Hoe groter, hoe meer letters op het scherm passen. Een groter scherm is gemakkelijker te lezen.

Sommige e-readers hebben naast e-books weergeven nog enkele andere functies, waarbij een groter scherm zeker van pas komt. Hier kom ik verderop in het artikel op terug.

Het nadeel van een groter scherm is dat je inlevert op de draagbaarheid, al blijft deze altijd beter dan het gewicht en een formaat van een hardcopy. Een klein scherm is veel compacter en gemakkelijk in een handtas op te bergen. Check dus welke afmetingen die bij je passen.

Zeker niet onbelangrijk is de achtergrondverlichting, die het scherm zeker moet hebben. Een e-reader heeft geen felle achtergrondverlichting nodig, maar in het donker lezen moet mogelijk zijn. Kies daarom een scherm met achtergrondverlichting.

Het beste is wanneer deze achtergrondverlichting instelbaar is. Zo pas je de felheid aan op de omstandigheden. Mogelijk bespaar je daarmee je ogen én de batterij van de e-reader.

Voor de avondlezers onder ons is er nog een extra aandachtspuntje. Zoals je wellicht weet is blauw licht in de avond niet bevorderlijk voor je slaap. Gun je ogen in de avond dan een scherm met een blauwlichtfilter, of beter nog: een instelbare kleurtemperatuur.

De 5 beste e-readers op een rij

1. Amazon Kindle Paperwhite (2021)

1. Amazon Kindle Paperwhite (2021)

2. Nook Barnes & Noble Nook

2. Nook Barnes & Noble Nook

3. Onyx Boox Tab Ultra C

3. Onyx Boox Tab Ultra C

4. Onyx Boox Tab Mini C

4. Onyx Boox Tab Mini C

5. PocketBook Era

5. PocketBook Era

Batterij

Een van de redenen waarom e-readers zo populair zijn, is door de lange accuduur. In tegenstelling tot tablets en smartphones, gaan e-readers dagenlang mee, zonder ook maar één keer op te laden. Zo neem je je e-reader gerust mee op vakantie, zonder dat je een lader hoeft in te pakken. 🔋

Om een e-reader met zo'n lange batterijduur in huis te halen, let je allereerst op de capaciteit van de accu. De capaciteit wordt weergegeven in milliampère per uur (mAh). Zo zijn er e-readers met een accucapaciteit van 1000 tot wel 3000 mAh.

Vanzelfsprekend is een accucapaciteit van 3000 mAh veel sterker dan een van 1000 mAh, maar zonder context zijn deze getallen betekenisloos. Je moet ze altijd zien in relatie tot je gebruik.

Gebruik je een e-reader bijvoorbeeld voor mailen en het maken van notities? Dan is de batterij veel sneller leeg dan eentje die je alleen voor lezen gebruikt, ook al is de capaciteit groot.

Kijk naast de capaciteit van de batterij ook naar de maximale batterijduur in dagen. Een e-reader die enkel boeken toont gaat over het algemeen gemakkelijk een week zonder opladen mee. Je zou dan in theorie een week lang dag en nacht een boek kunnen lezen.

Tip: schakel de wifi uit als de batterij van de e-reader bijna leeg is. Zonder wifi gaat de accu een stuk langer mee!

Type documenten

Het boek wat je op je e-reader leest, is eigenlijk niets meer dan een databestand. Deze bestanden bestaan in verschillende typen. En niet alle e-readers ondersteunen alle bestandstypen.

De meeste e-boeken worden geleverd in het ePub-bestandsformaat. Bijna alle e-readers ondersteunen dit bestandstype, maar dubbelcheck het even voor de zekerheid.

Andere veelvoorkomende bestandstypen zijn pdf, AZW, TXT, HTML en doc. Hoe meer bestandsindelingen de e-reader ondersteunt, hoe meer je hem gebruikt. Sommige e-books zijn gelukkig in meerdere bestandstypen te downloaden. Hier kies je het type dat je e-reader het beste ondersteunt.

e-reader op tafel naast een kop thee

Connectiviteit

Naast de e-books, zijn ook audioboeken een populair alternatief voor een boek. Met een audioboek zijn het niet je ogen, maar je oren die het werk doen. Je luistert naar de nieuwste bestseller, terwijl je ondertussen schoonmaakt, sport of onderweg bent.

Ben je al overgestapt naar audioboeken? Kies dan voor een e-reader met deze functionaliteit. Hiermee heb je al je e-boeken en luisterboeken handig in een digitale bibliotheek opgeslagen.

Een e-reader met audio-ondersteuning is niet zo veelvoorkomend als je wellicht denkt: de meeste e-readers zijn niet voorzien van speakers of audiojack. 🎧 Check daarom of de e-reader over bluetooth beschikt.

Hiermee koppel je de e-reader eenvoudig aan een goede draadloze koptelefoon of de beste draadloze oordopjes. Het enige dat nog mist voor een heerlijke leesmiddag is een goede hoekbank, een kopje thee en een dekentje!

Maar heel eerlijk, ook zonder audio-ondersteuning van een e-reader redden we het wel. De meeste audioboeken zijn ook via je smartphone te beluisteren – en wanneer zijn we nu opstap zonder onze telefoon?

Een wifi-verbinding maakt het gebruik van een e-reader daarbovenop een stuk eenvoudiger. Met een wifi-verbinding maak je via de e-reader eenvoudig contact met de gekoppelde boekenwinkel. Je schaft het e-book direct uit de online winkel aan en downloadt hem naar de opslag van het apparaat.

Is het boek eenmaal gedownload, heb je in ieder geval geen wifi-verbinding meer nodig om het boek te lezen. Om een boek op de opslag van een e-reader zonder wifi-verbinding te krijgen, kost veel meer werk.

Je moet dan via een laptop of pc de e-boeken aanschaffen. Deze download je en zet je vervolgens via een kabel over naar de e-reader.

Kwetsbaarheid

Wanneer je een nieuwe e-reader aanschaft, is het wel fijn dat deze lang meegaat. Hier heb je zelf een aandeel in door voorzichtig met je e-reader om te gaan, maar ook door een kras- en waterbestendige e-reader uit te kiezen.

Krasbestendig

Een krasbestendige e-reader heeft een scherm voorzien van een extra coating. Deze beschermt het scherm tegen beschadigingen van stof, zand of voorwerpen in je tas. Zo neem je de e-reader met een gerust hart mee voor onderweg.

Zie je nergens iets staan over krasbestendigheid van je beoogde e-reader? Dan is een eventuele screen protector ook een optie. Check of deze beschikbaar zijn in de winkel waar je je e-reader koopt; dan kun je alles in één keer bestellen!

Waterbestendig

Heerlijk lezen op het strand, langs het zwembad of met een glaasje wijn op de bank. Wat hebben deze locaties met elkaar gemeen? Juist! Vloeistof is hier een groot gevaar.

Wellicht mors je wijn of springt iemand met volle kracht naast je in het water, waardoor een tsunami aan zwemwater je e-reader overspoelt.

E-reader bij een blauwe zee

Herkenbaar? Waterschade is namelijk niet een kwestie van of, maar van wanneer. Een waterbestendige e-reader gaat op deze manier een stuk langer mee. Waterbestendig betekent echter niet waterdicht! Onderwater een boek lezen is ook met een waterbestendige e-reader geen goed idee.

Om een specifieker idee te krijgen van waterbestendigheid, kijk je naar de IP-waarde. Deze afkorting staat voor 'ingress protection' en geeft aan in hoeverre een apparaat stof en vocht afweert:

  • Het eerste cijfer achter de afkorting staat voor de stofbestendigheid, en loopt op tot 6. Dit staat voor 'volledig stofdicht'.
  • Aan het tweede cijfer lees je de vochtbestendigheid af. Dit loopt op tot 9, wat staat voor volledig vochtdicht. Onder de e-readers loopt dit meestal niet hoger op dan 5, wat staat voor 'sproeidicht'.

Opslag

Veel opslag bij een e-reader is overkill en liever bespaar je hier je geld op. E-readers in het goedkopere segment zijn al in staat 8 GB aan boeken te dragen. Even voor de goede orde, dit zijn ongeveer 3000 boeken.

Zelfs al zou je elke dag een boek uitlezen, dan ben je nog minstens 8 jaar bezig. En ik vermoed dat je in die tijd wel de mogelijkheid hebt om je gelezen boeken naar de cloud te verplaatsen. Laat je dus niet verleiden om te betalen voor onnodig veel opslag.

Functionaliteiten

E-readers zijn lang niet meer alleen voor lezen bedoeld! Luxere e-readers hebben nieuwe functionaliteiten die in het dagelijks leven erg handig zijn. Sommige e-readers zijn eigenlijk tablets, maar dan met een e-ink-scherm. Ze kunnen dingen die de beste tablet ook kan!

Naast het lezen van boeken, download je apps voor het lezen van de krant, beantwoord je mailtjes en maak je aantekeningen. Vaak zijn de luxere e-readers voorzien van een stylus. Hiermee maak je kanttekeningen tijdens het lezen of schets je zelfs hele tekeningen op een leeg stuk e-papier.

Deze functies zijn ideaal voor studenten en laten je volledig papierloos door het leven gaan. Een e-reader met dit soort functionaliteiten heeft een wat groter scherm en meer opslag nodig.

Specificaties van e-readers naast elkaar

1Amazon Kindle Paperwhite (2021)
2Nook Barnes & Noble Nook
3Onyx Boox Tab Ultra C
4Onyx Boox Tab Mini C
5PocketBook Era

Amazon Kindle Paperwhite (2021)

Nook Barnes & Noble Nook

Onyx Boox Tab Ultra C

Onyx Boox Tab Mini C

PocketBook Era

Veelgestelde vragen over e-readers

De beste e-reader voorziet je jarenlang van leesplezier. Een goede keuze maken is dus belangrijk. Check daarvoor nog even de veelgestelde vragen over e-readers hieronder.

Hoe download je e-readerboeken?

De meeste e-readers zijn verbonden aan een webwinkel voor boeken. Je downloadt deze boeken rechtstreeks vanuit de winkel naar je e-reader, zonder tussenkomst van een pc.

Bij e-readers zonder wifi koopje e-boeken via een webwinkel en zet je deze met een kabel over naar de e-reader.

Wanneer is de e-reader uitgevonden?

De zogenaamde Rocket eBook was de eerste e-reader op de markt en werd uitgebracht in het jaar 1998. Met de capaciteit van 10 boeken en een resolutie van 480 × 320 is het een lachertje vergeleken met de e-readers van nu.

Wie heeft de e-reader uitgevonden?

Er gaan verschillende verhalen rond over de echte uitvinder van de e-reader. De e-reader zoals we die nu kennen is voor het eerst op grote schaal uitgebracht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Deze namen ken je wellicht wel als de medeoprichters van Tesla.

Waarom een e-reader kopen?

E-readers hebben veel voordelen. Met een e-reader draag je duizenden boeken in een klein, dun apparaat met je mee. Ideaal voor onderweg, op vakantie, maar ook voor thuis. Daarnaast zijn e-boeken goedkoop en direct verkrijgbaar na aankoop.

Conclusie

Zie jezelf als boekenwurm de hele bibliotheek uitlezen? Kies dan een waterbestendige e-reader met een goede accu en wifi-verbinding. Zo geniet je van de beste boeken op elke locatie en op elk moment van de dag. Bedankt voor het lezen van deze review en veel leesplezier! Laat je nog weten wat je van dit artikel vond?

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?