10 Manieren om Pen uit je Kleding te krijgen!

Als je ook maar een klein beetje onhandig bent, komen vlekken in je kleding je vast bekend voor. Zo had ik laatst een pennenstreep op mijn lichtblauwe spijkerbroek. Erg zonde als die er niet meer uit zou gaan!

Na wat afstruinen op het internet heb ik een hoop huismiddeltjes gevonden om pen uit kleding te krijgen. Zo heb ik ook mijn spijkerbroek gered!

Het ligt voor de hand om vlekkenverwijderaar te gebruiken, maar niet iedereen heeft dit in huis. Het is niet nodig om speciaal hiervoor op de fiets te stappen.

Ook met alledaagse middelen als melk of billendoekjes is de inktvlek in je favoriete blouse verleden tijd. Hieronder lees je 10 effectieve manieren om penvlekken uit je kleding te krijgen!

Voor je begint...

Gooi je kledingstuk niet direct in de wasmachine als je een penvlek ontdekt. Probeer eerst de vlek zo veel mogelijk er uit te krijgen op een andere manier.

Kijk ook goed naar het waslabel van je kledingstuk. De meeste kledingstukken kunnen probleemloos in de wasmachine. Is het kledingstuk geschikt voor handwas? Dan breng je het kledingstuk het beste naar de stomerij.

Het is bij penvlekken van belang om snel te handelen! Hoe langer je wacht, hoe meer de vlek intrekt en hoe moeilijker het wordt om deze te verwijderen.

Let op! Stop het kledingstuk niet in de droger als de vlek nog zichtbaar is. Zelfs de beste wasdroger kan niet voorkomen dat de vlek zich in de stof nestelt. 

#1 Afwasmiddel en glycerine

Meng 1 eetlepel glycerine met 1 theelepel afwasmiddel. Dit is je schoonmaakmiddel om de penvlek te verwijderen!

Leg het kledingstuk op een oude handdoek of een flinke laag keukenpapier. Breng afwasmiddel aan op een doek of direct op de vlek. Dep de doek stevig tegen de vlek aan.

Wacht nu een paar minuten. Je kunt ook een zwaar object bovenop de doek leggen terwijl je wacht. Dep nu de inkt uit je kledingstuk met een schone doek. Is de vlek nog niet verdwenen? Herhaal deze stappen dan aan de andere zijde van de stof.

Smeer nu de vlek in met wasmiddel en laat dit enkele minuten intrekken. Was je kledingstuk volgens de wasvoorschriften op het waslabel. De vlek is verdwenen en je kleding is weer zo goed als nieuw!

#2 Baking soda

Baking soda of zuiveringszout is een wondermiddel, zowel in als buiten de keuken. Eerst maak je een papje van baking soda en warm water. Daarvoor moet de verhouding 2:1 zijn, bijvoorbeeld 2 eetlepels baking soda en 1 eetlepel water. Dit roer je tot er een dik papje ontstaat.

Breng het papje aan op de vlek met een watje of doek en laat het 10 minuten intrekken. Veeg het mengsel voorzichtig van de vlek af met een schone doek. Was nu je kleding volgens wasvoorschrift en het is weer stralend schoon!

#3 Tandpasta

Kijk goed of er gel in je tandpasta zit. Is dit niet het geval? Dan kun je de tandpasta gebruiken om inktvlekken te verwijderen! Breng een beetje tandpasta aan op de vlek en wrijf de stof stevig tegen elkaar aan. Spoel uit met water.

Is de inkt nog niet helemaal weg? Herhaal dit proces dan zo vaak als nodig is. Was je kledingstuk volgens de wasvoorschriften op het label en je bent klaar!

#4 Melk

Gewone melk of koffiemelk; het werkt allemaal om vlekken te verwijderen!🥛 Laat je bevlekte kledingstuk 1 uur weken in een ruime hoeveelheid melk. Was je kleding zoals gewoonlijk en de vlek is verleden tijd!

#5 Haarspray

Kijk voordat je begint of je haarspray op alcoholbasis is. Is dit het geval? Dan kun je verder!

Leg het kledingstuk op een vlakke ondergrond. Om rommel te voorkomen kan je een oude handdoek eronder leggen. Houd de bus haarspray op ongeveer 30 cm afstand. Spuit de vlek in met een ruime hoeveelheid haarspray.

Dit laat je een paar minuten intrekken. Let hierbij goed op dat het niet opdroogt! Als het dreigt droog te worden, kun je wat extra haarspray gebruiken.

Dep vervolgens de plek droog met een schone doek. Ga door totdat de vlek verdwenen is, of totdat de doek geen inkt meer opneemt. Was je kledingstuk volgens het wasvoorschrift en het is weer zo goed als nieuw!

#6 Parfum

Spuit op een schone doek een beetje parfum. Gebruik genoeg om de doek vochtig te maken. Wrijf daarna over de vlek tot deze (zo goed als) verdwenen is. Gooi het kledingstuk in de beste wasmachine en het probleem is verholpen!

#7 Make-up remover

Breng wat make-up remover of micellair water aan op een wattenschijfje of een doek. Wrijf hiermee over de vlek tot deze minder wordt of verdwijnt. Was je kledingstuk in de wasmachine en de vlek is verleden tijd!

#8 Gum

Sommige penvlekken verdwijnen door ze stevig weg te gummen! Zo veeg je de vlek eenvoudig uit je kledingstuk. Nog even in de wasmachine en je bent klaar!

#9 Groene zeep

Heb je groene zeep in huis? Dan kun je dit ook gebruiken om de penvlek uit je kledingstuk te halen!

Smeer de vlek royaal in met groene zeep en laat dit lange tijd intrekken. Een paar uur is meestal voldoende, maar als je de tijd hebt kun je dit gerust de hele nacht in laten trekken. Was je kledingstuk in de wasmachine en de inktvlek is weg!

De meeste van deze methoden werken niet alleen op kledingstukken, maar ook op meubels! Zo red je ook je favoriete bankstel of bureaustoel van hardnekkige inktvlekken.

#10 Billendoekjes

Het komt misschien niet zo snel in je op, maar billendoekjes zijn multifunctioneel! Naast het poetsen van billen en snoeten kunnen ook kledingstukken goed gepoetst worden.

Dep een billendoekje stevig tegen de vlek aan. Het doekje zal de meeste inkt absorberen, waardoor de vlek verdwijnt. Nog even wassen in de wasmachine en je bent klaar!

Conclusie

Een inktvlek in je favoriete spijkerbroek of t-shirt is geen reden tot paniek. Met deze 10 manieren haal je in no-time pen uit je kleding!

Bedankt voor het lezen. Heeft deze lijst je geholpen? Of weet je zelf nog manieren om pen uit je kleding te krijgen? Laat het weten in het feedbackformulier hieronder!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?