Kunnen Oude Pannen op Inductie?

Je hebt zonet een nieuwe inductiekookplaat laten plaatsen ter vervanging van je oude gasstel. Misschien vraag je je nu af of je oude pannen op inductie kunnen. Goede vraag! Ik heb het voor je uitgezocht.

Om te beginnen met het korte antwoord: ja, oude pannen kunnen op inductie, alleen moeten ze aan een aantal eisen voldoen. Om precies te zijn twee eisen! Zo moet de pan én magnetisch zijn én een vlakke bodem hebben.

Hieronder leg ik je uit waarom en vertel ik je hoe je ontdekt of je oude pannen aan deze eisen voldoen.

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Een inductie kookplaat heeft zogenaamde 'inductietechnologie', waardoor de pan zelf de warmtebron vormt. Onder het glas van de plaat, in de 'kookzone', zit een koperen spiraal die een magnetisch veld creëert in de bodem van de pan.

De pan en de kookzone worden heet en op de rest van de kookplaat gebeurt niets. Wanneer je de pan van de inductieplaat haalt, koelt de kookzone snel af.

Dit gebeurt automatisch, want de inductiekookplaat registreert of er een pan op staat. Je ziet op het display wanneer de kookplaat volledig afgekoeld is door middel van een waarschuwingssymbool. Het symbool verdwijnt wanneer de plaat koud is.

Ook hebben inductieplaten altijd een kinderslot. Wanneer deze erop zit, kunnen jouw kleintjes hem niet zelfstandig aanzetten en zich verbranden. Extra veiligheid is altijd fijn!

Wat zijn de voordelen en nadelen van koken op inductie?

Voordelen:

  • Snel koken doordat de kookplaat snel opwarmt
  • Makkelijk schoonmaken
  • Geen vuur, geen verbrandingsgevaar
  • Makkelijke regulering van de temperatuur d.m.v. knoppen
  • Geen grote afzuigkap meer nodig door het afzuigrooster in de plaat

Nadelen:

  • Niet elke pan is geschikt
  • Inductie is duurder dan de aanschaf van andere kookplaten
  • Nieuwe, aparte elektriciteitsgroep in de meterkast en een extra aansluiting in de keuken zelf nodig
Zilveren afzuigkap boven een kookplaat, in een open keuken.

Welke pannen zijn geschikt voor op een inductiekookplaat?

Het is belangrijk dat je controleert of jouw oude pannen op een inductiekookplaat kunnen, want niet elke pan is geschikt. Zoals ik al aangaf moeten je pannen voldoen aan twee eisen.

Elektrische spoelen in de inductiekookplaat creëren een magnetisch veld onder de pan, waardoor zowel de kookzone als de pan opwarmt. Dit werkt alleen wanneer je pan magnetisch is. Anders wordt je pan nooit warm, hoe hard je de plaat ook aanzet.

Je test of jouw pan magnetisch is door simpelweg een koelkastmagneet aan de onderkant van de pan te plakken. Als hij blijft zitten, is de pan geschikt voor inductie!

Daarnaast is het belangrijk dat je pan een platte bodem heeft. Anders blijft hij niet op de plaat staan. De meeste pannen zijn plat, met uitzondering van de meeste wokpannen. Wokpannen zijn meestal bol aan de onderkant.

Je oude wokpan op inductie gebruiken gaat daardoor meestal niet. Wil je toch met een wokpan werken? Dan is er een speciale wokpan voor inductie.

Kortom: met oude pannen die je eerder op gas gebruikte, kun je ook op inductie koken, zolang de pannen magnetisch zijn en platte bodem hebben.

Let op: pannen van aluminium, teflon en koper zijn meestal niet geschikt voor koken op inductie. Veelal voldoen pannen van deze materialen ook niet aan de bovenstaande eisen.

Wat gebeurt er als je de verkeerde pan op inductie zet?

Als je de verkeerde pan op inductie zet, is er geen magnetisch veld en wordt de pan niet warm. Je kookplaat zet zichzelf uit veiligheid uit.

Misschien denk je hierdoor dat de plaat kapot is, terwijl het aan de pan ligt. Om dit te voorkomen kies je het beste alleen goede inductiepannen uit, of gebruikt oude pannen waarvan je zeker weet dat ze op inductie werken.

Hoe maak je het beste de inductiekookplaat schoon?

Het grote voordeel van een inductiekookplaat is dat je hem makkelijk schoonmaakt. Dit doe je het beste met een microvezeldoekje en wat warm water na het koken, wanneer de plaat is afgekoeld.

Verwijder etensresten in ieder geval zo snel mogelijk na het koken. Doe dit met een doekje en anders met een speciale schraper. Je inductiekookplaat kan niet inbranden, maar etensresten kunnen wel aankoeken.

Als je schoonmaakmiddel wil gebruiken, maak je een sopje met een klein beetje afwasmiddel. Na het schoonmaken, neem je de plaat af met een schone droge doek. Zo voorkom je strepen.

Wat is de levensduur van een inductiekookplaat?

De beste inductiekookplaat gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee. Deze levensduur verleng je door netjes met de plaat om te gaan en hem goed schoon te houden.

Conclusie

Hopelijk heb ik de vraag of oude pannen op inductie kunnen zo voldoende beantwoord. Je weet nu dat dit gerust kan, zolang de pan magnetisch is en een platte bodem heeft.

Ik wil je bedanken voor je tijd en je uitnodigen om hieronder een reactie achter te laten. Vragen, tips of (leuke) opmerkingen zijn allemaal welkom. Tot de volgende keer!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?