Je Inductieplaat Schoonmaken in een Handomdraai

Het is tijd: we moeten de inductieplaat schoonmaken. Dat gaat er iets anders aan toe dan bij het gasfornuis, maar dat komt als geen verrassing...

We delen hier één missie: een oogverblindend schone plaat voor de volgende kooksessie. Eens kijken hoe we dat aanpakken. 🤔

Wat je nodig hebt

Er is zeker veel bedachtzaamheid aan te pas gekomen bij de aanschaf van een inductieplaat. Het resultaat? De beste inductiekookplaat in jouw keuken. Ik heb hier op een rijtje gezet wat je nodig hebt om hem schoon te maken: 

  • Een microvezeldoekje
  • Een schone doek
  • Afwasmiddel
  • Optioneel: een schraper
elektrisch fornuis inductieplaat vrouw maakt schoon met doekje en sopje

Stap 1: Snel handelen

Net lekker gekookt op de inductieplaat? Hoe voorzichtig je ook doet, etensresten komen altijd op de plaat terecht – zelfs met de beste inductiepannen.

Wacht tot de plaat is afgekoeld. Dat duurt bij inductieplaten gelukkig niet zo lang als bij een keramische kookplaat. Ga er daarna gelijk overheen met een warm, nat microvezeldoekje. Zo voorkom je dat etensresten op de plaat aankoeken.

Vergeet de randen van de kookplaat niet: het vuil hoopt hier gemakkelijk op. Je maakt deze schoon zoals je de bovenkant van de plaat schoonmaakt!

Wil je de plaat weer extra laten glanzen? Maak een sopje met het afwasmiddel erin. Haal je doek er doorheen en wrijf hem goed uit, om vervolgens de plaat ermee te boenen.

Stap 2: Het laatste vuiltje verwijderen

Hebben etensresten zich toch gehecht aan je kookplaat? Maak je geen zorgen: daar hebben we de speciale schrapers voor! Daarmee schraap je gemakkelijk de restjes weg.

Stap 3: De kers op de taart

Last but not least: neem de plaat af met een droge doek of een stuk keukenpapier. Zorg ervoor dat je de hele plaat droog maakt. Hiermee voorkomen we strepen en blinkt hij van top tot teen.

Gewoontes om te vermijden

Wat gebruik je niet wanneer je de inductieplaat schoonmaakt?

Schuursponsjes en schurende schoonmaakmiddelen veroorzaken alleen maar krassen op de plaat, die je er nooit meer uitkrijgt. Soda en citroen-bevattende schoonmaakmiddelen zorgen voor verkleuringen of, nogmaals, krassen.

Conclusie

Het is niet zo ingewikkeld achteraf gezien. Zolang je let op het soort schoonmaakmiddel dat je gebruikt en vooral niet te lang wacht met het schoonmaken van de inductieplaat, blijft de inductieplaat zo goed als nieuw!

Heb je zelf nog enkele tips, of juist vragen? Laat het ons weten via het onderstaande feedbackformulier. Voor nu: bedankt voor het lezen, en succes met je klus!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?