Frituren in een Pan? Appeltje-eitje!

Bitterballen, patat (of friet?!) en kaassouflés – de beste snacks komen uit de frituur! Maar wat als je geen goede frituurpan in huis hebt, of als je geen zin hebt om die elke keer schoon te maken? Niet getreurd: frituren in een pan is de oplossing!

Ook in een gewone pan maak je in een handomdraai je favoriete frituursnacks klaar. Hoe je dit precies doet, leer je in dit artikel. Tijd om te smikkelen! 😄

Maak je regelmatig gefrituurd eten klaar? Dan is de beste airfryer het overwegen waard! Met een airfryer maak je snacks net zo lekker klaar als in een frituurpan. De schoonmaak is echter een stuk sneller en het eindresultaat is ook nog gezonder!

Dit heb je nodig

Frituren in een pan is eenvoudig, maar je hebt wel een aantal dingen nodig. Je vindt ze hieronder op een rijtje!

  • Een pan. Let wel op dat niet iedere pan geschikt is om mee te frituren! Je pan moet hoog zijn, zodat de olie niet over de rand heen spettert. De pan moet bovendien bestand zijn tegen hoge temperaturen. Een gietijzeren pan is perfect!
  • Een schuimspaan. Heb je deze niet in huis? Dan kun je ook een keukentang gebruiken.
  • Een keukenthermometer. Heb je die niet? Geen probleem! De temperatuur van je olie kun je ook meten met een stukje brood. Hier kom ik later nog op terug!
  • Plantaardige olie of vet. Je kunt zonnebloemolie, arachideolie, frituurvet of frituurolie gebruiken.

Heb je alle benodigdheden klaarstaan? Dan is het tijd om te frituren! 🍟

Stap 1: Bereid de pan voor

Het begint allemaal bij de pan. Kies een pan uit die hoog genoeg is. Je moet er een flinke laag olie in kwijt kunnen, zonder dat dit over de rand gaat spetteren. Vergeet niet dat de pan ook hittebestendig moet zijn. Zonde als je favoriete pan beschadigt!

Allereerst zet je de pan op het vuur. Deze vul je met plantaardige olie of vet. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van wat je wil frituren. Loempia's kunnen in een klein laagje olie gefrituurd worden, maar patat moet helemaal zijn ondergedompeld.

Let op! De pan moet stevig op het vuur staan. Anders loop je het gevaar dat de pan met hete olie omvalt. Staat je pan niet stevig? Dan kun je beter een andere, zwaardere pan gebruiken.

Stap 2: Controleer de temperatuur

Heeft de pan met olie zo'n 5 tot 10 minuten op het vuur heeft gestaan? Dan is het tijd om de temperatuur te meten! Om te frituren moet de olie een temperatuur van 185 °C.

Dit meet je eenvoudig met een keukenthermometer, maar dit kan ook met een stukje brood!

Temperatuur meten met brood

Gooi een klein stukje brood van ongeveer 3 × 3 cm in de olie. Let goed op hoelang het duurt voordat het stukje brood bruin wordt. Gebeurt dit binnen 60 seconden? Dan is de olie heet genoeg! Als het langer duurt, moet je nog even wachten.

Stap 3: Frituren maar!

Nu is het tijd voor het echte werk! Laat je bitterballen, loempia's of frietjes voorzichtig in de pan zakken met een schuimspaan. Als je deze niet hebt, kun je ook een keukentang gebruiken.

Let goed op dat je niet te veel snacks tegelijk in de pan doet. Dan worden ze minder snel gaar en loop je het risico dat ze hun crunch verliezen! Ook loop je het gevaar dat de pan overstroomt.

Stap 4: Even geduld

Nu is het afwachten... Schep af en toe je snacks even om, zodat ze goed gaar worden en niet aan elkaar plakken. Hoelang je ze moet frituren, hangt van de snack af. Een kroket moet bijvoorbeeld langer in de frituur dan bijvoorbeeld een kaassoufflé.

Stap 5: Snacken maar!

Als de snacks klaar zijn, haal je ze uit de pan met de schuimspaan of keukentang. Laat ze eventjes uitlekken op een keukenpapiertje. Daarna zijn ze klaar om op te eten – eet smakelijk! 🍽

Na het frituren...

Let er goed op dat je na het frituren je olie of vet netjes weggooit. Spoel dit nooit door de gootsteen! Dat veroorzaakt verstoppingen in het riool. Frituurvet doe je het beste terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles.

De duurzaamste manier om je frituurvet weg te gooien, is door dit in te leveren in de gele container! Daarna wordt het oude vet gerecycled en verwerkt tot biobrandstof. ♻️

Conclusie

Hopelijk heb je nu duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe kun je frituren in een pan?" Zo geniet je vaker van een lekker kroketje of een kaassoufflé – en dat zonder de verstofte frituurpan van zolder te toveren, of naar de snackbar te moeten gaan.

Bedankt voor het lezen! Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het weten in het feedbackformulier hieronder! 📬

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?