Creëer Verschillende Haarstijlen met de Beste Wax

Zeg maar dag tegen de je bad hairdays: met de beste wax kan je haar letterlijk alle kanten op! Van een 80s wetlook, tot een matte kuif of een opzettelijke bed-head – het product zorgt ervoor dat je haar telkens weer in model zit.

Dit vormbare en flexibele product is daarmee geschikt voor vele haartypes. Daarnaast geeft het je haar extra glans, volume en structuur.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over dit veelzijdige product en laat ik je zien waar je op moet letten bij de aankoop. Hieronder staan de favoriete drie op het moment!

Satin Smooth Honey Wax

Satin Smooth Honey Wax

Patricks M2 Matte Finish Medium

Patricks M2 Matte Finish Medium

Gigi Honey Wax

Gigi Honey Wax

Waarom wax aanschaffen?

Haarwax wordt regelmatig als een overkoepelende term gebruikt, maar het is wel degelijk een aparte soort die geschikt is zowel voor mannen als vrouwen.

Dit relatief nieuwe product, bestaande uit een soort vettige substantie, is ideaal om snel en zonder gedoe je haar in model te krijgen. Het product heeft doorgaans een matige, medium hold, waardoor men het al snel als 'een veilige keuze' beschouwt.

Dankzij de wasachtige aard wordt het haar niet stijf, zoals andere haarproducten, maar blijft het de hele dag veerkrachtig en buigzaam. Door de dag heen kun je het dus opnieuw modelleren – een pluspunt voor een ieder die zijn haar zacht, luchtig en soepel wil houden.

Mede door zijn buigzame karakter, biedt haarwax buitengewoon veel mogelijkheden. Je kan er een matte out-of-bed look mee creëren, of juist een gestructureerde look, met een beetje glans.

Hierdoor leent het product zich voor allerlei verschillende situaties, zoals op het kantoor of tijdens een avondje uit. 💃

Wax is ideaal voor mensen met korte, van nature vette lokken. Maar ook als je dit niet hebt, hoef je geen schrik te hebben van haarwax. Er bestaan meerdere soorten wax voor verschillende looks en haartypes.

Of je nu fijn, dik, stijl of lichtgolvend haar hebt, met haarwax zit je altijd goed! Voor echt krullend haar is het product helaas minder geschikt, omdat het hierin sneller klontert.

Als je fijn of dun haar hebt dat je een serieuze lift wilt geven, dan kun je ook een goed volumepoeder als pre-stylingsproduct gebruiken. Dit geeft je kapsel net even wat extra volume, zodat je haar niet inzakt wanneer je de wax erin doet.

Net als ieder ander haarproduct, is haarwax wel ietwat lastig om uit te wassen. Toch is het een stuk makkelijker dan veel andere producten, zoals gel of haarlak. Dit komt doordat de meerderheid van de wax op waterbasis gemaakt is, in plaats van oliebasis.

De mogelijkheden die de wax aanbiedt, bepalen ook het prijskaartje. De hold verschilt, afhankelijk van de basis waarop het product gemaakt is, en ook de finishes van wax verschillen erg. Er zijn waxen met een supershiny afwerking, maar ook waxen met een matte afwerking.

Kortom: haarwax is een veelzijdig product die je veel mogelijkheden biedt!

Koopgids: hoe kies ik de beste wax?

Voordat je besluit om een haarwax aan te schaffen, is het raadzaam om meerdere producten met elkaar te vergelijken. Net als bij andere haarstylingsproducten zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten, zoals het haartype, het type wax en het hold-level.

Wat voor jouw de beste haarwax is, hangt vooral van je haarstijl af. Hieronder vertel ik je er meer over!

De 5 beste wax op een rij

1. Satin Smooth Honey Wax

1. Satin Smooth Honey Wax

2. Patricks M2 Matte Finish Medium

2. Patricks M2 Matte Finish Medium

3. Gigi Honey Wax

3. Gigi Honey Wax

4. Berodin Blue Wax Pellets

4. Berodin Blue Wax Pellets

5. Cirepil Blue Hard Wax

Haartype

Ieder mens heeft ander haar. Daarom is ook niet elke haarwax geschikt voor iedere soort haar. Terwijl sommige producten geschikt zijn voor vet haar, is het andere weer beter voor droger haar.

Op de verpakking of in de productbeschrijving vind je vaak voor welk type haar de haarwax geschikt is. De vaakstvoorkomende manieren om soorten haarwax te onderscheiden op basis van het type haar, volgen hieronder:

  • Stijl vs. golvend
  • Droog vs. vettig
  • Dik vs. dun
  • Lang vs. halflang vs. kort

Ga dus bij jezelf na welk type haar je hebt, en stem je keuze daarop af! ✅

Type wax

De hoofdbestanddelen van de meeste wax zijn bijenwas en hars. Vaak worden andere therapeutische ingrediënten toegevoegd, zoals oliën en vitaminen.

Daarnaast zijn er vele biologische en veganistische waxen te koop. Deze laatste categorie gebruikt geen bijenwas. Over het algemeen zijn er twee soorten haarwax, eentje op waterbasis en eentje op oliebasis. Ook bestaan haarwaxen die een beetje van beide hebben.

Op waterbasis

Tegenwoordig zijn er veel waxen op waterbasis, maar dit hoeft niet altijd te betekenen dat water het hoofdbestanddeel is. Vaak is dit product verrijkt met kaarsvet of lanoline.

Deze soort wax droogt je haar snel uit en wordt harder dan een haarwax op oliebasis. Wel is deze soort makkelijk uit het haar te wassen.

Op oliebasis

Een wax op oliebasis is lastiger uit je lokken te wassen. Dit komt omdat olie niet in water oplost. Ook is deze haarwax steviger, waardoor je minder product nodig hebt om je haar in stijl te krijgen.

De waxen van tegenwoordig bevatten veel natuurlijke oliën, waardoor het je haren ook intens voedt. Onder de wax op oliebasis vallen lanoline en synthetische haarwax.

Lanoline

Lanoline is een veelvoorkomend ingrediënt in wax, welke is samengesteld met volledig natuurlijke ingrediënten. Hecht je waarde aan het milieu of aan de gezondheid van je haar of hoofdhuid, dan is deze soort wax ideaal voor jou.

Vanwege zijn vochtvasthoudende kwaliteit, is lanoline een krachtig ingrediënt zijn bij het bestrijden van droogheid. Je brengt wax met lanoline aan op nat of vochtig haar. Op droog haar werkt het niet, omdat er geen vocht vastgehouden kan worden.

Pas op als je allergisch bent voor wolvet. Lanoline is namelijk afkomstig van wol van wolproducerende dieren, zoals schapen – meestal zonder dierenmishandeling. Dat maakt het doorgaans cruelty-free, maar niet veganistisch.
Synthetisch

Een synthetische wax gebruikt verbindingen als vinyl als primair ingrediënt. In vergelijking met andere soorten, zijn deze types wax beter betaalbaar.

Heb je droog haar of een droge hoofdhuid, blijf dan bij deze wax uit de buurt. Ze drogen je hoofdhuid uit als je ze aan het eind van de dag niet uitwast.

Man in kappersstoel terwijl haar wordt gestyled

Hold-niveau

Een andere factor om te overwegen is het hold-level of hold-niveau. Dit is niet zo belangrijk als je bijvoorbeeld een wet look wilt creëren, maar als je wilt dat je kapsel de hele dag blijft zitten, dan moet je hier wel op letten.

Een wax met een hog hold-niveau houdt je haar beter in de gewenste vorm. Tevens zijn ze het meest geschikt voor dikkere haartypes.

Haarwax is te verkrijgen in drie verschillende hold-niveaus: sterk, medium en licht. Zelfs van een wax met een sterke hold wordt je haar niet stijf of schilferig. Hierdoor kun je zowel veel volume als structuur aan je stijl toevoegen.

Medium hold waxen werken geweldig met de meeste kapsels en haartypes. Hiermee restyle je je wanneer je maar wilt. Haal je hand door je haar heen, en het zit meteen anders – als je dat wilt.

Een wax met een lichte hold is ideaal voor dun haar of lichtere haartypes, omdat ze je lokken niet verzwaren. Daarnaast kunnen ze ervoor zorgen dat je haar meer volume en textuur krijgt, zodat het in een zwaar gestyled model komt te zitten.

De beste haarlak helpt je ook om een kapsel 'vast te zetten' als je niet wilt dat het verzakt. Dat is vooral handig als je wilt dat je haar de hele avond of nacht goed blijft zitten.

Glans

Naast verschillende holds, kun je ook kiezen voor verschillende niveaus van glans. De meeste wassen variëren van geen glans tot een hoge glans, maar zonder vettig te lijken.  

In combinatie met het juiste kapsel kan een glanzende afwerking je stijl accentueren en je er dynamischer en spannender uit laten zien.

Geef je de voorkeur aan een natuurlijke uitstraling, kies dan voor een matte afwerking. Dit laat je haar er wat jonger en gezonder uitzien.

Geuren

Bijna alle waxmerken investeren tijd in het creëren van een unieke, maar subtiele geur. Elk waxproduct ruikt weer anders, dus kijk vooral eens rond naar de geur die jij verkiest.

Omdat geur subjectief is, is het dus verstandig om iets te kiezen wat bij je voorkeur en stijl past. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak. 😉

Prijs

Aangezien er veel verschillende soorten haarwax op de markt zijn, zal het je niet verbazen dat er ook heel wat prijsverschillen aan bod komen.

Een hogere prijs hoeft niet te betekenen dat een product beter is. Toch is het geen slecht plan om te kijken welk bedrag je maximaal wilt spenderen.

Het is wellicht een goed idee om voor jezelf uit te maken of je dit product regelmatig gaat gebruiken, of slechts sporadisch.

Gebruik je veel wax, dan is het dus voordeling om een grotere verpakking te kopen. Een grote verpakking is in de meeste gevallen uiteindelijk economischer dan herhaaldelijk kleine potjes of tubes aanschaffen.

Specificaties van wax naast elkaar

1Satin Smooth Honey Wax
2Patricks M2 Matte Finish Medium
3Gigi Honey Wax
4Berodin Blue Wax Pellets
5Cirepil Blue Hard Wax

Satin Smooth Honey Wax

Patricks M2 Matte Finish Medium

Gigi Honey Wax

Berodin Blue Wax Pellets

Cirepil Blue Hard Wax

Veelgestelde vragen over wax

Toch nog vragen over wax? Hieronder beantwoord ik de bekendste vragen over dit onderwerp, maar schroom vooral niet om het ons te laten weten als je na het lezen nog met vragen zit!

Hoe gebruik ik wax in mijn haar?

Zelfs als je nog nooit wax hebt gebruikt, kun je wonderen verrichten met je haar. Wil je haarwax gebruiken na het douchen, zorg er dan voor dat je je haren eerst droog föhnt – tenzij je een lanolinewax gebruikt. Deze breng je aan op lichtnat/vochtig haar.

Pak een kleine hoeveelheid wax tussen je vingers en wrijf het warm. Hierdoor wordt het flexibeler en makkelijker aan te brengen.

Afhankelijk van de stijl die je wilt creëren, breng je het aan op de uiteinden van je haar of juist bij de haarwortels, of beiden. Door ook in de punten aan te brengen, blijft je haar beter in model.

Als je eenmaal je haar perfect in model hebt, kun je eventueel een haarspray gebruiken om het in dat model te houden.

Hoeveel wax gebruik ik in mijn haar?

Een van de grootste fouten die mensen maken bij het gebruik van waxproducten is dat ze teveel aanbrengen. Dit maakt je haar al snel te zwaar en daardoor lastig om te stylen.

Je kunt wax ook niet zomaar verwijderen als het eenmaal in je haar zit. Begin dus met een kleine hoeveelheid. Als dit te weinig blijkt te zijn, dan kun je later altijd nog een beetje toevoegen.

Hoe krijg ik wax uit mijn haar?

Wax kun je de hele dag in je haar laten zitten. Daarna kun je wax op waterbasis via je gebruikelijke was- en spoeltechniek uitwassen om eventuele restjes te verwijderen.

Gebruik je wax op oliebasis, dan breng je eerst conditioner aan en haal je een goede haarborstel door je haar. Hierna spoel je het uit en breng je shampoo aan.

Heeft wax een voedende of verzorgende functie?

Over het algemeen gaat verzorging en styling niet samen in een product. Dit komt omdat een verzorgingsproduct, die het haar voedt, je haar ook verzwaart.

Hierdoor is het lastiger om stevigheid en volume aan te brengen in het haar. Overigens zitten er wel vaak bijenwas en oliën in stylingsproducten die ervoor zorgen dat je haar minder snel uitdroogt.

Conclusie

Hopelijk heb je nu alle kennis die nodig is om een goede wax aan te schaffen en prachtige kapsels te creëren. Wat voor haar heb je en wat voor soort wax wil je gebruiken? Let ook op het hold-level en de afwerking van de wax. 📝

Bekijk nog eens de vijf beste haarwaxen van het moment. Ik ben benieuwd voor welke jij gaat! Vragen en opmerkingen zijn ook altijd welkom via het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?