Altijd Lekker Ruiken met de Beste Vrouwenparfum

Je maakt je klaar om de dag te beginnen. Je wast je gezicht, gebruikt deodorant en poetst je tanden. Je deodorant ruikt lekker, maar je weet ook dat de geur snel vervaagt. Het liefst wil je de hele dag lekker ruiken. Dat kan! Met de beste vrouwenparfum ruik je de hele dag heerlijk.

Er is keuze uit veel verschillende geuren. Wat je lekker vindt, is afhankelijk van je eigen voorkeur. Hieronder staan alvast een aantal parfums!

Le Labo Santal 33 Eau

Le Labo Santal 33 Eau

Jo Malone London Earl Grey

Jo Malone London Earl Grey

Burberry Her Her Eau de

Burberry Her Her Eau de

Waarom een vrouwenparfum aanschaffen?

Een van de grootste voordelen en redenen dat vrouwenparfum gebruiken is heerlijk ruiken. Lekker ruiken boost je zelfvertrouwen en is de finishing touch van je routine.

Ondanks dat parfum een lekkere geur afgeeft, gaat het zweten niet tegen. Wil je transpiratiegeur bestrijden? Kies dan de beste deodorant.

Naast heerlijk ruiken heeft parfum ook andere voordelen. Met de verschillende geuren roep je bij jezelf of anderen bepaalde emoties en herinneringen op.

Misschien doet een zoete geur je denken aan hoe je moeder thuis regelmatige bakte, of word je helemaal vrolijk bij het ruiken van een frisse bloemige geur die je doet denken aan de zomer. 🌸

Mensen gebruiken parfum ook om hun identiteit te benadrukken. Zo zorgt het regelmatig opdoen van dezelfde geur voor herkenning bij andere mensen. Elke keer als mensen de parfum ruiken, denken ze aan jou.

In deze koopgids gaan we specifiek in op de beste vrouwenparfum. Zoek je een geurtje die wat minder floraal is? Bekijk dan de beste parfum voor heren eens!

Koopgids: hoe kies ik de beste vrouwenparfum?

Welke vrouwenparfum voor je geschikt is, hangt vooral af van jouw voorkeur en wat je wil uitstralen met de geur. Daarnaast is het handig om even te kijken naar de verschillende soorten parfums en de inhoud van het parfumflesje.

Soorten parfums

Over het algemeen verdeel je parfums in vier verschillende soorten onder. Je hebt eau de parfum (EdP), eau de toilette (EdT), eau de cologne (EdC) en parfum.

Het verschil zit in de geurbestanddelen. Hoe hoger het percentage geurbestanddelen, hoe sterker de parfum ruikt en hoe langer de geur blijft hangen. We gaan alle verschillende soorten parfum langs.

Parfum

Echte parfum bevat vaak 20% tot 40% geurbestanddelen. Een voordeel van het hoge percentage bestanddelen is dat de geur erg sterk is en de hele dag blijft hangen.

Een nadeel is dat deze concentratie duur is. Hier staat tegenover dat je weinig van de parfum hoeft op te doen om de hele dag lekker te ruiken.

Eau de parfum

Een lichtere variant is eau de parfum. Eau de parfum vertaalt letterlijk naar geparfumeerd water. Hierdoor is het percentage geurbestanddelen 10% tot 20%. De geur is alsnog sterk en blijft lang hangen, maar wel minder dan echte parfum.

Eau de toilette

De derde variant van parfum is de eau de toilette. Dit parfum heeft een concentratiepercentage van 5% tot 10%. Een nadeel is dat dit parfum een minder sterke geur afgeeft en de geur minder lang blijft hangen. Een voordeel van eau de toilette is dat het goedkoper is dan een echte parfum of eau de parfum.

Eau de cologne

De laatste is het parfum met de minste geurbestanddelen: eau de cologne. Dit parfum heeft een concentratie van 2% tot 5% geurbestanddelen. Dit parfum noem je ook wel eau fraiche.

Eau de cologne geeft een zeer lichte geur en blijft niet lang hangen. Dit is ideaal als je tijdelijk parfum wil opdoen of door de dag heen wil wisselen van geur.

De 5 beste vrouwenparfums op een rij

1. Le Labo Santal 33 Eau

1. Le Labo Santal 33 Eau

2. Jo Malone London Earl Grey

2. Jo Malone London Earl Grey

3. Burberry Her Her Eau de

3. Burberry Her Her Eau de

4. Guerlain Mon Guerlain Eau de

4. Guerlain Mon Guerlain Eau de

5. Maison Margiela Replica Beach Walk

5. Maison Margiela Replica Beach Walk

De verschillende geuren

Het belangrijkste van een goede vrouwenparfum is de geur. Er zijn verschillende soorten geuren en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren voor geuren.

Er zijn zeven bekende geurfamilies. 'Geurfamilie' is een verzamelnaam voor een bepaald soort geuren. Je hebt bloemige geuren, oosterse geuren, citrus geuren, chypre geuren, leer geuren, hout geuren en aromatische geuren.

Onder deze families vallen weer andere soorten geuren met een andere, maar soortgelijke naam. Geurfamilies worden ook met elkaar gemengd, waardoor je nog meer verschillende geuren hebt. Voor nu leggen we alleen de meest bekende zeven geurfamilies uit.

Geurfamilies

De geurfamilie met de meeste geuren is de bloemige geurfamilie. Onder bloemige geuren vallen parfums die ruiken naar rozen, viooltjes, jasmijn, lelies en meer. Bloemige geuren komen vaak voor in vrouwenparfum.

De geurfamilie met de oosterse geuren wordt ook wel de oriëntaalse geurfamilie genoemd. Deze geurfamilie heeft parfums met kruidige geuren zoals vanille, musk en kaneel.

Citrus geuren zijn geuren die ruiken naar verschillende citrusvruchten zoals citroen, limoen of sinaasappel.

De geurfamilie chypre geuren bestaat uit parfums die ruiken naar cistus, patchouli, eikenmos of bergamot. Oorspronkelijk komt deze naam van het eiland Cyprus. De chypre geur beschrijft men vaak als elegant en chique.

De geurfamilie leergeuren is een kleine geurfamilie die vooral bestaat uit geuren die ruiken naar tabak, honing en berkenextract.

Houtgeuren zijn parfums die ruiken naar sandelhout en ceder. Houtgeuren ruiken typisch naar het bos. De houtgeurfamilie wordt ook wel boisée genoemd.

Tot slot heb je de aromatische geuren of de fougére geuren. Deze geurfamilie heeft geuren zoals lavendel en eikenmos. Aromatische geuren ruik je vaak in mannenparfum.

vrouwen parfum en geuren op tafel

Topnoot, hartnoot en basisnoot

Naast de verschillende geurfamilies is het belangrijk om te weten hoe de geur is opgebouwd. Parfum bestaat uit drie verschillende noten. Je hebt de topnoten, hartnoten en basisnoten. Elke noot heeft een andere geur waardoor je een combinatie krijgt van verschillende geuren.

De topnoot is de eerste geur die je ruikt als je parfum opspuit. De topnoot geur blijft maar een aantal minuten hangen.

De hartnoot is de echte geur van parfum. De hartnoot ruik je na de topnoot en ruik je vier tot zes uur nadat je de parfum opspuit.

Als laatste heb je de basisnoot. Deze geur ruik je pas twee uur nadat je de parfum voor het eerst opspuit en blijft als laatste hangen nadat de topnoot en hartnoot al verdwenen zijn.

Afhankelijk van de kwaliteit van de parfum verschilt het hoelang je de verschillende noten blijft ruiken. Bij het ene parfum ruik je de topnoot een uur en bij de andere maar 10 minuten.

Als je interesse heb in een bepaalde geur, test de parfum dan een aantal uur zodat je bekend bent met alle noten. Geuren ruiken ook altijd anders op je huid dan bijvoorbeeld op een testblaadje.  

Dispenser

Nu je meer weet over de heerlijke verschillende geuren is het handig om te kijken naar de look en het gebruiksgemak van het parfumflesje.

Om parfum aan te brengen is de meest voorkomende dispenser een spray. Hier spuit de parfum vanuit een tuutje naar buiten.

Met één of twee drukken op de pomp spuit je de parfum op de gewenste plek. Sommige spraydispensers sprayen heftiger dan andere. Begin altijd met een pompje en voeg later meer toe als je het te zwak vindt ruiken.

Hou daarbij wel weer rekening mee met de verschillende noten. De sterkere hartnoot kan later pas komen opzetten. Ook verschilt het per type parfum hoeveel parfum nodig is.

Echte parfum heeft veel geurbestanddelen en één pompje is vaak genoeg. Een lichter parfum, zoals eau de cologne, ruik je pas goed bij drie of vier pompjes.

Inhoud

Als je eenmaal een lekkere geur hebt gevonden, of juist verschillende parfums wil testen, is het goed om te kijken naar de inhoud van het flesje parfum.

De inhoud verschilt van 10 ml tot 200 ml. Gebruik je dagelijks hetzelfde parfum, dan is het fijn om voor een grote fles te gaan. Wil je wat parfums uitproberen? Dan is 30 ml voldoende.

Wil je de parfum meenemen en in je tas doen, dan is goed om te kijken naar een verstuiver of navulbare parfum. Parfumflessen zijn vaak gemaakt van een soort glas dat kan beschadigen. Ook als je een grote fles parfum hebt, is het fijn als je niet de hele fles bij je hebt.

Een verstuiver is een klein flesje dat werkt als een spray. In de verstuiver zit nog geen parfum. Je moet zelf de gewenste parfum in de verstuiver doen.

Dit doe je makkelijk door de onderkant van de verstuiver open te draaien. Je zet de verstuiver vervolgens op de spray van je parfum en spuit zo parfum in de verstuiver.

Specificaties van vrouwenparfum naast elkaar

1Le Labo Santal 33 Eau
2Jo Malone London Earl Grey
3Burberry Her Her Eau de
4Guerlain Mon Guerlain Eau de
5Maison Margiela Replica Beach Walk

Le Labo Santal 33 Eau

Jo Malone London Earl Grey

Burberry Her Her Eau de

Guerlain Mon Guerlain Eau de

Maison Margiela Replica Beach Walk

Veelgestelde vragen over vrouwenparfum

Hierboven staat al een hoop informatie over vrouwenparfum. Misschien heb je toch nog wat vragen. Hieronder beantwoord ik alvast een paar.

Welke vrouwenparfum blijft lang hangen?

Welke parfum lang blijft hangen is afhankelijk van de geuren van de parfum en je eigen huid. Zwaardere geuren zoals hout geuren blijven vaak langer hangen dan bloemige geuren.

Maar een echte parfum met een bloemige geur blijft bijvoorbeeld weer langer hangen dan een eau de cologne met een hout geur. Dit heeft ook weer te maken met het aantal geurbestanddelen.

Welke geuren langer blijven hangen, heeft ten slotte ook te maken met je eigen huid. Dit heeft te maken met de ph waarde van je huid.

Wat is een parfum verstuiver?

Een parfum verstuiver is een klein flesje. In dit kleine flesje doe je de gewenste parfum, zodat je onderweg niet de grote, zware en breekbare parfumfles hoeft mee te nemen.

De verstuiver zet je boven op de parfum die je in de verstuiver wil en vervolgens pomp je de parfum in de verstuiver.

Wanneer is parfum niet meer goed?

Vaak staat op het parfumflesje hoe lang de parfum houdbaar is na openen. Overigens kan het ook best zijn dat de parfum nog langer houdbaar is of juist korter. Als de parfum niet meer ruikt zoals toen je hem kocht, is het misschien goed om een nieuwe te kopen.

Wil je parfum zo lang mogelijk bewaren, let dan ook op de tempratuur en het licht van de plaats waar je hem bewaart. Een donkere plek met een tempratuur onder de 15 graden is het beste voor parfum.

Waar spray je parfum?

Je sprayt parfum het beste op warme plekken op je huid. Denk aan de pols, nek, hals en achter de oren.

Conclusie

Met de beste vrouwenparfum ruik je de hele dag een heerlijke geur. Je weet nu alles over de noten en de geurfamilies die in een parfum zitten, om zo de beste geur te kiezen.

Let ook nog even op de inhoud van je parfumfles en bedenk of een verstuiver misschien handig voor je is.

Bedankt voor het lezen over de beste vrouwenparfum. Laat ons weten voor welke geur jij gaat! Andere opmerkingen of tips zijn ook altijd welkom.

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?