Fris de Dag Door met de Beste Deodorant 🌸

Om de dag fris te beginnen én te eindigen, mag de beste deodorant niet ontbreken! Deodorant helpt om een vervelende zweetgeur tegen te gaan gedurende de dag, maar weet je al welke het beste op jou aansluit?

Wil je eentje met parfum, of juist niet? Zoek je een spray, of een roller? Misschien heb je er nog niet bij stil gestaan, misschien wel – hoe dan ook staan de huidige favorieten alvast hieronder, maar lees vooral de koopgids even om een goed idee te krijgen van wat bij je past!

AXE Deodorant Bodyspray Mix set

AXE Deodorant Bodyspray Mix set
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Nee
Geslacht: Mannen
Inhoud: 750 ml
Huidtype: Alle huidtypes
Bekijk op Bol.com

Dove Dove Advanced Care Go

Dove Dove Advanced Care Go
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Nee
Geslacht: Vrouwen
Inhoud: 750 ml
Huidtype: Normale huid
Bekijk op Bol.com

Dove MenCare Dove Men+Care Advanced

Dove MenCare Dove Men+Care Advanced
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Nee
Geslacht: Mannen
Inhoud: 900 ml
Huidtype: Normale huid
Bekijk op Bol.com

Waarom een deodorant aanschaffen?

Als mens is het heel normaal om te zweten onder je oksels. Na wat inspanning of na een goede nachtrust, ruik je door dat zweet meestal niet even fris.

Dat komt niet door zweet an sich, maar doordat je oksel een warme, vochtige plek is waar bacteriën zich ophopen. Dát leidt tot een nare geur onder je oksels.

Deodorant voorkomt of verbergt die typische zweetlucht, wat wel zo prettig is als je niet direct onder de douche kunt springen (of simpelweg veel zweet).

Je kunt hierbij kiezen voor een deodorant met een eigen geurtje die de boel extra verbloemt, of een zonder parfum – en geen zorgen: een gebrek aan parfum gaat niet noodzakelijk ten koste van de effectiviteit van de deodorant!

Afhankelijk van welke ingrediënten in de deodorant zitten, helpt de deodorant ook met minder zweten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de ingrediënten alcohol, aluminiumzouten of zinkoxide. Over de ingrediënten lees je later meer. 👓

Wil je naast je deodorant voor onder je oksels ook heerlijk ruiken door de dag heen met een lekkere parfum? Zoek dan ook vooral naar een goed parfum voor heren of het beste parfum voor dames.

Koopgids: hoe kies ik de beste deodorant?

Niet iedere deodorant is hetzelfde! Je herkent de verschillen aan enkele zaken. Die bespreken we hieronder.

Deodorant of antiperspirant

Deodorant is zo gemaakt dat hij de vervelende geur van zweet tegengaat. Dat gebeurt in veel gevallen middels parfum. Ook heeft deodorant alcohol als ingrediënt om de bacteriën onder je oksels te doden.

Soms kom je daarnaast in deodorant de chemische stof zinkoxide tegen. Deze stof maakt je huid 'zuur', waardoor bacteriën minder snel groeien en je langer fris ruikt. Dit betekent niet dat je oksels zuur gaan ruiken, maar dat de pH-waarde van je huid te zuur wordt voor bacteriën om erop te overleven!

Naast deze deodorant vind je ook antiperspirant, wat we meestal eveneens 'deodorant' noemen. Een antiperspirant is vooral bedoeld om je minder te laten zweten en is in vergelijking minder gefocust op het bestrijden van al bestaande bacteriën.

Een antiperspirant brengt middels aluminiumzouten een laagje gel aan op je zweetklieren. Doordat het laagje de zweetklieren blokkeert, zweet je minder en produceer je minder die vervelende geur.

Een antiperspirant gebruik je het beste op een droge en schone huid. Men raadt aan om dit na het douchen op aan te brengen, en voordat je gaat slapen. De stoffen werken dan de hele nacht in op je huid, waardoor je 's ochtends fris opstaat.

Je hebt ook combinaties. Dan heb je een deodorant en antiperspirant in een. De deodorant blokkeert dan de zweetklieren en laat ook een fijne parfum achter.

Ga na of je allergisch of gevoelig bent voor een van de benoemde stoffen (alcohol, parfum, zinkoxide en/of aluminiumzouten). Die laatste twee zorgen over het algemeen niet voor problemen, maar alcohol en parfum irriteren de drogere en/of gevoeligere huid.

De 5 beste deodoranten op een rij

1. AXE Deodorant Bodyspray Mix set

1. AXE Deodorant Bodyspray Mix set
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Nee
Geslacht: Mannen
Inhoud: 750 ml
Huidtype: Alle huidtypes

2. Dove Dove Advanced Care Go

2. Dove Dove Advanced Care Go
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Nee
Geslacht: Vrouwen
Inhoud: 750 ml
Huidtype: Normale huid

3. Dove MenCare Dove Men+Care Advanced

3. Dove MenCare Dove Men+Care Advanced
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Nee
Geslacht: Mannen
Inhoud: 900 ml
Huidtype: Normale huid

4. NIVEA Men Fresh Active 150

4. NIVEA Men Fresh Active 150
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Nee
Geslacht: Mannen
Inhoud: 150 ml
Huidtype: Alle huidtypes

5. RITUALS Homme 24h Anti-Perspirant Spray

5. RITUALS Homme 24h Anti-Perspirant Spray
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Ja
Geslacht: Mannen
Inhoud: 200 ml
Huidtype: Droge huid, Gevoelige huid, Normale huid

Ingrediënten

Ik had het hierboven al kort over de verschillende ingrediënten in deodorant. Laten we hier nu wat dieper op in gaan!

Je las al over het ingrediënt alcohol, wat in de meeste deodoranten zit. Alcohol helpt de bacteriën onder je oksels doden, en gaat op die manier nare geurtjes tegen.

In een antiperspirant zitten aluminiumzouten om de zweetklieren te blokkeren. Over deze aluminiumzouten is veel discussie. Er heeft een onderzoek plaatsgevonden, waaruit bleek dat deze aluminiumzouten gevaarlijk is voor de mens en voor kanker kan zorgen.

Echter, het is blij dit enkele onderzoek gebleken: meerdere onderzoeken laten juist zien dat er geen directe relatie is tussen kanker en aluminiumzouten. Dit legt KWF ook uit.

Als je toch twijfelt of de aluminiumzouten wel volledig onschuldig zijn, of uit ervaring weet dat deze je huid laten jeuken, kun je beter kiezen voor een deodorant zonder aluminiumzouten. Je hebt natuurlijke deodoranten die deze stof niet bevatten en ook andere stoffen missen, zoals alcohol.

Naast ingrediënten om zweet te bestrijden of je een lekkere geur te geven, heb je ook ingrediënten die in deodoranten zitten om het product langer houdbaar te maken, of het makkelijker te laten gebruiken.

Zo heb je deodoranten in spray-vorm die drijfgassen (butaan) bevatten. Bij normaal gebruik van de deodorant is drijfgas niet gevaarlijk – behalve voor het milieu. 🥀 Wil je bijdragen aan het verbeteren van het milieu, dan is een roller de betere keuze.

Bovendien krijgen sommige mensen last van hun ogen of luchtwegen door de spray. Vooral baby's of jonge kinderen zijn hier gevoelig voor. Houd zo'n spray daarom altijd buiten bereik van kinderen, ongeacht of je hier zelf geen last van hebt.

Verder is het belangrijk om extra goed te kijken naar de ingrediënten als je allergisch bent voor bepaalde stoffen. Enkele veelvoorkomende (naast de al genoemde), zijn:

  • glycerine, een vochtvasthoudend middel;
  • limonene, een geurstof;
  • talc, een absorberende stof;
  • BHT, een anti-oxidant;
  • cellulosegum, een bindmiddel;
  • citroenzuur, een conserveermiddel.

Witte of gele strepen

Bij het aanbrengen van deodorant op je oksels of kleding, kan de deodorant witte of gele strepen achterlaten. Dit is niet fijn als je direct je kleding wil aandoen of al kleding aan hebt, vooral als het om wit textiel gaat.

Deze witte of gele strepen komen door de aluminiumzouten in de deodorant. Om witte of gele strepen te voorkomen, kun je het beste je oksels goed laten drogen nadat je de deodorant hebt aangebracht en niet gelijk je kleding aandoen.

Ook kun je een deodorant kopen die geen witte of gele strepen belooft, maar niet iedere deodorant maakt deze belofte waar. Op zich ben je het zekerst van je zaak als je een deodorant koopt zonder aluminiumzouten, maar wil je hier niet specifiek op filteren, lees dan onafhankelijke reviews over de deodorant die je op het oog hebt.

Heb je al witte of gele strepen op je kleding? Dan kun je deze nog altijd eruit wassen! ⤵️

Geslacht en geur

Niet geheel onbelangrijk is om te kijken welke geur de deodorant heeft. Vaak worden deze geuren bestempeld als 'voor mannen' of 'voor vrouwen', of in sommige gevallen als 'unisex'. Op zich is het een simpele kwestie: kies wat je lekker vindt ruiken!

  • Men onderscheidt echter typische mannengeuren als houtige geuren, zoals bergamot en sandelhout, of naar leer en musus.
  • De typische 'vrouwendeodorant' ruikt vaak naar bloemen of frisse geuren, zoals citrus.

Welke geur deodorant je lekker vindt, is uiteindelijk geheel afhankelijk van je eigen voorkeur.

Naast een deodorant met een specifieke geur, kun je ook altijd kiezen voor een geurloze deodorant. Dit is ideaal als je een gevoelige huid hebt die slecht tegen parfum kan, of als je niet wilt dat je deodorant botst met eventuele parfum die je draagt!

Type dispenser

Het is bij deodorant ook goed om te kijken naar het type dispenser. Zo heb je een spraydeodorant, crèmedeodorant en een deodorant in stick of roller.

Bij de sprayvariant spray je de deodorant op je oksels, zonder dat de fles je oksel raakt. Dit is de meest hygiënische manier, omdat de fles deodorant niet in aanraking komt met je oksel.

Het nadeel van de spray is dat je in de lucht sprayt ,waardoor je makkelijker de oksels mist of een hoop deodorant naast je oksel beland. Ook is het sprayen in de lucht niet even goed voor het milieu en je eigen luchtwegen, omdat de drijfgassen in de lucht belanden.

Overigens het kleine aantal schadelijke deeltjes dat in deodorant zit, niet schadelijk voor je luchtwegen – maar fijn is anders. Verwacht een hoestbui als het in je luchtwegen belandt!

Een deodorantroller of -stick breng je in tegenstelling tot de spray wél direct aan op je huid. Met de deodorantroller rol je vloeibare deodorant via een soort bal op je oksels; een stik is een soort verharde gel. De hitte van je huid maakt de toplaag hiervan vloeibaar.

Een nadeel hiervan is dat het niet hygiënisch is. Elke keer rol je de roller weer opnieuw over je oksel, waarbij de bacteriën zich aan de rol hechten. Het voordeel is weer at je geen deodorant verliest en niets in de lucht sprayt, omdat je hem direct op de huid aanbrengt.

Ook heb je deodorant in crèmevorm. Je pakt in zo'n geval wat deodorant uit een potje en smeert dit uit onder je oksels. Het voordeel is dat in deze crèmes hydraterende stoffen zitten die je okselhuid ook gelijk voeden en zacht maakt.

Het nadeel van een crème is dat je het niet overal even makkelijk aanbrengen. Even je potje crème tevoorschijn halen terwijl je buiten staat is wat minder voor de hand liggend dan sprayen.

Ook is het onhygiënisch als je het met je vingers aanbrengt. De bacteriën komen dan in het potje en op je handen. Dit is wel op te lossen door een spatel of kwastje te gebruiken.

Specificaties van deodorant naast elkaar

Type dispenserAlcoholvrijGeslachtInhoud
1AXE Deodorant Bodyspray Mix setSprayNeeMannen750 ml
2Dove Dove Advanced Care GoSprayNeeVrouwen750 ml
3Dove MenCare Dove Men+Care AdvancedSprayNeeMannen900 ml
4NIVEA Men Fresh Active 150SprayNeeMannen150 ml
5RITUALS Homme 24h Anti-Perspirant SpraySprayJaMannen200 ml

AXE Deodorant Bodyspray Mix set

Type dispenser: Spray

Alcoholvrij: Nee

Geslacht: Mannen

Inhoud: 750 ml

Dove Dove Advanced Care Go

Type dispenser: Spray

Alcoholvrij: Nee

Geslacht: Vrouwen

Inhoud: 750 ml

Dove MenCare Dove Men+Care Advanced

Type dispenser: Spray

Alcoholvrij: Nee

Geslacht: Mannen

Inhoud: 900 ml

NIVEA Men Fresh Active 150

Type dispenser: Spray

Alcoholvrij: Nee

Geslacht: Mannen

Inhoud: 150 ml

RITUALS Homme 24h Anti-Perspirant Spray

Type dispenser: Spray

Alcoholvrij: Ja

Geslacht: Mannen

Inhoud: 200 ml

Veelgestelde vragen over deodorant

Toch nog wat vragen? Misschien staat de jouwe hieronder. Laat het ons vooral even weten als dit niet het geval is; dan pakken we het in de toekomst op!

Welke deodorant geeft geen gele vlekken?

Ga voor een deodorant met weinig aluminiumzouten. Deze zouten geven de meeste gele vlekken.

Waarom werkt deodorant niet meer?

Na een tijdje wennen de bacteriën aan je deodorant en doet het niets meer voor je huid en de bacteriën. De bacteriën zijn dan resistent. Het is het beste om elke zes maanden je deodorant te wisselen, zodat hij goed blijft werken op je huid.

Van welke deodorant krijg je geen jeuk?

Als je snel last krijg van een jeukende huid na het aanbrengen van deodorant, is het goed om te kijken naar de ingrediënten. Mogelijk kun je niet tegen de hoge alcoholconcentratie van de deodorant, of tegen het parfum erin.

Wanneer moet je deodorant aanbrengen?

Een deodorant kun je overal gedurende de dag aanbrengen. Als je perspirant gebruikt en deze goed wilt laten werken, breng je deze het liefst aan op een schone en droge huid.

Doe de deodorant idealiter ook op voor het slapen. De werkzame stoffen werken dan de hele nacht in op je huid, waardoor je de dag erna minder zweet.

Conclusie

Wil je minder zweten door de dag heen? Kies dan voor een antiperspirant. Wil je liever de zweetgeur maskeren en de bacteriën doden? Kies dan voor een deodorant!

Als je allergisch bent voor bepaalde stoffen of een gevoelige huid hebt, is het goed om te kijken naar de ingrediënten in de deodorant. Vooral alcohol, parfum en aluminiumzouten irriteren de gevoelige huid.

Let nog even op welke dispenser je fijn vindt bij deodorant. Ga je voor de makkelijke en hygiënische spray, of voor een hydraterende deodorant crème? 🤔

Bedankt voor het lezen over de beste deodorant. Vul hieronder nog het feedbackformulier in en begin de dag fris met je nieuwe deodorant!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?