De Beste Staafmixer Voor Jouw Recepten

Het staat vast: je hebt de keuze gemaakt om een staafmixer aan te schaffen. Wat is het plan nu? Recommandaties van je ouders, je beste vriend, of toch deze blogpost? Je kiest de laatste optie, goed idee! Wanneer je dit artikel van top tot teen hebt gelezen weet je precies welke staafmixer perfect is voor in jouw keuken. Ik zet hier de beste opties op een rijtje.

Breville Control Grip

Breville Control Grip
Vermogen: 500 W
Bekijk op Bol.com

KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53

KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53
Aanvullende functies: -
Vermogen: 750 W
Bekijk op Bol.com

KitchenAid Variable Speed Corded Hand

KitchenAid Variable Speed Corded Hand
Vermogen: 180 W
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Waarom een staafmixer aanschaffen?

Waarom hoort de staafmixer thuis in jouw keuken? Laat me je introduceren tot de wonderwereld van dit keukengerei.

Ziek van de kant-en-klare soep in pak uit de supermarkt? Verzamel eigen ingrediënten en pureer ze zelf. Geen goede vegan dipsaus op de markt? Geen probleem, maak je eigen glad-gepureerde dip! Je pasgeborene introduceren aan jouw favoriete eten? Pureer het.

Je kan trouwens meer met een staafmixer dan alleen pureren: denk aan het hakken van noten, beslag kloppen, of courgette snijden. Dit is allemaal afhankelijk van de meegeleverde accessoires.

Eén van de grootste voordelen van de staafmixer is het formaat in vergelijking met ander apparatuur. In de keuken wil je geen grote machine die alle ruimte in beslag neemt als dat niet nodig is.

Hoe handig de beste blender ook is, berg je deze niet zomaar op. Een staafmixer leg je daarentegen in een la of op een plank na gebruik, en dat zonder per definitie op functionaliteit in te leveren.

Het andere grote voordeel is de draagbaarheid. Je neemt hem overal mee naartoe. Breng de staafmixer naar de pan, een kom, het bord, of een groot glas: hij doet het werk voor je!

Nu het beste nieuws… de schoonmaak na gebruik is kinderspel. Je grootste prioriteit na het koken, vanzelfsprekend, is eten. Geen zorgen, je hoeft hem alleen af te spoelen onder het water, hoewel je de meeste staafmixers zelfs in de vaatwasser kunt zetten. Al opgelucht? 😌

Koopgids: hoe kies ik de beste staafmixer?

Het moment van de waarheid is aangebroken. Welke staafmixer wordt het? Je hebt geen idee wat je daarop moet zeggen. Daar helpt dit artikel je bij. We gaan tot op de bodem uitzoeken welke staafmixer het beste bij jou past. Onderstaande koopgids vertelt je waar je op moet letten bij deze beslissing. 

Functies en accessoires

Laten we beginnen met het allerbelangrijkste: de functies. Waar ga je de staafmixer voor gebruiken? Of in andere woorden: wat ga je koken?

Het antwoord op deze vraag wisselt met de dag en dat snap ik, want wie wilt elke dag hetzelfde gerecht eten? Niemand, neem ik aan. Nee, wat ik hiermee bedoel, is hoe ga je je ingrediënten bereiden? 

Je antwoord op deze vraag bepaalt voor het grootste gedeelte je uiteindelijke keuze. Want hoewel een staafmixer’s voornamelijkste functie pureren en mixen is, zijn er staafmixers met aanvullende functies.

Deze functies komen in de vorm van accessoires, zoals hakmolens, gardes, maatbekers, of snijschijven. 

Daarom is het is een goed idee om jezelf af te vragen wat je nodig hebt in de keuken. Je gaat alleen soep bereiden? Dan is het zonde om ook te investeren in de beste hakmolen.

Ben je van plan om je eigen pesto saus te maken? Een maatbeker is iets voor jou. Je hangt graag de bakker uit, maar hebt de beste handmixer niet in huis? Een garde is dan een must.

Blender met accessoires eromheen op blauw-oranje ondergrond, van bovenaf

Vermogen

Heb je helder waar je de staafmixer voor wilt gebruiken, en welke accessoires daarop aansluiten? De tweede stap is bepalen hoe sterk jouw staafmixer moet zijn.

Heb je extra-mega-grote spierballen nodig, of zijn doperwtjes genoeg voor wat je van plan bent in de keuken? Er zijn vijf categorieën staafmixers: tot de 250 watt, 250 tot 500 watt, 500 tot 750 watt, 750 tot 1000 watt en 1000+ watt. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de motor van de mixer... toch?

Gek genoeg is de stelling hierboven niet altijd waar, want er zijn staafmixers van onder de 250 watt die prima hun werk doen, ook als het om hardere ingrediënten gaat. Dus als we niet alleen op het vermogen afgaan, wat is dan nog belangrijk?

De 5 beste staafmixers op een rij

1. Breville Control Grip

1. Breville Control Grip
Kleur: Grijs
Vermogen: 500 W
Product gewicht: 730 g

2. KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53

2. KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53
Kleur: Zwart
Vermogen: 750 W
Materiaal behuizing: RVS
Inclusief mix accessoire: Maatbeker
Product gewicht: 4.8 kg
Snoerlengte: 1.58 m

3. KitchenAid Variable Speed Corded Hand

3. KitchenAid Variable Speed Corded Hand
Kleur: Rood
Vermogen: 180 W
Materiaal behuizing: Inox
Inclusief mix accessoire: Hakmolen
Product gewicht: 0 kg
Snoerlengte: 1.52 m

4. Braun MultiQuick 5 Hand Blender

4. Braun MultiQuick 5 Hand Blender
Kleur: Wit
Vermogen: 1000 W
Materiaal behuizing: Kunststof
Verpakkingsinhoud: Braun Multiquick 5 MQ 535BK Sauce + Garde + Hakmolen + Maatbeker + Handleiding
Inclusief mix accessoire: Maatbeker, Hakmolen, Kloppers/garde
Product gewicht: 800 g
Snoerlengte: 1.20 m

5. Ninja Foodi Power Mixer System

5. Ninja Foodi Power Mixer System
Kleur: Zwart, Grijs, RVS
Vermogen: 850 W
Materiaal behuizing: Kunststof
Verpakkingsinhoud: Powerbase motoreenheid, handmixer-opzetstuk, 2 kneedhaken, 2 roerbezems, staafmixer-opzetstuk, 700 ml hakmolen, deksel, handleiding
Inclusief mix accessoire: Hakmolen, Kloppers/garde
Product gewicht: 1.07 kg
Snoerlengte: 1.50 m

Aantal snelheden

Elk gerecht is anders en je gebruikt de staafmixer voor verschillende doeleinden. Je mixt je bananen smoothie zonder problemen op stand 1, maar je merkt dat de zoete aardappelen voor de soep stroef pureren? No worries, je zet de mixer een standje hoger voor de ‘moeilijke’ ingrediënten.

Je moet van tevoren het aantal snelheden dat je toekomstige staafmixer nodig heeft, bepalen aan de hand van hoe fijn je jouw gerechten pureert en hoe harder je ingrediënten zijn. Hoe hoger de stand, hoe fijner je ingrediënten fijnmaalt, en hoe harder de ingrediënten zijn die hij aankan. Dit ligt dus compleet aan je voorkeuren: er zijn staafmixers met eén stand en er zijn staafmixers met zes standjes.

Naast het aantal snelheden zijn er staafmixers met een turbofunctie: daarmee gebruik je voor korte tijd voor een tijdelijke snelheidsboost. Zit er een hardnekkig stuk zoete aardappel in je mengsel? Turbostand. Gooi je net een handjevol noten in de mix? Turbostand. Het is niet per se nodig, maar wel handig om wat seconden te besparen.

Uiterlijk

Sinds we zoeken naar dé staafmixer die het beste in jouw keuken past, telt het uiterlijk zeker mee. Een knalgroene staafmixer in een rode keuken? Misschien toch een tweede keer nadenken over de kleur. En hoe zwaar kun je aan: ga je voor spierpijn de volgende dag of licht als een veer? 

Denk ook aan de grootte van je keuken, aangezien je staafmixer een bepaalde snoerlengte zal hebben. Het is jammer als je straks de perfecte staafmixer hebt, maar hem niet eens bij je gerecht kan krijgen. Wil je dit risico helemaal omzijlen, dan is een snoerloze staafmixer ook een optie – maar let op! Deze staafmixers moet je opladen. Batterij leeg tijdens het mixen? Pech gehad. 🤷

Specificaties van staafmixers naast elkaar

VermogenAantal snelhedenProduct gewichtSnoerlengte
1Breville Control Grip500 W2730 g
2KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53750 W24.8 kg1.58 m
3KitchenAid Variable Speed Corded Hand180 W20 kg1.52 m
4Braun MultiQuick 5 Hand Blender1000 W21800 g1.20 m
5Ninja Foodi Power Mixer System850 W51.07 kg1.50 m

Breville Control Grip

Vermogen: 500 W

Aantal snelheden: 2

Product gewicht: 730 g

KitchenAid Cordless Hand Blender 5KHBBV53

Vermogen: 750 W

Aantal snelheden: 2

Product gewicht: 4.8 kg

Snoerlengte: 1.58 m

KitchenAid Variable Speed Corded Hand

Vermogen: 180 W

Aantal snelheden: 2

Product gewicht: 0 kg

Snoerlengte: 1.52 m

Braun MultiQuick 5 Hand Blender

Vermogen: 1000 W

Aantal snelheden: 21

Product gewicht: 800 g

Snoerlengte: 1.20 m

Ninja Foodi Power Mixer System

Vermogen: 850 W

Aantal snelheden: 5

Product gewicht: 1.07 kg

Snoerlengte: 1.50 m

Veelgestelde vragen over staafmixers

Hoe maak ik mijn staafmixer schoon?

Je kunt hem het beste gelijk na gebruik schoonmaken. Houd je staafmixer onder warm water en gebruik wat afwasmiddel. Let er op dat je niet de motor onder het water houdt; die is zelden bestand tegen water! Kun je de onderkant loskoppelen? Doe dat dan voordat je hem schoonmaakt.

Sommige staafmixers hebben bovendien opzetstukken die vaatwasbestendig zijn. Dit bespaart je veel moeite, maar wees hier wel voorzichtig mee: de hoge watertemperaturen en chemicaliën in afwasmiddel dragen bij aan slijtage op den duur.

Wat kost een staafmixer?

Staafmixers zijn te koop vanaf € 15, maar je koopt ook een voor boven de € 900. Opties genoeg! De grootste verschillen tussen deze twee extremen zijn de merken, de materialen waarvan de staafmixers zijn gemaakt, meegeleverde accessoires en algemene duurzaamheid.

Wat is het verschil tussen een blender en staafmixer?

Ook al hebben ze uiteindelijk hetzelfde doel, je gebruikt beiden op een andere manier. Een blender staat vast op eén plaats in de keuken en het heeft zijn eigen bak om de ingrediënten in te mixen. Een staafmixer is om mee te nemen van de ene kant van de keuken naar de andere. Je brengt hem naar je ingrediënten en steekt hem vervolgens daarin.

Conclusie

En, heb je een keuze gemaakt? Het belangrijkste is dat je de keuze afstemt op je gebruik! Welke ingrediënten ga je gebruiken en voor welke gerechten? Denk vooral aan hoe sterk de staafmixer moet zijn. Je hebt er niks aan als hij niet eens je favoriete ingrediënt aankan! Lees het artikel gerust nog eens door – of een paar keer zelfs.

Voor nu wil ik je echter bedanken voor het lezen! Heb je nog vragen, tips of andere opmerkingen, laat die dan gerust hieronder achter.

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?