Maak de Lekkerste Gerechten met de Beste Inbouwoven!

Yes! Je mag de nieuwe keuken indelen! Je bent graag bezig in de keuken en je kiest daarom voor de beste inbouwoven. Als je overweegt om een inbouwoven te kopen, is het cruciaal dat je er eentje koopt die bij je wensen en in je keuken past.

Hoe kies je de beste inbouwoven? Ik ben voor je op onderzoek gegaan! Lees hieronder wat de belangrijke punten zijn om op te letten. 

Café CTS70DP2NS1

Café CTS70DP2NS1

Hisense BSA66346PDBGUK

Hisense BSA66346PDBGUK
Boven- en onderwarmte: Ja
Bediening: Draaisysteem
Bekijk op Bol.com

GE Profile PTD9000SNSS

GE Profile PTD9000SNSS
Bekijk op Bol.com

Waarom een inbouwoven aanschaffen?

Een inbouwoven zorgt voor een nette en afgewerkte keuken. Dit is het grote voordeel van een inbouwoven vergeleken met een vrijstaande oven: losse keukenapparatuur ziet al snel nogal rommelig uit.

Ook heb je de vrijheid om zelf te bepalen waar je de oven precies plaatst. Zo kun je een inbouwoven op ooghoogte plaatsen, zodat je er makkelijk bij kunt.

Verder zijn inbouwovens over het algemeen groter dan vrijstaande ovens (ook wel ‘mini-ovens’ genoemd). Heb je een kleine keuken? Kies dan de beste vrijstaande oven om ruimte te besparen.

De set aan functies van veel inbouwovens is bovendien ook uitgebreider dan die van veel vrijstaande ovens. Ben je van plan allerlei soorten gerechten met je oven te maken? Dan heb je veel aan zo'n inbouwmodel.

Koopgids: hoe kies ik de beste inbouwoven?

Nu je de voordelen van een inbouwoven kent, is het tijd om erachter te komen welke eigenschappen het belangrijkste zijn!

Hoeveel ruimte heb je voor de inbouwoven?

De eerste stap in je zoektocht is het vaststellen van de ruimte die je in je keuken beschikbaar hebt. Om te zien of een inbouwoven hierbij past, kijk je naar de nismaten van de oven. Nismaten geven aan hoeveel ruimte er is om de apparaten in te bouwen.

Kijk hierbij naar de hoogte, breedte en diepte. Vervolgens filter je de mogelijke opties op basis hiervan: kijk alleen naar ovens waarvan de maten overeenkomen met de opgemeten nismaat. 

Inbouwovens hebben twee standaard inbouwhoogtes: 45 en 60 centimeter. De overige afmetingen kun je vinden bij de productspecificaties.

Het is belangrijk om deze afmetingen helder te hebben; de inbouwoven dient immers naadloos aan te sluiten met de rest van de keuken!

Koekjes in de oven

Verschillende typen oven

Je kunt kiezen uit verschillende soorten ovens: heteluchtovens, ovens met boven- en onderwarmte, combi-ovens en stoomovens. Welk soort oven je kiest, hangt af van je wensen.

Het fijne is dat inbouwovens over het algemeen over meer dan één enkel mechanisme beschikken. Kijk daarom vooral naar de functies in plaats van het specifieke type oven.

Heteluchtoven

Wil je meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden of maak je graag uitgebreide gerechten? Dan kies je voor een heteluchtoven! Dit type oven verspreidt de warmte door de ovenruimte en heeft vaak verschillende inschuifhoogtes.

Bij deze inschuifhoogtes kun je meerdere rekjes in de oven plaatsen. Zo maak je meerdere gerechten tegelijkertijd. Dit is ideaal voor als je graag efficiënt werkt! De rekjes kun je ook verwijderen om zo een grote maaltijd te maken. 

Oven met boven- en onderwarmte

Ben je een bakker? Kies dan een oven met boven- en onderwarmte. Dit type oven is geschikt om mee te bakken. Deze oven laat al je baksels tegelijk verwarmen, wat belangrijk is voor het rijsproces.

De oven wordt ook wel gezien als een ‘basisoven’, en heeft verder geen toeters of bellen. Zo oefen je alvast voor de nieuwe editie van ‘Heel Holland Bakt’! 😉

Oven en magnetron in één

Een combi-oven – ook wel 'combimagnetron' genoemd – is een aanrader als je een magnetronfunctie wilt, maar in je keuken alleen ruimte hebt voor één keukenapparaat.

Met de beste combimagnetron maak je de lekkerste taarten, maar daarnaast warm je dankzij de magnetronfunctie ook al je favoriete hapjes op, of ontdooi je het brood uit de vriezer.

Stoomoven: gedeeltelijke of volledige stoom of tóch een combi-stoomoven?

Wil je dat je groenten en vis zoveel mogelijk smaak, structuur en vitamines behouden? Kies dan voor een goede stoomoven. De naam geeft het al weg: deze stoomt je eten gaar – zonder boter, olie of andere ongezonde middelen.

Kies je voor een stoomoven? Dan heb je keuze uit verschillende soorten stoomovens: stoomovens met gedeeltelijke stoom, volledige stoom of combi-stoomovens met een magnetronfunctie.

Stoomovens met gedeeltelijke stoom zijn geschikt voor het bakken van bijvoorbeeld pizza’s of brood, zonder dat het uitdroogt. De stoom wordt aan het begin toegevoegd. Hierdoor krijgt het eten een krokant laagje. De rest van het bakproces wordt gedaan door hetelucht.

Stoomovens met volledige stoom zijn geschikt voor het garen van een maaltijd, zoals bijvoorbeeld een lekkere pastaschotel of rijstschotel.

De combi-stoomovens met een magnetronfunctie gaan nog een stapje verder dan de eerder genoemde stoomovens. Deze ovens hebben een gedeeltelijke óf volledige stoomfunctie, maar hebben daarnaast ook een magnetronfunctie. 

Bedenk je dus goed waar je de oven voor wilt gebruiken. Zo zoek je gericht naar de oven die aansluit op je wensen. Over ovenfuncties gesproken … er zijn functies die het gebruik van de oven nog gemakkelijker maken! Hieronder vertel ik je meer over de extra functies die wellicht interessant voor je zijn. 

Smeg oven in een groene keuken met een keukenmachine op het aanrecht

Extra functies

Met voorgeprogrammeerde programma’s is het bereiden van je favoriete gerechten eenvoudig! Nadat je hebt ingevoerd welk gerecht je wil bereiden, stelt de oven de geschikte temperatuur en bereidingstijd in.

Het gewicht van het voedsel is hierbij van belang. Als je oven geen gewichtssensor heeft, moet je alleen zelf het gewicht instellen.

Hoeveel programma’s beschikbaar zijn, verschilt per oven. Heb je zelf instellingen die je wilt opslaan? Kies dan voor een oven met geheugenfunctie. Dan heb je zelf controle over de instellingen. En de volgende keer selecteert de oven zelf de gewenste instellingen.

Wil je de volledige controle over het bereiden van je gerecht? Dan is een kerntemperatuurmeter interessant! Hiermee controleer je of je biefstuk ook binnenin gaar is.

Temperatuur en hitteveiligheid

Over de temperatuur gesproken: welke temperatuur je nodig hebt, is afhankelijk van je wensen en hangt dus samen met het gebruiksdoel. Kijk goed naar de minimale en maximale temperatuur.

Om de veiligheid te behouden, kies je voor een oven met een koeledeurconstructie. Met deze functie blijft de deur aan de buitenkant ook tijdens het gebruik van de oven koel. Je hebt dan geen handschoen nodig om alleen al de oven te openen.

Hoe deze functie wordt genoemd is afhankelijk van het merk, maar het is een interessante extra die het gebruik van je oven iets veiliger maakt. Heb je kinderen of huisdieren? Dan is dit in het bijzonder het overwegen waard.

Wat betreft de veiligheid: een andere functie die belangrijk is om je handen te branden, is de telescopische rail. Dankzij deze rails schuif je de roosters uit de oven zonder je met je handen in de ovenruimte hoeft te komen. Ook kantelen de roosters niet.

Dit is ideaal als je meerdere roosters in de oven hebt en even wilt spieken hoe het met een gerecht gaat.

De 5 beste inbouwoven op een rij

1. Café CTS70DP2NS1

1. Café CTS70DP2NS1

2. Hisense BSA66346PDBGUK

2. Hisense BSA66346PDBGUK
Boven- en onderwarmte: Ja
Bediening: Draaisysteem

3. GE Profile PTD9000SNSS

4. KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PS Vulkaanzwart

4. KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PS Vulkaanzwart
Inhoud: 4.80 l
Bediening: Knoppen, Schuifregelaar

5. Frigidaire Gallery GCWD3067AF

5. Frigidaire Gallery GCWD3067AF

Vermogen

Het vermogen van de oven geeft aan hoeveel energie het apparaat verbruikt. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie de oven verbruikt. Het energieverbruik is niet alleen van invloed op het milieu, maar ook op je eigen portemonnee!

Een laag energieverbruik is goed voor je portemonnee, want dat verlaagt uiteraard de gebruikskosten. Veel ovens hebben een vermogen van ongeveer 2000 watt.

Bediening van de oven

Om zeker te weten wanneer het gerecht klaar is, hebben de meeste ovens een display. In dit display stel je bijvoorbeeld een timer of een alarm in, zodat je precies zicht hebt op wanneer je gerecht klaar is.

Dit is ideaal voor wanneer je de appeltaart lekker warm uit de oven wilt halen! Zo kun je in de tussentijd een boekje lezen, en ben je op tijd bij je appeltaart.

Je keuze voor het type bediening is afhankelijk van je voorkeur. Fysieke knoppen zijn interessant als je vieze handen hebt van het bakken: met een touchscreen wordt het display sneller vies, omdat je met je vettige handen aan het display komt.

Dan is de display mogelijk niet meer leesbaar. Het schoonmaken van je oven is dan ook belangrijk om optimaal van de oven te genieten!

Oven wordt geopend met handschoen

Onderhoud van de oven

Wat betreft het schoonmaken: sommige ovens beschikken over functies die je helpen bij het onderhouden van de oven, zoals een katalysefunctie of een pyrolysefunctie.

Ovens met een katalysefunctie zijn gedeeltelijk zelfreinigend. Zo hebben deze ovens één of meer katalytische wanden die het vuil opnemen. Het nadeel is alleen dat de de reiniging nog moet afronden met een spons en een ontvettend afwasmiddel.

Wil je nog meer gemak? Kies dan voor een oven met een pyrolysefunctie. Met deze ovens kun je het schoonmaken van de oven volledig aan de oven zelf overlaten. Zodra je de pyrolysefunctie inschakelt, warmt de oven zichzelf tot 500 °C.

Door deze hoge temperatuur worden alle aangekoekte etensresten weggebrand. Als dit klaar is, hoef je alleen nog maar het as uit de oven te vegen.

Hoewel de pyrolysefunctie ideaal is om de oven snel te reinigen, is het niet de meest energiezuinige optie. De hoge temperatuur vraagt veel energie.

Ga je liever voor eenvoud en wil je op een energiezuinige manier de oven schoonmaken? Kies dan voor een oven zonder deze functies en maak de oven schoon met een spons en een emmer sop. 🧽 De enige energie die je hiermee gebruikt, is je eigen energie.

Specificaties van inbouwovens naast elkaar

BedieningInhoud
1Café CTS70DP2NS1
2Hisense BSA66346PDBGUKDraaisysteem
3GE Profile PTD9000SNSSDraaisysteem
4KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PS VulkaanzwartKnoppen, Schuifregelaar4.80 l
5Frigidaire Gallery GCWD3067AFKnoppen, Schuifregelaar4.80 l

Café CTS70DP2NS1

Hisense BSA66346PDBGUK

Bediening: Draaisysteem

GE Profile PTD9000SNSS

Bediening: Draaisysteem

KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PS Vulkaanzwart

Bediening: Knoppen, Schuifregelaar

Inhoud: 4.80 l

Frigidaire Gallery GCWD3067AF

Bediening: Knoppen, Schuifregelaar

Inhoud: 4.80 l

Veelgestelde vragen over inbouwoven

Hoe moet ik een ingebouwde oven plaatsen?

Het plaatsen van de ingebouwde oven kun je het beste met twee personen doen. Plug de stekker alvast in het stopcontact in de nis en schuif het apparaat hier vervolgens in. Schroef het apparaat daarna vast aan de hand van de instructies, en klaar is Kees.

Waar moet ik een ingebouwde oven plaatsen?

Waar je de ingebouwde oven plaatst, hangt af van je eigen voorkeuren én de manier waarop de rest van de keuken is ingericht. Zo is de oven in veel keukens onder het fornuis geplaatst, omdat hier veel ruimte is.

Je kunt de oven echter ook op ooghoogte of schouderhoogte plaatsen. Op deze hoogte kun je de gerechten goed in de gaten houden.

Hoeveel kost een ingebouwde oven?

Een ingebouwde oven kost doorgaans tussen de € 235 en € 2.000,- Het prijsverschil zit niet alleen in de verschillende mogelijkheden en functies, maar ook in de inhoud van de oven.

Conclusie

Met de beste inbouwoven in huis maak je met gemak de lekkerste taarten. Let vooral op de ruimte die je in je keuken hebt en waar je de oven voor wilt gebruiken. Zoals je hebt gelezen, zijn er namelijk veel verschillende soorten inbouwovens. Met zoveel keuze zit er voor iedereen een geschikt model tussen.

Bekijk nog eens de top 5 van de beste inbouwovens. Nu je weet waar je op moet letten, is het hopelijk makkelijker om een keuze te maken. Dankjewel voor het lezen van dit artikel en alvast veel plezier met je nieuwe inbouwoven!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?