Je Vriezer Ontdooien met deze Betrouwbare Handleiding!

Jesse Rinsma
Auteur | 26.10.2021

Een vriezer is haast onmisbaar in de keuken. Het houdt al je etenswaren langer houdbaar, waardoor je op andere momenten net zo veel van je kookkunsten kunt genieten als op de dag dat je je etenswaren kocht. Zeg maar "dag!" tegen voedselverspilling! Het is ook ideaal om bevroren groente en fruit in te bewaren, zoals ik vaak doe. Regelmatig je vriezer ontdooien is echter geboden...

Waarom? Een vriezer zou een vriezer niet zijn als het na verloop van tijd geen ijsophopingen krijgt. Het negatieve gevolg hiervan is een hogere energierekening, want een vriezer met een ijslaag van 2 millimeter verbruikt zo'n 10% meer energie dan wanneer die ophopingen er niet zijn! Daarnaast lever je ook kostbare ruimte in als de hele binnenkant bedekt is met een laag ijs.

Je kunt dus beter het zekere voor het onzekere nemen en je vriezer zo snel mogelijk ontdooien. Want beter 1 ijspegel in de hand, dan 10 in je vriezer! ❄️ Na dit artikel te lezen weet je precies hoe je je vriezer moet ontdooien en gebruik je in een mum van tijd alle vriesruimte weer.

Dit heb je nodig

Om de vriezer te ontdooien, heb je een aantal dingen nodig. Waarschijnlijk heb je de meeste items al in huis!

 • 1 of 2 handdoeken
 • Een theedoek
 • Een houten spatel
 • Een bakje
 • Schoonmaaksoda
 • Een (microvezel)doekje
 • Eventueel een ijskrabber
 • Eventueel een sprayfles
Bevroren broccoli met ijskristallen erop

Stap 1: De stekker ontkoppelen

Erg belangrijk: de stekker uit het stopcontact halen! Vergeet je dit, dan zal de vriezer zichzelf blijven koelen, en dus energie verspillen.

Stap 2: Vriezer leegmaken

Wanneer je je vriezer ontdooit, moet deze leeg zijn. Het is daarom handig om niet je vriezer te ontdooien op een moment dat je vriezer bommetje vol zit. Plan je vriezer ontdooien op een moment nadat je zoveel mogelijk ingevroren etenswaren hebt opgegeten.

Tref je producten aan waarvan je niet meer weet hoelang ze er al in liggen, of die zijn vastgevroren? Het is beter om deze weg te gooien. Gemiddeld kun je etenswaren 3 weken tot 2 maanden in de diepvries bewaren bij vriezen van 5 tot 20 graden onder het vriespunt. Alles wat er langer in ligt, gooi je weg.

Etenswaren die je nog niet weg wilt doen, kun je tijdelijk in je wasbak bewaren – of in de koelkast, zoals ik altijd doe. Als je lades in je vriezer hebt, kun je deze er ook uit halen om je eten in te bewaren, of gebruiken in de volgende stappen.

Stap 3: Lekkages voorkomen

Sommige vriezers hebben een ingebouwde lekbak. Zet deze voor de uitloop van de vriezer. De uitloop is een rubberen slang of pijp aan de onderkant van de vriezer die je naar buiten kunt trekken. Hier stroomt straks het gesmolten ijs in.

Heeft jouw vriezer geen lekbak, plaats dan zelf een bakje voor de vriezer waar de uitloop van de vriezer in uitkomt.

Bij vriezers die niet op de grond staan, maar bijvoorbeeld boven de koelkast zitten, leg je een handdoek op de bodem van de vriezer om smeltwater op te vangen. Dit kan overigens ook aanvullend worden gedaan bij andere vriezers.

Stap 4: Het ontdooien

Je kunt nu twee dingen doen. Óf je zet de deur van de vriezer open en wacht totdat de vriezer genoeg ontdooid is om het ijs te verwijderen, óf je helpt de vrieze sneller te ontdooien door een bakje met warm water erin te plaatsen. Je kunt hiervoor ook een lade van je vriezer gebruiken!

Gebruik geen kokend heet water. Dit is niet goed voor de vriezer, omdat de koelelementen niet veel hitte kunnen verdragen.

In plaats van een bakje neerzetten, kun je ook een sprayfles vullen met warm water en op het ijs spuiten. Wacht in beide gevallen 5 tot 10 minuten voordat je aan de volgende stap begint.

Stap 5: IJs verwijderen

Als het goed is, heeft de vorige stap het ijs al wat doen smelten. Maak stukken ijs nu los met een spatel of ijskrabber. Gebruik geen plastic of scherpe materialen, zoals metaal. Daarmee kun je je vriezer beschadigen!

Komt het ijs nog niet goed los, zet dan een nieuw bakje warm water neer of spuit opnieuw warm water met een sprayfles. Hetzelfde proces herhaalt zich nu. Na 5 tot 10 minuten kijk je of er nu wel grotere stukken ijs los komen.

Stap 6: Vriezer schoonmaken

Is de vriezer helemaal ontdooid? Ga met een droog doekje langs de wanden, zodat je alle mogelijke etensresten weghaalt. Maak daarna gelijk de vriezer even schoon. Zo vaak kom je niet bij de binnenkant!

Gebruik een vochtige (microvezel)doek met schoonmaaksoda en poets de wanden en bodem. Droog de vriezer goed af met een droge theedoek.

Stap 7: Stekker erin en koelen maar

Check of de vriezer helemaal droog is voordat je hem weer in het stopcontact steekt. Leg de etenswaren die je apart hebt gelegd weer in de vriezer en laat deze minstens 2 uur dicht zodat de temperatuur kan dalen. Daarna is de vriezer weer helemaal bruikbaar!

Wil je sneller te werk gaan?

Je kunt HG diepvries snelontdooier gebruiken. Met deze spray is je vriezer binnen 15 minuten ontdooit. Je spuit het middel ruim en gelijkmatig over het ijs, wacht 5 tot 10 minuten en verwijdert het losgekomen ijs. Indien nodig herhaal je dit proces. Klaar? Maak de wanden droog met een zachte doek, bijvoorbeeld een theedoek.

Dit moet je vooral niet doen!

Ik lees online de gekste manieren waarop mensen hun vriezer ontdooien. Zoals met een verfbrander of föhn. Doe dit alsjeblieft niet! Met een verfbrander kunnen de aluminium onderdelen van de vriezer smelten en dus je vriezer vernielen. En werken met een föhn in de buurt van water is vragen om kortsluiting.

Ook zout en azijn zijn geen ideale middelen om je vriezer mee te ontdooien. Ze beschadigen de koelelementen en afdichtingen van je vriezer.

Tips voor een blijvend schone vriezer

 • Smeer na het schoonmaken vaseline of glycerine op plekken waar snel ijs vormt. Dit zorgt ervoor dat ijs zich minder snel hecht en makkelijker loskomt bij een volgende ontdooibeurt.
 • Bewaar etenswaren altijd in goed afgesloten bakjes. Daarmee voorkom je dat een deel van de inhoud eruit valt en blijft je vriezer schoon!
 • Ontdooi je vriezer minstens 1 keer per half jaar. Dit is afhankelijk van de ijsvorming in je vriezer.
Twee ijsjes raken elkaar aan

Conclusie

Het vereist misschien wat meer tijd, maar de diepvries ontdooien door de deur van de vriezer open te laten of een bakje warm water erin te zetten, zijn allebei supereffectief en zonder gevaren. Nu maak je je vriezer vol vertrouwen schon! Vergeet niet om meteen ijsjes te halen – je moet immers iets met die lege ruimte! 😉

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?