Je Vaatwasser Reinigen voor de Schoonste Vaat

Pina Balk
Auteur | 27.10.2021

Een vaatwasser is een heerlijke keukenhulp. 's Avonds stop je hm vol met vieze vaat en 's ochtends is hij weer klaar voor het ontbijt! Voor dat resultaat moet je vaatwasser je vaat wel écht schoonmaken, anders sta je alsnog zelf te poetsen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je vaatwasser reinigen tot deel van de routine te maken. Iedere keukenhulp heeft een beetje aandacht nodig, zo ook je vaatwasser! 🍽️

Dit heb je nodig voor een schone vaatwasser

Je vaatwasser reinigen is een makkelijke klus en veel heb je er niet voor nodig. Ikzelf gebruik altijd een afwasmachinereiniger. Heb je dit niet in huis? Dan is baking soda een goed alternatief, en heb je om vieze geurtjes te verwijderen alleen een citroen nodig!

Hierbij de benodigdheden:

  • Afwasmiddel
  • Sponsje
  • Doekje
  • Tandenstoker
  • Wasmachinereiniger of baking soda en citroen
 Ik kreeg ooit een tip van mijn loodgieter om mijn vaatwasser altijd op de hoogste stand te gebruiken en niet op de ECO-stand. Een vaatwasser verbruikt niet veel meer bij een hoge stand, en je voorkomt ermee dat vet zich nestelt in de vaatwasser. Wat betekent dat de vaatwasser langer mee gaat!

Stap 1: Filter schoonmaken

Op de bodem van je vaatwasser bevindt zich het filter. Deze zorgt ervoor dat etensresten niet in de pomp terecht komen. Maak het filter 1 keer per week schoon; zo voorkom je dat je vaatwasser verstopt.

Maak een sopje met wat afwasmiddel. Haal het filter uit de vaatwasser en maak het schoon met het sopje en een sponsje. Zorg ervoor dat de bodem rondom het filter ook schoon is! Hier verzamelen zich etensresten.

Stap 2: Deur schoonmaken

Aan de zijkanten van de deur zitten rubberen randen waar viezigheid ophoopt. Dit is makkelijk te verwijderen met een vochtig doekje. Maak dit samen met het filter 1 keer per week schoon.

Leeg zeepbakje vaatwasser

Stap 3: Sproeiarmen schoonmaken

De sproeiarmen zitten aan de bodem en aan de bovenste lade van de vaatwasser gevestigd. Haal deze er voorzichtig af. Soms moet je aan een wieltje draaien om hem los te krijgen.

Was de sproeiarmen vervolgens af. Laat warm water door de sproeiarmen stromen om te kijken of het water goed doorstroomt. Komt er geen water uit alle gaatjes? Pak dan een tandenstoker en prik de gaatjes door! 💦

Stap 4: Reinigingsprogramma

Zorg voordat je begint met het reinigingsprogramma dat de hele vaatwasser leeg is. Ik heb er wel eens per ongeluk iets van emaille in laten zitten – na het programma was de buitenste laag er helemaal af! Zoals ik al zei, doe ik deze stap altijd met een afwasmachinereiniger die je bij de supermarkt koopt. De instructies hiervoor staan op de verpakking.

Heb je geen machinereiniger bij de hand? Doe dan 1 theelepel baking soda in het zeepbakje van de vaatwasser. Laat de vaatwasser op een intensief programma zonder vaat er in draaien. Na het programma toch nog last van vieze geurtjes? Besprenkel je vieze vaat in de vaatwasser dan bij de eerstvolgende wasbeurt met citroensap! 🍋

Conclusie

Een schone vaatwasser betekent een schone vaat! Belangrijk dus om je vaatwasser regelmatig te blijven reinigen. Hopelijk hebben we het met dit stappenplan overzichtelijk voor je gemaakt, zodat je snel weer kan genieten van je glanzende glazen! 🍷

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?