Slib uit de Vijver Verwijderen in 5 Stappen

Een vijver in de tuin brengt rust en vermaak – met een fonteintje, wat leuke plantjes en zoveel visjes als je wilt. 🐠 Toch schuilt er een vijand achter deze vredigheid … Wat als ik je vertel dat een troebele vijver bacteriële problemen en parasieten veroorzaakt? Daar wordt niemand blij van, zeker niet onze kostbare visjes. Daarom heb ik hieronder een stappenplan voor je om slib uit je vijver te verwijderen! 

Wat is slib precies? – Slib is alles wat de vijver in valt en naar de bodem zakt. Je kunt het ook smurrie noemen. Denk aan takken en bladeren, organisch afval van de vissen, dode waterplanten, en ga zo maar door.

Wat je nodig hebt

Het is in ons kikkerlandje soms lastig, maar het eerste wat je nodig hebt, is de juiste dag. Dit betekent geen regen, hagel of storm! Goede dag gevonden? Dit is wat je verder nodig hebt:

Een andere optie is om de apparatuur te huren bij een verhuurbedrijf, maar vraag je af of dit uiteindelijk voordeliger is. Wil je regelmatig het slib uit je vijver verwijderen, dan is het wellicht gunstiger om te investeren in je eigen apparatuur.

Hoe dan ook: trek nu de juiste outfit aan en volg het stappenplan!

Stap 1: Zuig het water weg

Start met de vuilwaterpomp en zuig zoveel mogelijk vijverwater weg. Zorg er natuurlijk voor dat je niet de vissen en planten wegzuigt. De vissen verschuilen vaak vanzelf wel door de trillingen en het geluid van de pomp.

Stap 2: Stel de vissen en waterplanten veilig

Dit is waar je grote emmer of bak zijn intrede maakt! Vul deze met water en plaats hier je planten en vissen in. Gebruik hier het schepnet voor – met de hand gaat een beetje lastig, geloof me. 😅 Verwissel deze stap zeker niet met stap 1, aangezien het vangen van de vissen veel makkelijker gaat met weinig water in de vijver.

Stap 3: Verwijder de slib

Dit is de stap waarvoor je bent gekomen; de daadwerkelijke vijverslib wegpompen. Je hebt hier twee opties. De eerste optie is het gebruik van een vijverslibzuiger. Hiermee zuig je gemakkelijk alles weg.

Let op: dit werkt alleen als de modderlaag op de bodem van de vijver niet te dik is. Mocht dit wel het geval zijn, of mocht je geen vijverslibzuiger hebben, is er een tweede optie: je handen. ✋ Schep hiermee de modder uit de vijver. Je wilt geen schep of iets soortgelijks gebruiken; hiermee loop je het risico de vijverfolie te beschadigen.

Stap 4: Vul de vijver weer met water

Zet de waterplanten voorzichtig terug in de vijver and pak daarna de tuinslang erbij. Let erop dat je het water niet te snel erin laat stromen, maar dit voorzichtig en zonder spetteren doet.

Stap 5: Plaats de vissen terug

Nu is het tijd om onze vriendjes en vriendinnetjes terug te plaatsen in hun huis. Doe dit voorzichtig – behandel ze als je kinderen. Niet gooien dus!

Verwijder de slib in je vijver één tot drie keer in het jaar. Zo vermijd je stank en ziektes bij zowel je vissen als je planten!

Hoe blijft de vijver helder?

Voorkomen is beter dan genezen. Het geheim van een heldere vijver is een biologisch evenwicht. Dit betekent kort door de bocht dat de kringloop van zuurstof en CO₂ optimaal moet zijn voor alle organismen die in de vijver leven. Maar hoe bereik je dat?

Zorg voor voldoende zuurstofplanten in de vijver. Deze halen meststoffen uit het water en produceren zuurstof. Dat is fijn voor je visjes!

Vul daarnaast je vijver altijd met leidingwater. Grondwater bevat meststoffen, die ervoor zorgen dat er algen in je vijver komen.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar onze vissenvriendjes kunnen ook de oorzaak zijn van een troebele vijver. Zorg ervoor dat je vissoorten in je vijver houdt die niet wroeten. Dat zorgt ervoor dat de planten minder voedsel op kunnen nemen!

Conclusie

Hopelijk heb je nu duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe verwijder ik slib uit de vijver?" en is je vijver helder in no-time! Moet lukken, denk ik: het is in 5 stappen geregeld en je vissen zijn je voor eeuwig dankbaar (of tenminste tot de volgende keer dat een schoonmaak nodig is). Het is een dagje ploegen, maar het is de moeite zeker waard!

Heb je nog vragen of tips? Dan hoor ik daar graag alles over via het formulier hieronder! Bedankt voor het lezen, en succes met de klus!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?