Je Schoenen Drogen op Vier Manieren

We zijn allemaal weleens natgeregend thuisgekomen; met het Nederlandse weer is dat niet ongekend. Of het nou na een training is of een fietstocht, een flinke plensbui maakt je schoenen altijd nat. Hoe droog je daarna het beste je schoenen, zonder ze te beschadigen?

Om daar antwoord op te krijgen, heb ik deze lijst in elkaar gezet met de beste manieren om natte schoenen te drogen. Ik bespreek ook bijzondere materialen als leer en suède. Voor elke schoen is er gelukkig een uitweg, zodat je je schoenen in no-time weer aanhebt!

Voordat je begint

Er is een aantal stappen die je bij elk soort schoen moet ondergaan voordat je begint met het drogen. Deze stappen versnellen het droogproces en zorgen ervoor dat de kwaliteit van je schoenen niet achteruit gaat.

  • Maak je schoenen schoon zodat er geen vuil meer op zit.
  • Verwijder de inlegzolen of binnenzooltjes uit je schoenen en leg ze te drogen op een krant of hang ze uit.
  • Maak de veters los of haal ze er helemaal uit en open de schoenen zo ver mogelijk. Een open schoen ademt beter.

Schoenen drogen met krantenproppen

Mijn favoriete manier om schoenen te drogen is met krantenpapier. Deze truc is al jaren oud en ziet men nog steeds als de beste, omdat krantenpapier vocht absorbeert als een spons! Dit komt doordat het is gemaakt van gerecycled materiaal en houtpulp.

Je propt krantenpapier heel makkelijk en stopt het zo in alle hoeken van je schoenen. Dat doe je totdat ze helemaal volgepropt zijn, van neus tot hak. Neem hierbij geen stukken krant waar veel inkt zit, dit kan afdrukken achterlaten.

Wikkel je schoenen aan de buitenkant in een doek zodat het vocht ook aan deze kant wordt geabsorbeerd. Zet dan je schoenen op een droge plek waar geen direct zonlicht komt, of in een kartonnen doos. Het is ook belangrijk om de proppen te vervangen als deze nat zijn. Check dit daarom elk uur en vervang ze zo nodig.

Deze manier vereist wel wat geduld, want het duurt minstens 12 uur voordat je schoenen droog zijn. Dit is ten dele afhankelijk van hoe nat ze zijn, maar het voordeel is wel dat je schoenen niet vervormen en dat je niets extra's in huis hoeft te halen!

Aangezien de inkt van de krant kan afgeven op je schoenen, kun je deze methode beter niet gebruiken bij witte schoenen! Gebruik voor witte schoenen een van de volgende manieren.

Schoenen drogen met handdoeken

Schoenen drogen met handdoeken werkt eigenlijk hetzelfde als met krantenpapier. De handdoek absorbeert het vocht uit je schoenen. Dit is dus een goed alternatief voor als je geen krant in huis hebt, of voor als je witte schoenen hebt waar absoluut geen vlekken op mogen komen.

Je propt een handdoek – indien mogelijk een kleine – in je natte schoenen. Kies voor een zachte handdoek, want deze neemt meer vocht op dan een ruwe handdoek. Is de handdoek na een tijdje helemaal vochtig, vervang deze dan met een nieuwe. Op deze manier wordt het meeste vocht geabsorbeerd.

Schoenen drogen met ventilator

Je kunt ook je schoenen drogen door een ventilator te gebruiken. Dit is een snellere manier dan kranten of handdoeken. Het is hierbij van belang dat je een ventilator gebruikt die groter is dan de lengte van je schoenen.

Zet de ventilator eerst op een handdoek zodat de druppels van je schoenen daarop terechtkomen. Hang vervolgens je schoenen aan S-vormige haakjes, zodat je schoenen eraan kunnen hangen en de haak zelf aan het rooster van de ventilator hangt.

Laat hierbij wat ruimte over tussen de schoenen. Zet de ventilator daarna aan op een gemiddelde stand, en check na 2 uur hoe je schoenen erbij hangen. Zijn ze nog niet helemaal droog? Kom dan over een half uurtje of een uur weer terug, afhankelijk van hoe vochtig ze nog zijn.

Heb je geen S-vormige haken? Je kunt ook een ijzeren haakje van een (oude) kledinghanger gebruiken. Knip deze in tweeën en buig ze in een S-vorm.

Schoenen drogen met een schoendroger

Ken je dit apparaat al? Ik was er ieder geval helemaal onder de indruk van! Een schoendroger maakt je schoenen van top tot teen droog. Misschien kennen de wintersporters onder ons de warme buizen waar je je skischoenen in schuift. Een schoendroger werkt op dezelfde manier!

Een schoendroger bestaat uit twee droogbuizen waar je je schoenen over schuift. Om de schoen gelijkmatig te drogen, moet de neus van de schoen altijd aan de bovenkant zitten en de hiel aan de onderkant. Omdat het drogen van de schoen van binnenuit plaatsvindt, beschadigt het materiaal van je schoenen bovendien niet.

Met een schoendroger droog je ook helmen, laarzen en handschoenen. Daarnaast zijn er ook schoendrogers die schimmels en bacteriën doden. Al met al is het een multifunctioneel apparaat! Kom je vaak thuis met natte schoenen, dan is dit product de investering waard.

de benen van een man en vrouw met bruine leren schoenen aan in de herfst

Leren en suède schoenen drogen

Het is belangrijk om leren en suède schoenen op de juiste manier te behandelen en dus ook te drogen. Zet ze bijvoorbeeld niet bij de verwarming, want dan drogen ze te snel en raken ze oververhit. Je loopt het risico dat het leer vervormt of uitdroogt en barst. Deze schade is daarna niet meer te verhelpen.

Laat leren en suède schoenen daarom altijd langzaam drogen. De schoenen met krantenproppen vullen werkt het beste, maar gewoon in de open lucht kan ook geen kwaad. Zet ze bij kamertemperatuur op een plek zonder direct zonlicht en met goede ventilatie.

Verwijder bij leren en suède schoenen de viezigheid pas als ze droog zijn. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een schoenborsteltje, een oude tandenborstel of een droge doek. Smeer ze daarna in met de juiste schoenencrème en/of spuit ze in met een geschikte schoenenspray. Dan kunnen ze er weer helemaal tegenaan!

Omstreden: schoenen drogen in de wasdroger

De meningen zijn erg verdeeld over schoenen drogen in de droger. Sommigen zeggen dat het absoluut niet kan, anderen zeggen dat je schoenen er wel in kunnen als je ze aan de binnenkant van de deur van de droger hangt.

Mijn onderzoek toont aan dat alleen katoenen of canvas schoenen veilig in de droger kunnen. Schoenen met leer, suède of gel (sportschoenen) zijn niet geschikt – ook je sneakers van Nike en Reeboks niet.

Heb je canvas schoenen en wil je de droger gebruiken, knoop dan eerst de veters aan elkaar vast. Hang je schoenen over de deur en zorg dat ze aan de binnenkant zitten en de knoop aan de buitenkant. Wanneer je de deur sluit, zitten je schoenen vastgeklemd. Stel de droger in op een lage temperatuur en een kort programma.

Houd er rekening mee dat je het risico loopt dat je schoenen door de warmte krimpen of dat de lijm smelt. Bovendien vergroot je de kans dat je schoenen minder lang meegaan als je deze methode gebruikt.

Wat je niet moet doen

  • Droog je schoenen nooit met de verwarming, kachel, oven, magnetron of föhn. Door deze warmtebronnen smelt de lijm, droog je het materiaal uit en beschadig je het rubber en andere materialen van je schoenen. Hierdoor vervormen je schoenen. Daarbij kun je met een kachel of föhn brand veroorzaken. 🧯
  • Schoenen drogen die onder de modder zitten. Het is cruciaal om je schoenen eerst schoon te maken, anders droogt de modder uit en laat het mogelijk permanente vlekken achter op je schoenen. Was ze met een milde zeep in warm water en schrob het vuil weg met een borsteltje.
  • In de zon drogen. Afhankelijk van het materiaal kunnen je schoenen verkleuren of uitdrogen door zonlicht.

Voorkomen is beter dan genezen

Is het slecht weer, laat dan alsjeblieft je leren of suède schoenen thuis. Ook nieuwe schoenen aan doen is een slecht idee; je wilt immers niet dat ze meteen vies worden. Om je schoenen te beschermen, kun je ze het beste inspuiten met schoenenspray. Dit biedt je schoenen bescherming in wind en regen. Maar met een paar regenlaarzen zit je ook altijd veilig!

de benen van een meisje in zwarte regenlaarzen en daarnaast een hond in een gele regenjas met gele regenlaarzen

Conclusie

Je schoenen drogen vergt wat geduld, maar na regen komt zonneschijn! Welke manier sluit het beste aan op jouw behoeften? Ga je voor de oude vertrouwde kranten, of investeer je liever in een schoenendroger? Misschien heb je nog wel een andere methode – daar hoor ik ook graag meer over in het formulier hieronder! Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?