De Perfecte Kijkafstand voor Tv Kijken

Jesse Rinsma
Auteur | 22.10.2021

Niks lekkerder dan na een lange dag neerploffen op de bank met je favoriete tv-programma of Netflix-serie. Voor een zo comfortabel mogelijke beleving, is het belangrijk om op de juiste afstand te zitten van de tv. Zit je te dicht op het scherm, wees dan niet verbaasd als je last krijgt van vierkante ogen. 🤖 Zit je te ver weg, dan zijn details weer niet goed zichtbaar.

In het verleden was de afstand tussen de tv en de zitplek vaak groter dan tegenwoordig. Dit komt door ontwikkelingen in de beeldkwaliteit en het formaat van televisies, waardoor ze steeds groter worden zonder detailverlies. Toch is het moeilijk om uit de losse pols te bepalen wat té dichtbij is, of té ver weg.

Met dit artikel ontdek jij welke factoren invloed hebben op de kijkafstand van je tv en hoe je de perfecte kijkafstand bepaald. Zodat jij een betere kijkervaring hebt! Het enige wat je nodig hebt, zijn je ogen om alles te lezen en een meetlint of rolmaat om te meten. 📏

Tv-formaat

De eerste factor die de ideale kijkafstand beïnvloedt, is het formaat van je tv. Hierbij kijk je naar het diagonaal van je scherm. De formaten van televisies worden altijd gemeten in inches. Om het formaat van je tv-scherm te achterhalen, moet je daarom de inch-maat weten.

Je kunt hiervoor een meetlint of rolmaat in centimeters gebruiken: 1 inch staat gelijk aan 2,54 centimeter. Is je tv-scherm bijvoorbeeld 102 centimeter, dan is dit omgerekend 102 gedeeld door 2,54 = 40 inches.

Hoe groter het tv-scherm, hoe groter de ideale kijkafstand. Dit is een eerste hulpmiddel om globaal te bepalen of je kijkafstand meer aan de korte of lange kant zit.

Beeldresolutie van de tv

Naast het tv-formaat is de beeldresolutie ook van invloed op de kijkafstand. De resolutie geeft aan hoe dicht pixels op elkaar zitten. Tv-schermen met een hogere resolutie bevatten meer pixels, waardoor de beeldkwaliteit beter is en meer details zichtbaar zijn.

Een hoge beeldresolutie betekent twee dingen: aan de ene kant zie je alles op het scherm beter op afstand, aan de andere kant zie je meer details van dichtbij. De meeste mensen kiezen daarom toch voor een kleinere kijkafstand.

Let wel op: té dicht op het scherm zitten is nooit goed. Dan zie je dat het beeld uit pixels bestaat en wordt het minder scherp. Bovendien kun je nekklachten krijgen!

Positie van de tv

De perfecte kijkafstand hangt ook af van de positie van de tv in de betreffende kamer. Hou daarom rekening met de volgende punten:

  • De hoeveelheid lichtinval. Dit kan reflecteren op je tv-scherm, waardoor je slechter zicht hebt.
  • Je (beoogde) zitplek. Deze moet in de meeste gevallen tussen de 1,5 meter en 5 meter van je tv-scherm liggen.
  • De kijkhoek van de tv. Dit is de maximale hoek van waaruit het tv-scherm kunt bekijken zonder verlies van contrast. De kijkhoek is afhankelijk van het type tv dat je hebt en verschilt tussen lcd en led (waaronder qled en oled).
Een meisje met bruin haar zit op een kussen en kijkt naar de televisie die aan de muur hangt.

Tv-gebruik

De perfecte kijkafstand verschilt per persoon, omdat iedereen zijn of haar tv anders gebruikt. De ene kijkt veel films, de ander is een gamer, en weer een ander gebruikt de tv bijna nooit. Waar jij je tv voor gebruikt, weegt daarom mee in het bepalen van de juiste kijkafstand.

  • Een filmliefhebber heeft waarschijnlijk de voorkeur voor een groot tv-scherm.
  • Iemand die niet zo vaak tv-kijkt, wilt waarschijnlijk dat de tv niet prominent in huis aanwezig is, en gaat voor een kleiner scherm met een kleinere kijkafstand.
  • Een gamer zit vanwege de immersie in het spel en zichtbaarheid details waarschijnlijk redelijk dicht op het scherm.
  • Kijk je sport op tv? Dan kun je beter wat verder weg zitten, zodat je de bewegingen makkelijk kunt volgen.

Perfecte kijkafstand zelf berekenen

Er bestaat een handig rekensommetje om de ideale kijkafstand voor je tv-scherm te berekenen. Je berekent dit met het tv-formaat.

Volgens de Consumentenbond is de gemiddelde kijkafstand van Nederlanders namelijk 2,4 keer de schermdiagonaal van de tv (in centimeters). In het geval van het tv-scherm van 102 centimeter zou dit uitkomen op 2,4 keer 102 = 245 centimeter afgerond. De ideale kijkafstand is dan ongeveer 2,5 meter.

Met de inch-maat kun je dezelfde berekening doen. Hiervoor geldt 6 keer de schermdiagonaal van de tv. We hebben net berekend dat een tv-scherm van 102 centimeter 40 inches is. De ideale kijkafstand komt dan uit op 6 keer 40 = 240 centimeter; ook ongeveer 2,5 meter.

Leuk feitje: mannen zitten gemiddeld liever 50 centimeter dichter bij het tv-scherm dan vrouwen! 👀

Algemene kijkafstanden voor tv-formaten

Je kunt ook kijken naar aanbevolen kijkafstanden per tv-formaat die online te vinden zijn. Gemiddeld genomen komt dit neer op de volgende minimale en maximale kijkafstanden:

  • 32 tot 43 inch: 180 tot 250 centimeter
  • 43 tot 55 inch: 250 tot 350 centimeter
  • 55 tot en met 65+ inch: 300 tot 450 centimeter

Conclusie

Nu je weet met welke factoren je rekening moet houden en wat de minimale en maximale afstanden van verschillende televisieschermen zijn, heb ik het volste vertrouwen dat je de perfecte kijkafstand voor je tv ontdekt! Ik lees graag welke tip het beste werkte voor jou!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?