Je hebt een nieuwe keuken ingebouwd, en de enige keuze die overblijft, is welke kookplaat het wordt. Je hebt de keuze al gemaakt om voor een elektrische variant te gaan, want gas is zo passé ... Maar daarmee ben je nog niet klaar: ga je voor keramisch of inductie?
De keuze is helemaal aan jou, maar in dit artikel helpen we je deze twee te vergelijken door de voordelen en nadelen te bespreken. Kort, bondig, maar wel alles wat je moet weten. Klaar voor de start?
Beide kookplaten hebben hetzelfde doel: het koken van je favoriete gerechten. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat je wat mist. Toch zijn er verschillen. Om er een paar op te noemen, zijn dit de pannen, warmteregeling, energieverbruik, en veiligheid.
Het prettige aan een keramische kookplaat, is dat elk type pan ervoor geschikt is. Dat wilt zeggen: het hoeft niet per se van magnetisch materiaal gemaakt te zijn.
Je hoeft dus geen geld uit te geven aan nieuwe pannen als je nog geen magnetische hebt. Dat bespaart je alvast geld, naast het feit dat de keramische kookplaat de goedkopere optie is van de twee.
Bovendiengaat de plaat zo'n 15 tot 20 jaar mee, wat het een duurzame optie maakt.
Wel is het belangrijk dat je erop let dat je de pan op precies de juiste plek zet – oftewel: binnen de lijntjes. Dat is bij keramische kookplaten van belang. Zet je de pan buiten de kookzone, dan ontsnapt de warmte uiteindelijk, waardoor deze verspild is.
Nadat je de plaat hebt aangezet en je pan op de kookzone, draai aan of druk op de knop gekoppeld aan de kookzone waar je pan bovenop staat. Het opwarmen van de plaat duurt hierbij doorgaans een paar minuten, dus geduld is een schone zaak.
Mocht het water in je pan bijna overlopen, haal de pan dan van de kookplaat af in plaats van de temperatuur te verlagen. Dit omdat het afkoelen van de plaat tevens een poosje duurt.
Na gebruik zet je de plaat uit, en dat brengt me tot het volgende: qua veiligheid zit het met de keramische kookplaat niet helemaal goed. Hiermee doel ik op de afkoelperiode: de plaat blijft lange tijd heet na gebruik.
Nieuwsgierige kinderen of katten die maar niet van het aanrecht af willen blijven, verbranden zo makkelijk hun vingers of pootjes.
Samenvattend: heb je even? Het verwarmen van de keramische kookplaat duurt enkele minuten. Ook na het koken blijft de kookplaat nog eventjes warm, maar ben je geen kluns en heb je ook geen kleine kinderen of huisdieren in huis? Dan is dit een goede optie voor je!
Je pakt allereerst de juiste pan erbij. Dit moet een speciale inductiepan zijn, dus hij moet magnetiseerbaar materiaal bevatten. Je zet je pan met het eten op de kookplaat.
Naast specifieke pannen die de kosten wellicht opvoeren, kost ook de plaat zelf een aardige cent meer dan een keramische plaat – en dat terwijl de gemiddelde kookplaat in vergelijking korter meegaat: zo'n 10 tot 15 jaar.
Bijna alle inductie kookplaten hebben flexibele kookzones. Dit betekent dat er geen voorafbepaalde kookzones zijn en je de pan kan plaatsen waar je wilt.
De kookplaat verwarmt onmiddellijk nadat je hem aanzet en hij 'merkt' dat er een magnetische pan op staat. Dat betekent dat je geen energie verspilt met dit type kookplaat. Dat maakt hem in gebruik dan ook goedkoper dan zijn keramische tegenhanger.
Wanneer je pannetje water op de inductieplaat dreigt over te lopen, zet je simpelweg de temperatuur lager. Dit kan bij een inductieplaat, omdat de inductieplaat per direct van temperatuur verandert, en niet nog een paar seconden nodig heeft om wat af te koelen.
Na het koken zet je de temperatuur van de kookplaat op nul en haal je de pan eraf. Zonder zorgen kan je nu verder in de keuken; de kookzone koelt gelijk af. Hij blijft wel een beetje warm, maar niet zodanig dat je je vingers eraan kan verbranden.
Van restwarmte is dus haast geen sprake, en dus ook niet van energieverspilling tijdens het afkoelen.
Voor de milieubewusten is de inductie kookplaat de beste optie: hij verbruikt minder energie dan de keramische kookplaat. Ook wanneer je kleine kinderen of een hele nieuwsgierige kat hebt rondlopen, is deze kookplaat veiliger.
Qua prijs is de keramische kookplaat zeker de winnaar – tenminste in aanschaf. In gebruik is de inductiekookplaat goedkoper, in de zin dat hij minder energie verbruikt (of verloren laat gaan, in ieder geval).
Wel gaat een keramische kookplaat langer mee, waardoor je er meer uit haalt voor je een nieuwe moet kopen.
Als we spreken over gebruiksvriendelijkheid, is de winnaar de inductiekookplaat. Hoewel beide platen hetzelfde doel dienen en grotendeels hetzelfde werken qua bediening, is de warmteregeling van de inductieplaat wenselijker: deze is veel sneller. Die warmt op en koelt af met nog geen seconde!
Ook wint de inductie kookplaat in gebruiksvriendelijkheid door de flexibele kookplaten. Je bepaalt dus zelf waar je de pan neerzet, en gebruikt met een gerust hart ook een enorme braadpan.
Veiligheid staat voorop, zeker als we met vuur spelen. Daarom wint hierin de inductiekookplaat. De inductieplaat verwarmt namelijk niet wanneer er geen pan op staat, en hij koelt gelijk af wanneer je de pan eraf haalt. Knappe jongen die daaraan zijn vingers weet te verbranden!
We willen allemaal ons steentje bijdragen aan het onderhoud van onze planeet; vandaar dat ik dit punt benoem. Als milieubewustste kookplaat blinkt de inductieplaat uit! Deze verbruikt maar liefst 30% minder elektriciteit per jaar dan de keramische kookplaat.
Bedankt voor het lezen! Nu is het tijd voor de overweging en om de juiste keuze te maken. Het is zeker niet dat de ene keuze per se beter is dan het andere; het ligt eraan wat je prioriteiten zijn. Gaat het je om prijs, levensduur, of duurzaamheid en veiligheid?
Desalniettemin is het duidelijk welke van de twee het algemene gevecht heeft gewonnen: de inductiekookplaat! 🏆
Hij mag dan wat prijziger zijn, maar het gaat hierbij om een goede investering – vooral wanneer je veiligheid, snelheid, en milieuvriendelijkheid hoog stelt.
Nu alleen nog de beste inductiekookplaat uitzoeken...