Alle Ins en Outs van het Koken op Inductie!

Pina Balk
Auteur | 22.10.2021

Nederland gaat uiteindelijk van het gas af. Tijd om ons te concentreren op inductie koken! Eerlijk is eerlijk: het klinkt als gedoe. Ikzelf stond niet te springen om over te stappen van gas op inductie. Ik hou ontzettend van koken en ben erg gehecht aan mijn routine en spullen in mijn keuken, maar ook ik moest eraan geloven.

Nou, goed nieuws: sinds ik op inductie kook, wil ik niet meer anders! Buiten dat het beter is voor het milieu, is het ook gebruiksvriendelijker dan gas. Het was wel even wennen; in het begin liet ik mijn uien steeds aanbranden. 😅 Maar met de juiste informatie en een beetje oefening is het de fijnste manier van koken. Twijfel je nog? Ik heb hieronder alle antwoorden op de meestgestelde vragen verzameld!

Hoe werkt een inductie kookplaat?

Koken op inductie doe je op een elektrische plaat. Een inductie kookplaat bevat elektrische spoelen die een magnetisch veld opzetten. Dit magnetische veld ontstaat en verhit alleen wanneer je er een geschikte (magnetische) pan op plaatst. Alleen de pan wordt verhit, de kookplaat wordt zelf niet warm. Hierdoor wordt je keuken niet zo heet tijdens het koken! 🥵

 Koken op inductie is niet hetzelfde als keramisch koken. Het grootste verschil is dat bij keramisch koken ook de kookplaat verhit, en bij inductie koken alleen de pan wordt verwarmd. Dit maakt het koken op inductie een energiezuinigere en veiligere manier van koken. 

Wat zijn de voordelen van koken op inductie?

Het is normaal dat bij verandering weerstand komt kijken. Het koken op je vertrouwde gasfornuis geef je niet zomaar op! Toch zijn de voordelen van koken op inductie echt de moeite waard.

Koken op inductie is energiezuinig

Het is zelfs de energiezuinigste manier van koken! Dit komt doordat alleen de pan wordt verhit en er maar 10 à 20% onnodige energie verloren gaat. Dit is een enorm verschil met koken op gas, waar je tot maar liefst 50% van de energie verliest.

Een inductie kookplaat verhit snel

Een inductie plaat verhit snel. Bij mij was dit in het begin misschien een nadeel, omdat ik gewend was aan het tempo van koken op gas. Nu staan mijn gerechten eerder op tafel! Het verschil is echt merkbaar: zet een grote pan water op een inductieplaat en het kookt binnen 10 minuten. Heeft je kookplaat een boost-optie, dan kookt het nóg sneller. Het is ook makkelijker de temperatuur te reguleren, waardoor je de controle behoudt tijdens het koken!

Geen vuur, geen gevaar!

Inductie koken is de veiligste manier van koken. Dit komt doordat de plaat alleen de pan verwarmt. Ben je wel eens naar huis geracet om te kijken of je het gas wel hebt uitgezet? Deze stress heb je niet meer met een inductie kookplaat. Aangezien de plaat zelf amper warm wordt, kan er weinig fout gaan!

Moeilijk te geloven dat de plaat zelf niet warm wordt? Check het filmpje hieronder en zie hoe het werkt!

In een handomdraai schoon

Een inductie kookplaat maak je gemakkelijk schoon. Dat kan je van een gasfornuis niet zeggen, waarbij je alle onderdelen moet verwijderen om alle etensresten weg te halen. Doordat de inductie kookplaat zelf niet echt warm wordt, kan je deze direct na gebruik schoonmaken met een sponsje en een schoonmaakmiddel! 🧽

Zitten er ook nadelen aan koken op inductie?

Ja, die zijn er. Zelfs met de beste inductie kookplaat is het even wennen. Er zijn een paar punten waarop je moet letten wanneer je begint met koken op inductie.

Magnetische pannen

Het grootste nadeel is dat niet alle pannen geschikt zijn voor een inductieplaat. Er zijn speciale inductie pannen, maar misschien zijn jouw pannen al geschikt! Aangezien een inductie kookplaat werkt met elektronische velden moet de pan een magnetische bodem hebben.

Er is een makkelijke manier om erachter te komen of jouw pannen geschikt zijn: houd er een magneetje tegenaan! Blijft hij hangen, dan is de bodem magnetisch. Zo niet, dan heb je te maken met een niet-magnetische pan. Check altijd of je pannen goed zijn, een verkeerde pan gaat ten koste van je inductie kookplaat!

Een inductie kookplaat is een investering

Een inductieplaat is duurder in aanschaf dan een gasfornuis. De kookplaten worden steeds goedkoper, maar toch is er nog een merkbaar prijsverschil.

Het voordeel is dat het de gebruikskosten lager zijn dan bij het koken op gas. Aangezien een inductie kookplaat zo energiezuinig en efficiënt is, gaan geen kosten verloren aan ongebruikte energie.

Check je meterkast!

In sommige gevallen moet je meterkast aangepast worden. Als je op inductie gaat koken gebruik je veel energie in één keer. De vraag is of je meterkast dat aankan. Bij de meeste nieuwbouwhuizen is dit geen probleem, maar heb je een oud huis dan is het verstandig om te onderzoeken wat voor een meterkast je nodig hebt.

Condens van kokend water in pan

Wokken op inductie

Hou je van wokken? Dat is net iets lastiger op een inductie kookplaat. Bij wokken wordt de hele pan, inclusief de zijkanten, verhit. Een klassieke wok is bol, wat niet samengaat met een normale inductieplaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook modellen met een uitsparing speciaal voor wokpannen. Zo verhit je alsnog de zijkanten!

Heb je een geheel platte kookplaat, of liggen de modellen die geschikt zijn voor wokpannen buiten je budget? Ga dan op zoek naar de beste wokpan voor inductie: deze heeft een platte onderkant, waardoor de pan toch goed wordt verhit. Zo kan je blijven wokken, zolang de pan een magnetische bodem heeft! 🧲

Conclusie

Hopelijk is nu alles duidelijk over het koken op inductie. Het is even zoeken, maar na een tijdje went het. In het begin moet je gewoon iets beter je uitjes in de gaten houden. 😉 Succes!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?