Hoe Werkt een Rijstkoker?

Ben jij net als ik een echte rijstliefhebber? Dan is het hebben van een rijstkoker geen overbodige luxe. Met een rijstkoker maak je zonder inspanning een hele pan rijst klaar, die altijd perfect gegaard is met de juiste hoeveelheid water. Nooit meer klungelen met afgieten of overkookte en plakkerige rijst! Maar hoe werkt een rijstkoker precies?

Naar mijn idee wordt deze geweldige uitvinding nog te weinig gebruikt door Nederlanders. Met deze gids hoop ik je te overtuigen van het gemak van een rijstkoker of te helpen om met je nieuwe rijstkoker uit de voeten te kunnen. Je hoeft je niet door een rijstebrijberg heen te werken; in slechts 4 stappen is je doel bereikt!

Wil jij een rijstkoker kopen maar weet je niet welke? Dit is de beste rijstkoker.

Er zijn rijstkokers die rijst koken in water, maar ook modellen die rijst stomen in een stoommandje boven water. Een rijstkoker die werkt met stoom kun je ook gebruiken om groenten of vis te stomen.

Rijst afspoelen: ja of nee?

De rijst afspoelen voordat je het kookt (of stoomt) is voor velen een must, omdat de rijst dan minder plakt. Het is echter niet altijd nodig, want het hangt af van het gerecht dat je wilt maken. Je wast de rijst niet als je kleverige rijst lekker vindt, of als dit anderszins bij je gerecht hoort, zoals bij rijstebrij.

De meeste rijst in Nederland hoef je niet af te spoelen; het is al schoon. Daarnaast zijn er voedingsstoffen aan rijst toegevoegd die je anders wegspoelt als je het wast. Door het niet af te spoelen, bespaar je bovendien water!

Hoeveel water gebruik ik?

De meeste rijstkokers weergeven precies de hoeveelheid water die je moet toevoegen bij een bepaalde hoeveelheid rijst. Sommige modellen houden zelfs rekening met het soort rijst.

De verhoudingen staan meestal in de binnenkant van de pan in de rijstkoker. Gemiddeld gebruik je voor 1 kop rijst 1 à 2 koppen water, maar het hangt af van de soort rijst die je gebruikt. Zo hebben kortere korrels minder water nodig dan langere korrels en heeft zilverliesrijst meer water nodig dan witte wijst.

Dit zijn de algemene hoeveelheden:

  • Zilvervliesrijst of bruine rijst: 1 kop rijst op 2 koppen water
  • Witte rijst korte korrel: 1 kop rijst op 1,5 koppen water
  • Witte rijst lange korrel: 1 kop rijst op 1,75 koppen water

Gebruik altijd hetzelfde kopje of dezelfde maatbeker, zodat de verhouding gelijk blijft elke keer dat je rijst maakt. Houd je van droge, korrelige rijst? Voeg dan iets minder water toe.

Heb je een rijstkoker met verschillende kookprogramma's voor verschillende rijstsoorten? Lucky you! Dan hoef je hier niet over na te denken.

Een trucje voor de juiste hoeveelheid water is om de rijst gelijk te verspreiden over de bodem van de pan en water toe te voegen tot 1-2 centimeter boven de rijst, afhankelijk van de rijstsoort.

Stap 1: Rice, rice, baby 🍚

Check de verhouding water die hoort bij de rijst die je wilt koken. Giet de rijst in de pan van de rijstkoker, gevolgd door de juiste hoeveelheid water.

Stap 2: Koken maar

Doe de deksel dicht en steek de rijstkoker in het stopcontact. Klik op de startknop, of op de cook-knop als jouw rijstkoker deze heeft. Als je op deze knop drukt, start de rijstkoker en gaat er een lampje branden. De rest gaat vanzelf; hij kookt of stoomt de rijst nu!

een hand gevuld met witte rijst en een hand gevuld met bruine rijst

Stap 3: Over op de warmhoudfunctie

De rijstkoker is klaar wanneer het kooklampje niet meer brandt. De rijstkoker stopt dan vanzelf en gaat over op de warmhoudfunctie. Meestal gaat er dan een ander lampje branden.

De warmhoudfunctie houdt de rijst op temperatuur als het gaar is. Dat is handig als je de rest van je gerecht nog even af moet maken, maar let op: er is een kans dat de hitte van de pan de rijst een klein beetje doorkookt, dus laat de rijst er niet te lang in zitten.

Stap 4: Rice and shine

Doe de deksel van de rijstkoker open en haal de stekker uit het stopcontact. Je kunt nu heerlijk genieten van je versgekookte rijst! Schep de rijst uit de rijstkoker met de speciaal meegeleverde plastic rijstlepel. Met een andere lepel beschadig je de rijstkoker voordat je het doorhebt.

Wil je de pan uit de rijstkoker halen? Gebruik dan ovenwanten, want de pan is erg heet!

Timer ⏲️

Veel rijstkokers hebben een ingebouwde timer-functie. Hiermee stel je in dat je rijstkoker de rijst op een bepaald tijdstip kookt. Zo zorg je ervoor dat de rijst gaar is als je aan tafel wilt. Het is ook ideaal als je pas laat thuis bent!

Rijstkoker schoonmaken

Alle buikjes vol? Om de rijstkoker de volgende keren weer net zo goed te laten presteren, reinig je hem na gebruik. Hiervoor laat je de rijstkoker eerst minstens 1 uur afkoelen. Daarna kun je de losse onderdelen, zoals de pan, rijstlepel en eventueel vergiet, meestal in de vaatwasser doen. Check even of dit bij jouw specifieke rijstkoker ook kan.

De binnenkant van de rijstkoker maak je schoon door met een nat sponsje langs de zijkanten te gaan en daarna te drogen met een zacht doekje, meer niet. De rijstkoker mag absoluut niet in de vaatwasser of onder de lopende kraan!

Als de losse onderdelen ook weer schoon zijn, zet je ze terug in de rijstkoker. Zorg dat alles goed op zijn plek zit, en hij is klaar voor de volgende portie rijst!

Conclusie

Hopelijk heb je nu een duidelijk beeld over hoe een rijstkoker werkt, en ben je net als ik ook helemaal verkocht. Met een rijstkoker is rijst koken voortaan geen last meer! Kom maar op met die nasi goreng of Thaise curry! 🍛 Bedankt voor het lezen, en laat me hieronder even weten of dit artikel je geholpen heeft!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?