Begin de Dag Zonder Stress met de Beste Yogamat

Je zit al een tijdje op yogales, maar leent steeds een matje – beeld je even in wat er gebeurt als die niet vaak genoeg schoon wordt gemaakt. Of misschien wil je graag beginnen met yoga thuis. Dan is een eigen yogamat geen overbodige luxe! Met de beste yogamat voer je makkelijk alle yogaoefeningen uit om je weer helemaal zen en fit te voelen.

Tunturi Yoga Mat 8mm Pilates

Tunturi Yoga Mat 8mm Pilates
Kleur: Mint
Materiaal: TPE gel
Anti-bacterieel: Ja
Anti-slip: Ja
Bekijk op Bol.com

Tunturi Yoga Mat 8mm Pilates

Tunturi Yoga Mat 8mm Pilates
Kleur: Petrol Blauw
Materiaal: TPE gel
Anti-bacterieel: Ja
Anti-slip: Ja
Bekijk op Bol.com

Rockerz Yoga mat Fitness mat

Rockerz Yoga mat Fitness mat
Dikte: 6 mm
Kleur: Zwart
Materiaal: TPU
Anti-bacterieel: Ja
Anti-slip: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een yogamat aanschaffen?

Als je yogales volgt, heb je bij de meeste clubs matjes die je kan lenen. Overigens maken ze deze matjes niet altijd even goed schoon na gebruik.

De bacteriën en transpiratie van andere mensen blijven achter op de yogamatjes. Dat is niet altijd even fris. 😅 Een eigen yogamat biedt dan de oplossing. Je weet dan zeker dat je matje schoon is, ervan uitgaande dat je deze zelf schoonmaakt!

Een ander voordeel van je eigen yogamat is dat je ook thuis oefeningen kan doen. Zit je bijvoorbeeld helemaal nog niet yogales en wil je graag thuis beginnen dan is een yogamat handig.

Misschien denk je: "Joh, ik oefen in het begin wel op mijn tapijt." Dat snap ik, maar laat me je van die droom af helpen: een tapijt houdt viezigheid vast en is moeilijk schoon te maken, en is bovendien niet altijd antislip.

Een ander voordeel van je eigen yogamat is dat je zelf de vormgeving van je yogamat kunt kiezen. Heb je bijvoorbeeld gevoelige knieën of ellebogen, dan is een dikkere yogamat fijn. Ook kun je zelf een leuk kleurtje of printje uitkiezen voor je mat.

Daarnaast is een yogamat ook nog voor andere activiteiten te gebruiken, zoals pilates, rek- en strekoefeningen of andere fitness oefeningen. De yogamat is daarmee lekker multifunctioneel!

Ga je vaak iets te enthousiast aan de slag, of wil je beginnen met een yogatraining en voorzie je nu al spierpijn? Denk dan ook aan de beste massage gun om je spieren heerlijk te masseren als je spierpijn hebt.

Koopgids: hoe kies ik de beste yogamat?

Om in één keer de juiste keuze te maken, is het een goed idee bij een paar zaken stil te staan. 👇

Afmeting en dikte

Het is goed om bij de yogamat te kijken naar de afmeting. De meeste yogamatten hebben een vrij standaard afmeting van 183 x 60 cm. Deze lengte is voor de meeste mensen goed.

Ben je langer dan 190 cm, dan is een langere yogamat dan de standaard mat aan te raden. Je hebt dan alle ruimte om je oefeningen te doen zonder alsnog met je tenen op de grond te moeten staan.

Ook als je wat breder bent, is het goed om te kijken naar een bredere yogamat. Het is de bedoeling dat je heupen, schouders en armen passen op de yogamat en ze niet uitsteken.

Naast de lengte en breedte is het goed om te kijken naar de dikte van de yogamat. Welke dikte geschikt is, is afhankelijk van welke yoga je wil doen.

De gemiddelde dikte van een yogamat is rond de 4 mm. Dit is een comfortabele dikte waarbij je comfortabel kan zitten op de mat, maar nog genoeg stabiliteit hebt voor balansoefeningen. Je hebt dan ook yogamatten van 1, 2, 5, 6, 7 en 8 mm dik.

Dunne yogamatten zijn vooral handig als je op reis gaat en de yogamat wil meenemen. Je bergt ze dan makkelijk op. Een nadeel van dunne matjes is dat ze niet heel comfortabel zijn om op te zitten. Je voelt al snel de harde ondergrond.

Een dikkere yogamat is handig als je zelf gevoelige gewrichten hebt. De mat is zacht en je hebt minder het idee dat je direct op de vloer staat of ligt.

Doe je een yoga waarbij je weinig balansoefeningen doet en bijvoorbeeld vooral veel zit of ligt, dan is een dikke mat ook heel fijn. Je kan dan comfortabel zitten of liggen zonder de vloer te voelen. Andersom geldt dat een dikke yogamat je balans juist verstoort, dus dit is voor balansoefeningen niet de beste keuze.

De 5 beste yogamatten op een rij

1. Tunturi Yoga Mat 8mm Pilates

1. Tunturi Yoga Mat 8mm Pilates
Kleur: Mint
Materiaal: TPE gel
Anti-bacterieel: Ja
Anti-slip: Ja

2. Tunturi Yoga Mat 8mm Pilates

2. Tunturi Yoga Mat 8mm Pilates
Kleur: Petrol Blauw
Materiaal: TPE gel
Anti-bacterieel: Ja
Anti-slip: Ja

3. Rockerz Yoga mat Fitness mat

3. Rockerz Yoga mat Fitness mat
Dikte: 6 mm
Kleur: Zwart
Materiaal: TPU
Anti-bacterieel: Ja
Anti-slip: Ja

4. Rockerz Yoga mat Fitness mat

4. Rockerz Yoga mat Fitness mat
Dikte: 6 mm
Kleur: Terracotta
Materiaal: TPU
Anti-bacterieel: Ja
Anti-slip: Ja

5. Focus Fitness Yoga Mat Roze

5. Focus Fitness Yoga Mat Roze
Dikte: 0.5 cm
Kleur: Roze
Materiaal: Neopreen
Anti-bacterieel: Ja
Anti-slip: Ja

Materiaal

Het materiaal bij de yogamat is belangrijk. Ook als je allergisch bent voor bepaalde materialen is het goed om te kijken naar welk materiaal de mat van gemaakt is.

De meeste matten maken ze van PVC. Dit is een handig antislip materiaal. PVC gaat lang mee en is lekker makkelijk schoon te maken.

Je moet de PVC matten wel inbreken. Het duurt even voordat de mat zijn vorm aanneemt en echt 100% antislip is. Dit inbreken doe je door de mat regelmatig te gebruiken. 🧘

Het nadeel van PVC is dat het niet altijd even milieuvriendelijk is. Wil je meer een milieuvriendelijk materiaal, kies dan bijvoorbeeld voor TPE.

TPE (TPU in het Engels) is vrij van schadelijke stoffen en breekt zichzelf uiteindelijk af. Hierdoor kost een TPE mat meer onderhoud dan bijvoorbeeld een PVC mat.

Een TPE mat heeft als voordeel dat hij zacht is en een beetje meegeeft. Voor mensen met gevoelige gewrichten is dit een ideale mat. Een nadeel is dat de mat minder geschikt is voor balansoefeningen, omdat de mat een beetje meegeeft.

Een belangrijk voordeel van de TPE mat is dat hij goed is voor mensen met allergenen. Dit materiaal is hypoallergeen.

Ook heb je rubberen matjes. Dit is een stevig materiaal dat goed is als je intensief yogaat. Het voordeel is dat je de mat makkelijk schoonmaakt. Bij de rubber matjes heb je zowel milieuvriendelijk matjes die afbreekbaar zijn en matjes die minder goed voor het milieu zijn.

Een nadeel van de natuurlijke rubberen matjes is dat deze een bepaalde geur hebben. Deze geur gaat nooit helemaal weg, dus als je gevoelig bent voor dit soort luchtjes, vermijd je deze matjes liever.

Een ander materiaal dat je ziet bij yogamatten is kurk. Dit is het milieuvriendelijkste materiaal. Het matje van kurk heeft een dempt goed, en hoe meer je de mat gebruikt hoe beter zijn antislipwerking.

Een groot voordeel van de kurk mat is dat hij zelfreinigend is en dat hij een eigen antibacteriële laag heeft.

Je hebt ook katoenen yogamatten. Deze mat was je makkelijk en wordt stroef als hij nat is. Een nadeel is dat de katoenen yogamat niet heel duurzaam is en niet lang meegaat.

Tenslotte kun je een juten yogamat. Dit is ook een natuurlijke yogamat. Het voordeel van dit materiaal, is dat het sterk is en een goede grip biedt. Het nadeel is dat deze mat niet geschikt is voor intensief gebruik, want ook dit slijt in verhouding snel.

Antislip

De meeste materialen van de yogamatten zijn standaard antislip. Ook hebben de meeste matten een extra sticky laag die de kans op wegglijden al helemaal verkleint.

Als je veel balans oefeningen doet, is deze extra laag zeker aan te raden. Je glijdt minder makkelijk weg en staat altijd stevig op je voeten.

Draagsysteem

Als je de yogamat ook buitenshuis wil gebruiken is goed om te kijken naar het draagsysteem van de yogamat.

Zo heb je yogamatten die in een handige tas komen. Je rolt de mat op en bergt hem op in de tas. Vaak zit er aan de tas een lus die je bijvoorbeeld om je schouders kan doen.

Je vervoert de mat dan makkelijk en de mat blijft mooi schoon, omdat hij beschermt is door de hoes.

Sommige matten leveren een draagriem bij de yogamat. Deze riem zit om de mat en heeft vaak nog een lus om hem om je lichaam te hangen.

Deze riemen zijn makkelijk te bevestigen en je neemt de mat makkelijk mee. Een nadeel van de riemen is dat als je buiten komt de mat niet volledig beschermd is.

Als het bijvoorbeeld buiten regent komt de regen op de mat terecht en kom je met een natte mat bij de yogales aan. Niet altijd even fijn dus.

Soms leveren ze yogamatten niet met een tas of riem. Je kunt deze altijd wel zelf los nog kopen. Je moet dan alleen even letten op het formaat en de dikte van je yogamat. 📏

Onderhoud

Door al dat gesport word je yogamat vies. Het is dan goed om te kijken naar hoe je het matje moet schoonmaken. Dit heeft te maken met het materiaal.

De PVC mat is bijvoorbeeld schoon te maken met water en twee of drie druppels milde zeep. Sproei het mengsel op de mat en doe het vervolgens af met een vochtige doek.

Een katoenen mat doe je makkelijk in de wasmachine. Dit kan op een kort programma met een lage temperatuur. Gebruik een mild wasmiddel om de katoenen mat schoon te maken.

Ook voor de andere materialen is er een manier om deze goed schoon te maken. Je vindt alle middelen en manieren hier in een overzichtelijke lijst, als je erg benieuwd bent naar de kleinere details!

Na het wassen is het belangrijk om de yogamat goed te drogen, omdat anders misschien schimmel ontstaat. Je doet dit het beste door de mat ergens te drogen leggen of op te hangen. Houd hierbij rekening dat er geen vouwen in de mat komen tijdens het drogen als je een dunnere mat hebt.

Ook kan het even duren voordat de mat droog is. Was de yogamat dus niet net voor je volgende yogasessie; laat hier liever een dagje tussen zitten.

Specificaties van de yogamat naast elkaar

MateriaalAnti-bacterieelAnti-slipDikte
1Tunturi Yoga Mat 8mm PilatesTPE gelJaJa
2Tunturi Yoga Mat 8mm PilatesTPE gelJaJa
3Rockerz Yoga mat Fitness matTPUJaJa6 mm
4Rockerz Yoga mat Fitness matTPUJaJa6 mm
5Focus Fitness Yoga Mat RozeNeopreenJaJa0.5 cm

Tunturi Yoga Mat 8mm Pilates

Materiaal: TPE gel

Anti-bacterieel: Ja

Anti-slip: Ja

Tunturi Yoga Mat 8mm Pilates

Materiaal: TPE gel

Anti-bacterieel: Ja

Anti-slip: Ja

Rockerz Yoga mat Fitness mat

Materiaal: TPU

Anti-bacterieel: Ja

Anti-slip: Ja

Dikte: 6 mm

Rockerz Yoga mat Fitness mat

Materiaal: TPU

Anti-bacterieel: Ja

Anti-slip: Ja

Dikte: 6 mm

Focus Fitness Yoga Mat Roze

Materiaal: Neopreen

Anti-bacterieel: Ja

Anti-slip: Ja

Dikte: 0.5 cm

Veelgestelde vragen over de yogamat

Om echt de beste aankoop te doen, lees je hieronder nog wat laatste tips over de yogamat!

Welke kant moet boven bij de yogamat?

Dit is vaak te zien aan de kleur of de print. De print zit vaak aan de bovenkant van de maat. Ook de fellere kleur geeft aan dat dat de bovenkant is.

De bovenkant van de yogamat heeft ook een antislip materiaal waardoor je merkt dat dat de bovenkant is. Sommige yogamatten kun je ook aan beide kanten gebruiken. Zo hoef je helemaal niet te kijken naar welke kant boven moet.

Welke lengte yogamat heb ik nodig?

Een standaard maat met een lengte van 183 cm is voor de meeste mensen meer dan prima. Ben je langer dan dat, zoek dan specifiek naar een extra lange mat.

Hoe dik moet een yogamat zijn?

Een gemiddelde yogamat heeft een dikte van 4 tot 5 mm. Dit is een comfortabele mat om op te zitten, terwijl je er ook nog makkelijk stabiliteitsoefeningen op doet.

Een dunnere yogamat is goed als je de mat vaak mee wilt nemen. Een dikkere yogamat van boven de 5 mm dik is handig als je gevoelige gewrichten hebt of yoga doet waarbij je veel zit of staat.

Welke yogamat past bij mij?

Dit is afhankelijk van welke yoga je wil doen. Bij yoga waarbij je veel stabiliteitsoefeningen doet is een mat van 4 of 5 mm goed met een antislip laag. Zit en lig je vooral veel tijdens je sessies, dan is een dikke mat zonder antisliplaag prima.

Bij intensieve yoga is het ook goed om te letten of de yogamat makkelijk schoon te maken is en bestand is tegen de intensiteit. Let dan vooral op het juiste materiaal.

Conclusie

Lettende op het formaat en de dikte van de yogamat, kies je in no-time dé yogamat voor jouw doeleinden. 💪 Ga voor een dunnere yogamat als je veel stabiliteitsoefeningen wil doen, of kies een dikke yogamaat als je veel zit of ligt tijdens de yoga.

Door daarnaast te letten op het materiaal weet je zeker dat de mat lang meegaat en makkelijk te wassen is. Ook kun je kiezen voor een milieuvriendelijk materiaal, zoals natuurrubber of TPE.

Als je de mat wilt vervoeren is het ook goed om te kijken naar de verschillende draagsystemen van de yogamat. Soms moet je die zelf los aanschaffen en bij andere krijg je er een handige tas of riem bij.

Je weet nu alles over de beste yogamat, dus laat ons weten op welke yogamat je je oog hebt laten vallen! Andere tips of opmerkingen zijn ook altijd welkom. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?