Ondersteun je Baby Tijdens het Eten met het Beste Voedingskussen

Je wilt het beste voor je kindje en daar hoort voldoende voeding bij. Zeker in het begin volgen de eetmomenten elkaar snel op, maar helaas leidt dat nogal eens tot een lamme arm! Gelukkig is hier is een oplossing voor: het beste voedingskussen.

Of je nu borstvoeding geeft of melk uit de beste babyfles: met een voedingskussen is het geven van de fles comfortabel! In dit artikel leg ik je uit waarom en hieronder vind je alvast de top drie producten van dit moment.🍼

Snoozzz voedingskussen Zwangerschapskussen Zijslaapkussen met

Snoozzz voedingskussen Zwangerschapskussen Zijslaapkussen met
Kleur: Champagne
Materiaal: Katoen
Wasvoorschrift: 30°C
Bekijk op Bol.com

Litalente Voedingskussens Lichaamskussens Ondersteuningskussens

Litalente Voedingskussens Lichaamskussens Ondersteuningskussens
Kleur: Wit
Materiaal: Polyester
Wasvoorschrift: 40°C
Bekijk op Bol.com

Prnatal Prénatal Basis Voedingskussen Zwangerschapskussen

Prnatal Prénatal Basis Voedingskussen Zwangerschapskussen
Kleur: White
Materiaal: Katoen
Wasvoorschrift: 30 °C, normaal programma
Bekijk op Bol.com

Waarom een voedingskussen aanschaffen?

Zoals de naam ‘voedingskussen’ al aangeeft, gebruik je dit kussen als je je kleintje voedt. Je gebruikt het kussen als steun voor je arm, waardoor je comfortabel de fles geeft en minder risico loopt op spierpijn of een vermoeide arm.

Ook je kindje kan op het kussen liggen en krijgt zo een steuntje in de rug. Dit is niet alleen fijn voor jou als ouder, maar ook voor je baby. 👶

Daarnaast hebben voedingskussens nog een voordeel: sommige grotere soorten gebruik je al tijdens je zwangerschap ter ondersteuning van je buik tijdens het slapen. Zo werkt het kussen ook meteen als zwangerschapskussen.

Net zoals je sommige voedingskussens ook gebruikt als zwangerschapskussens, geldt dit andersom ook en functioneren sommige zwangerschapskussen ook prima als voedingskussen.

In dit artikel bespreek ik hoofdzakelijk ‘voedingskussens’, maar de scheidslijn tussen voedingskussens en zwangerschapskussens is niet strak. In je zoektocht tref je ook verkopers die spreken over zwangerschapskussens.

De vorm en de uitvoering zeggen meer over hoe je het kussen gebruikt dan de naam. Ik leg het je allemaal uit, zodat jij het voedingskussen uitkiest dat aansluit op je wensen!

To do list voor moeders

Koopgids: hoe kies ik het beste voedingskussen?

Hieronder heb ik een aantal punten neergezet die je in je achterhoofd moet houden in je zoektocht.

Welke vorm en welk formaat?

Er zijn verschillende redenen om een voedingskussen te kopen, maar hoe vind je nu hét voedingskussen dat bij je past? Je begint bij de verschillende vormen voedingskussens.

De vorm van het voedingskussen valt samen met het formaat. Dit is een belangrijk punt om op te letten. Het formaat en de vorm van het voedingskussen bepalen de manier waarop je het voedingskussen gebruikt.

Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus denk goed na welke past bij jouw behoeften.

De wig

Het kleinste model voedingskussen wordt ‘de wig’ genoemd. Deze naam dankt het kussen aan zijn driehoekige vorm. Het kussen heeft een uitholling naar het midden toe.

Dit maakt het kussen ideaal om onder je buik te leggen als je op je zij ligt. Hierdoor wordt het gewicht beter verdeeld en val je lekker snel in slaap.

Ben je een onrustige slaper? Als je op je zij ligt en het kussen achter je rug legt, blijf je de hele nacht op je plekje liggen. Niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je partner.

Brandend maagzuur is een veel voorkomend ongemak tijdens de zwangerschap. Met de wig verminder je deze klachten. Leg het kussen onder je hoofd zodat je hoger ligt. Zo heb je minder last van opspelend maagzuur en slaap je rustiger.😴

Gebruik je het voedingskussen ter ondersteuning tijdens het slapen? Bedenk je dan dat je met dit kussen één plek tegelijkertijd ondersteunt. Wil je meer ondersteuning op verschillende plekken? Kies dan voor een andere vorm.

Als je het voedingskussen (alleen) gebruikt voor het voeden van je kleintje, is de wig vanwege het compacte formaat een voor de hand liggende keuze. Je neemt het kussen gemakkelijk overal mee naartoe!

Hoe je het voedingskussen tijdens het voeden gebruikt, hangt af van of je borstvoeding geeft of voeding geeft via een fles.

Gebruik je het voedingskussen bij het geven van borstvoeding? Dan leg je het kussen op je schoot, zo dicht mogelijk tegen je lichaam aan. Laat je arm op het kussen rusten en houd je kleintje iets van je lichaam af, zodat hij rustig kan drinken.

Als je voeding geeft met een flesje, plaats je het kussen ook op dezelfde plek onder je arm, maar dan iets van je lichaam af. Die ruimte heb je nodig om het flesje te geven.

Een baby die uit flesje drinkt

Total body-voedingskussen

Het total body-voedingskussen kent twee varianten: de U-vorm en de C-vorm. Deze voedingskussens ondersteunen je gehele lichaam. Het zijn de grootste voedingskussens op de markt.

Zoals je al kunt raden, verschillen de twee kussens van elkaar qua vorm, hoewel een 'U' en een 'C' op elkaar lijken. Het voornaamste verschil zit in de wijze waarop je de kussens neerlegt – als een 'U' of als een 'C' – en gebruikt tijdens het slapen.

Het U-vormige voedingskussen gebruik je op z’n kop. Leg je hoofd op de onderkant van de letter ‘U’. Klem je armen en benen om een van de verticale kanten van het kussen. De andere verticale kant van het kussen ondersteunt dan je rug.

Bij een C-vormig kussen klem je de onderkant van de letter 'C' tussen je benen en leg je je hoofd op de bovenkant. Het (verticale) middenstuk van het kussen leg je onder je buik.

Het total body-voedingskussen gebruik je eventueel ook tijdens het voeden. De kussens zijn flexibel en je legt het makkelijk neer in een positie die jij fijn vindt.

De grootte van het kussen zorgt er alleen voor dat je hem niet makkelijk meeneemt of opbergt. Houd daar rekening mee!

Lichaamsvoedingskussen

Het lichaamsvoedingskussen is langwerpig en ongeveer 2 meter lang. Van dit type voedingskussen is er een rechte en een flexibele variant. Dit voedingskussen is vooral geschikt ter ondersteuning tijdens het slapen.

Je gebruikt dit voedingskussen door hem tussen je armen en benen te klemmen en je hoofd aan de bovenkant van het kussen te laten rusten. Het nadeel van dit type kussen is dat hij geen ondersteuning biedt bij je rug.

De 5 beste voedingskussens op een rij

1. Snoozzz voedingskussen Zwangerschapskussen Zijslaapkussen met

1. Snoozzz voedingskussen Zwangerschapskussen Zijslaapkussen met
Kleur: Champagne
Materiaal: Katoen
Wasvoorschrift: 30°C

2. Litalente Voedingskussens Lichaamskussens Ondersteuningskussens

2. Litalente Voedingskussens Lichaamskussens Ondersteuningskussens
Kleur: Wit
Materiaal: Polyester
Wasvoorschrift: 40°C

3. Prnatal Prénatal Basis Voedingskussen Zwangerschapskussen

3. Prnatal Prénatal Basis Voedingskussen Zwangerschapskussen
Kleur: White
Materiaal: Katoen
Wasvoorschrift: 30 °C, normaal programma

4. Doomoo Buddy Voedingskussen Zwangerschapskussen

4. Doomoo Buddy Voedingskussen Zwangerschapskussen
Kleur: Tetra Jersey Sand
Materiaal: Biologisch katoen, Polystyreen
Wasvoorschrift: 30 °C, normaal programma

5. By Nany Teddy neutrale relaxhoes

Ondersteuning

Een voedingskussen moet stevig genoeg zijn om de juiste ondersteuning te bieden. Is je kussen niet stevig genoeg? Dan kan je kindje wegzakken in het kussen en dat is niet fijn!

Een stevig kussen is extra belangrijk als je een tweeling hebt en deze tegelijkertijd wilt voeden. Zorg er dan voor dat het kussen groot genoeg is. Je kiest eventueel ook voor kussens die speciaal zijn ontwikkeld voor tweelingen.

Daarnaast is een goed voedingskussen nog wel buigzaam. Zo maakt het niet uit of je in de auto zit of op de bank. Je buigt en positioneert het kussen precies zo dat je baby en jij er goed door ondersteund worden.

Baby wordt ondersteund door de hand van een ouder

Verschillende soorten vulling

De vulling van je voedingskussen bepaalt voornamelijk hoe stevig en buigzaam het kussen is. Elk soort vulling heeft specifieke eigenschappen. Het ene type vulling slinkt bijvoorbeeld, waardoor je je kussen moet bijvullen, en het andere niet.

Welke vulling voor jou het beste is, hangt af van je voorkeuren. Hieronder heb ik de meest voorkomende soorten vulling op een rijtje gezet.

EPS-microparels

EPS-microparels zijn kleine bolletjes die niet snel indeuken. Het is een duurzaam materiaal, waardoor je lang plezier hebt van deze vulling. De microparels zijn stevig, maar toch flexibel. Ze passen zich aan de vorm van je lichaam aan.

Houd er rekening mee dat voedingskussens met EPS-parels doorgaans duurder zijn dan voedingskussens met een andere vulling. Tegelijkertijd gaan ze wel langer mee, waardoor het de investering waard is.

Tempexkorrels

Tempexkorrels zitten niet alleen in voedingskussens maar ook in zitzakken of hondenkussens. Het grootste voordeel is dat tempexkorrels geen vocht opnemen. Dit is ideaal voor als je kleintje knoeit.

De vulling voelt zacht aan en past zich aan. Het nadeel is dat je deze vulling uiteindelijk moet bijvullen, omdat tempexkorrels na een tijdje slinken.

Polyestervezel bolletjes

Een vulling van polyestervezel bolletjes is zacht en zit daarom bijvoorbeeld in hoofdkussens. Het nadeel is dat polyester minder goed ademt dan andere vullingen.

Polyestervezel bolletjes zijn wel duurzaam. Als je het voedingskussen intensief gebruikt, is dit een goede keuze!

Bijvulbare kussens

Of een voedingskussen bijvulbaar is of niet, is even belangrijk als het soort vulling. Je wilt niet dat een slap kussen door een geslonken vulling betekent dat je een nieuw kussen moet kopen.

Wanneer je bijvoorbeeld voor een kussen met tempexkorrels kiest, let er dan op dat je het kussen makkelijk bijvult en zorg ervoor dat je een voorraadje van de vulling in huis hebt.

Hoezen voor bij de voedingskussens

Oeps, je kindje heeft wat melk geknoeid! Dit soort ongelukjes horen erbij en dat neem je je kleintje niet kwalijk. Het is alleen wel belangrijk dat je voedingskussen kussen schoon is, want je wilt je baby niet op een vies kussen neerleggen.

Met een extra kussenhoes los je ongelukjes makkelijk op. Je doet snel een schone hoes om het kussen heen en het is weer klaar voor gebruik.

Het aanbod van hoezen verschilt alleen wel, afhankelijk van het type kussen dat je koopt. Let hier goed op. Er zijn specifieke hoezen voor (extra) grote of kleine kussens, maar er bestaan ook hoezen die je voor allerlei kussens gebruikt.

Wat daarnaast belangrijk is, is het materiaal van de kussenhoes. De hoezen worden bijvoorbeeld gemaakt van katoen, zodat je kleintje op een zachte ondergrond ligt. Dat is fijn voor het tere huidje van je baby!

Check ook even de wasvoorschriften om te zien hoe je de hoes reinigt. Niet alle hoezen zijn geschikt voor in de wasmachine.

Specificaties van het voedingskussen naast elkaar

KleurMateriaalWasvoorschrift
1Snoozzz voedingskussen Zwangerschapskussen Zijslaapkussen metChampagneKatoen30°C
2Litalente Voedingskussens Lichaamskussens OndersteuningskussensWitPolyester40°C
3Prnatal Prénatal Basis Voedingskussen ZwangerschapskussenWhiteKatoen30 °C, normaal programma
4Doomoo Buddy Voedingskussen ZwangerschapskussenTetra Jersey SandBiologisch katoen, Polystyreen30 °C, normaal programma
5By Nany Teddy neutrale relaxhoesWitBiologisch katoen, Polystyreen30 °C, normaal programma

Snoozzz voedingskussen Zwangerschapskussen Zijslaapkussen met

Kleur: Champagne

Materiaal: Katoen

Wasvoorschrift: 30°C

Litalente Voedingskussens Lichaamskussens Ondersteuningskussens

Kleur: Wit

Materiaal: Polyester

Wasvoorschrift: 40°C

Prnatal Prénatal Basis Voedingskussen Zwangerschapskussen

Kleur: White

Materiaal: Katoen

Wasvoorschrift: 30 °C, normaal programma

Doomoo Buddy Voedingskussen Zwangerschapskussen

Kleur: Tetra Jersey Sand

Materiaal: Biologisch katoen, Polystyreen

Wasvoorschrift: 30 °C, normaal programma

By Nany Teddy neutrale relaxhoes

Kleur: Wit

Materiaal: Biologisch katoen, Polystyreen

Wasvoorschrift: 30 °C, normaal programma

Veelgestelde vragen over het voedingskussen

Misschien heb je na het lezen van dit artikel toch nog wat vragen. Daarom heb ik hieronder een paar veelgestelde vragen neergezet.

Tot wanneer kan ik het voedingskussen gebruiken?

Er is geen vaststaand moment tot wanneer je het voedingskussen kan gebruiken. Ook als je baby al zelfstandig kan zitten in een kinderstoel, kun je nog plezier hebben van je voedingskussen.

Zoals ik in het artikel ook vertelde, kun je sommige grote voedingskussens ook gebruiken als ondersteuning van een zwangere buik (en de rest van je lichaam) tijdens het slapen. Zelfs na de zwangerschap is zo'n kussen comfortabel!

Is een voedingskussen noodzakelijk?

Het is niet noodzakelijk om een voedingskussen te gebruiken, maar het kussen geeft comfort aan ouder en kind.

Hoe duur is een voedingskussen?

Je zoekt waarschijnlijk het beste voedingskussen binnen de grenzen van je budget. De prijzen variëren van € 12,50 tot rond de € 150,00 voor duurdere exemplaren. Dit prijsverschil komt onder andere door de grootte van het kussen en het soort vulling.

Zo zijn de duurdere voedingskussens even groot als 'zwangerschapskussens'. Deze voedingskussens hebben meteen een dubbele functie: je gebruikt ze als moeder ook al tijdens de zwangerschap als ondersteuning bij het slapen.

Conclusie

Er is veel keuze als je een voedingskussen overweegt. Ga je voor een groot kussen dat je ook gebruikt als steun bij het slapen of zoek je een klein kussen dat je overal mee naartoe neemt?

Een ander belangrijk punt is de vulling die in het kussen zit. Dit bepaalt grotendeels het comfort van het kussen.

Dankjewel voor het lezen en veel succes met het kiezen van het beste voedingskussen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?