Je Favoriete Muziek Luister je met de Beste Platenspeler

Heb je op zolder nog verstofte platen liggen? Dan is het nu tijd dat je die tevoorschijn haalt! Platenspelers zijn weer helemaal terug van weggeweest. Daarom is de beste platenspeler onmisbaar voor de echte muziekliefhebbers.

Of je nu golden oldies grijs draait of de nieuwste muziek het liefst als lp beluistert, met een platenspeler zit je altijd goed! Het kopen van een platenspeler is alleen niet eenvoudig, want het aanbod is groot.

Hoe weet je of je een goede platenspeler op het oog hebt? Dat vertel ik je in deze koopgids. Je vindt hier alles wat je moet weten over platenspelers. Wil je vast een voorproefje? Bekijk dan de top 3 platenspelers hieronder!

Rega Planar 1 Plus

Rega Planar 1 Plus
Bekijk op Bol.com

Technics SL-1500C

Technics SL-1500C
Soort platenspeler: Staand
Inclusief voorversterker: Nee
Converteren via USB: Nee
Aandrijving: Direct
Toerental aanpasbaar: Ja
Audio uitgang: RCA
Bekijk op Bol.com

Pro-Ject Primary E

Pro-Ject Primary E
Soort platenspeler: Retro
Inclusief voorversterker: Nee
Converteren via USB: Nee
Aandrijving: Riem
Toerental aanpasbaar: Ja
Bluetooth: Nee
Audio uitgang: Line, Phono
Bekijk op Bol.com

Waarom een platenspeler aanschaffen?

Ouderwetse lp's duiken weer overal op. Zowel stokoude albums als de nieuwste muziek komt uit op vinyl. Hoog tijd om een goede platenspeler aan te schaffen!

Met een platenspeler geniet je van de beste muziek, met een heerlijk retro randje. Wat voor speakers je er ook op aansluit, je hoort de ouderwetse ruis er altijd een beetje doorheen. Dit maakt muziek luisteren een hele beleving!

Je ziet de plaat draaien terwijl je luistert. Is de plaat afgelopen? Dan draai je deze voorzichtig om voor nog meer luisterplezier! 🎶

Hoewel een platenspeler er is om platen te draaien, is het apparaat ook een mooie toevoeging aan je interieur. Een goede, retro-platenspeler staat prachtig in de woonkamer.

Tegenwoordig zijn ze in alle soorten en maten te koop, dus ook één die perfect bij je past!

Koopgids: hoe kies ik de beste platenspeler?

Ben je overtuigd dat je een platenspeler nodig hebt? Neem dan een kijkje in deze koopgids! Hier vind je alles wat je moet weten over platenspelers. Zo weet je zeker dat je een goed exemplaar in huis haalt.

Ingebouwde speakers?

Voordat je een platenspeler koopt, let je om te beginnen op één punt: waar komt het geluid uit? Heeft de platenspeler ingebouwde speakers? Dan speelt hij zonder externe apparaten muziek af.

Als de platenspeler geen ingebouwde speakers heeft, heb je een los audiosysteem nodig. Misschien heb je dit al in huis. In dat geval is een platenspeler zonder ingebouwde speakers wellicht een betere keuze voor je.

Het voordeel van een platenspeler met ingebouwde speakers, is dat deze direct klaar is voor gebruik. Het nadeel van zulke platenspelers, is dat de geluidskwaliteit in sommige gevallen minder goed is. Neem dat mee in je overweging!

Denk in ieder geval goed na wat je wil en wat je al in huis hebt of wat je eventueel nieuw aan wilt schaffen. Neem de specificaties door en voorkom een miskoop!

Aansluiten op audio-hifi systemen

Als je kiest voor een platenspeler zonder ingebouwde speakers, biedt een audio-hifi systeem de oplossing. Het geluid van externe speakers is meestal beter dan van ingebouwde exemplaren, waardoor je optimaal van je platen geniet.

Het aansluiten van een platenspeler op je speakerset of andere externe apparaten is alleen een uitdaging. Stel jezelf vooral twee vragen: heeft de platenspeler een ingebouwde voorversterker en welke kabels heb ik nodig?

Ingebouwde voorversterker?

Het is handig als je platenspeler een ingebouwde voorversterker heeft. Dit betekent dat het uitgangssignaal sterk genoeg is om direct op een versterker aan te sluiten.

Wanneer je platenspeler een ingebouwde voorversterker heeft, is hij 'actief'. Veruit de meeste platenspelers zijn actief. In dit geval heb je alleen een kabel nodig of verbindt je de platenspeler zelfs aan je speakers via Bluetooth.

Sommige platenspelers hebben geen ingebouwde voorversterker en zijn 'passief'. In dit geval heb je een externe voorversterker en aanvullende kabels nodig.

Het geluidssignaal van passieve platenspelers is zonder voorversterker te zwak. Het signaal dat de naald oppikt is niet voldoende om de muziek hoorbaar te maken.

Om de muziek toch te horen, verbindt je de platenspeler eerst met behulp van de juiste kabel met de voorversterker. De voorversterker verbindt je vervolgens met je speakers. Houdt hier rekening mee wanneer je kabels koopt!

Benodigde kabels?

Platenspelers, voorversterkers en audiosystemen werken meestal met één van de volgende aansluitingen: een phono-aansluiting (RCA), een Jack-aansluiting of een XLR-aansluiting.

Phono-aansluiting (RCA)

De meestvoorkomende uitgang bij platenspelers is de phono-uitgang, ook wel 'RCA' of 'phono RCA' genoemd. Met deze uitgang sluit je je platenspeler makkelijk aan op je (voorversterker en) speakers.

Je herkent de uitgang aan de rode en witte ring om de uitgangen van je apparaten. Het enige dat je nodig hebt, is een rood-witte RCA-kabel. Deze gebruik je om de apparaten te verbinden.

De RCA-kabel is speciaal bedoeld is voor audio- en videoapparaten. De stekekrs van de kabel worden ook wel tulpstekkers of cinchstekkers genoemd.
Jack-aansluiting

Een andere optie is dat je apparaten jack-aansluitingen hebben. De jack-kabel lijkt op de RCA-kabel, maar heeft één stekker en werkt niet met een kleurenaanduiding.

Jack-kabels bestaan in twee uitvoeringen: de mini-jack van 3,5 mm en de 6,3 mm jack. Let goed op welke van de twee formaten je nodig hebt.

Het kan zijn dat je platenspeler een RCA-aansluiting heeft, maar dat je speaker of versterker een jack-aansluiting heeft. In dat geval heb je een jack naar RCA-kabel (3,5 mm of 6,3 mm) nodig voor iedere speaker waar je de platenspeler op aansluit.

XLR-aansluiting

De laatste optie is dat je apparaten XLR-aansluitingen hebben. De XLR-kabel ziet er anders uit dan de RCA-kabel en de jack-kabel. Je herkent de kabel aan de pinnen bij de 'male' stekker en de holtes bij de 'female' zijde.

Heb je een platenspeler met RCA-aansluiting en speakers met een XLR-aansluiting? Dan heb je een 2x XLR naar 2x RCA-kabel nodig. Je raadt het al: de RCA-kabels gaan in je platenspeler en de XLR-kabels sluit je aan op de speaker of versterker.

Aandrijving

Het type aandrijving bepaalt hoe de plaat wordt rondgedraaid. Je kiest hierbij uit twee types:

  • Een direct drive aandrijving drijft de lp direct aan, zoals de naam al aangeeft. Het grootste voordeel hiervan? De plaat start en stopt direct.
    Platenspelers met directe aandrijving worden vooral gebruikt door dj's. Voor thuisgebruik heb je geen directe aandrijving nodig, tenzij je bijvoorbeeld muziek mixt.
  • Een belt drive aandrijving drijft de platenspeler aan door middel van een riem. Dit zorgt voor een kleine vertraging in het starten en stoppen van het afspelen, maar dat maakt het geen slechter apparaat.
    Een platenspeler met riemaandrijving geeft mooi geluid en is een voordeliger dan een model met directe aandrijving.

De toonarm

Een van de belangrijkste onderdelen van een platenspeler is de toonarm. Dit is een combinatie van de volgende onderdelen: de naald, het element, de arm en de aansluiting met de platenspeler. Deze onderdelen bepalen de geluidskwaliteit.

Je kiest uit verschillende toonarmen:

  • Een rechte toonarm is licht, compact en heeft een moderne uitstraling. Dit type toonarm is korter en boller. Daardoor staat de naald niet parallel op de groef op meerdere plekken.
    Dit betekent dat de geluidskwaliteit minder is, want er treedt meer vervorming op dan bij andere typen toonarmen.
  • Een S-arm is langer en heeft een kromming. De lengte maakt de toonarm zwaarder, waardoor hij beter werkt met zwaardere lp's dan een rechte toonarm. Ook treedt er minder vervorming op.
  • Een tangentiale of lineaire toonarm beweegt mee over de plaat. Hierdoor staat de naald altijd perfect parallel op de groef en heb je de beste geluidskwaliteit.
    Het nadeel: aan deze ingewikkelde techniek hangt een flink prijskaartje. Denk hier goed over na tijdens je zoektocht naar de beste platenspeler.

Daarnaast is het handig als je platenspeler 'auto-stop' of 'auto-return' heeft. Let goed op of de platenspeler die je op het oog hebt deze handige functies bevat!

Auto-stop betekent dat de draaiplaat automatisch stilstaat zodra de naald het einde van de plaat bereikt en afgelopen is.

Dit voorkomt dat de naald eindeloos in de laatste groef van je plaat blijft draaien, waardoor er geen onnodige slijtage ontstaat. Je haalt de toonarm vervolgens handmatig van de plaat en plaatst hem zelf terug in de houder.

Auto-return betekent dat de toonarm aan het einde van een plaat automatisch omhoog gaat, en terugkeert naar zijn houder. Je hoeft niets zelf te doen. Dat is makkelijk, maar neemt voor liefhebbers misschien de 'ouderwetse' ervaring weg.

De functie is daarentegen beter voor je lp's en je platenspeler, omdat de naald niet onnodig lang op je platen blijft staan en zichzelf weer in zijn startpositie plaatst. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat!

De naald

Met het blote oog is het bijna niet te zien, maar zelfs de naald van de platenspeler komt in verschillende vormen voor! Er bestaan twee vormen: de sferische naald en de elliptische naald.

Een sferische naald is rond. Het contactoppervlak tussen de naald en de lp is klein en er is weinig wrijving, waardoor je platen niet hard slijten.

Het valt de echte muziekliefhebber misschien op dat een sferische naald details niet goed oppikt. Aan de andere kant is de naald wel voordeliger en makkelijker verkrijgbaar dan het alternatief.

Een elliptische naald is ovaal. Hierdoor komt de naald dieper in de groeven van je lp's. In combinatie met het grotere contactoppervlak pikt deze naald alle details van je favoriete platen op. Zo heb je een betere geluidskwaliteit.

Helaas kleeft aan de elliptische naald ook een nadeel: hij is gevoeliger voor stof en hij is duurder.

RPM en formaat van de lp's

Een belangrijke specificatie van platenspelers is het toerental. Dit wordt uitgedrukt in RPM: rotations per minute. Verschillende (formaten) platen speel je af op verschillende toerentallen.

Het liefst wil je een platenspeler die alle mogelijkheden biedt en alle formaten platen afspeelt, vooral wanneer je nog oude platen hebt liggen.

  • 33 RPM wordt gebruikt voor langspeelplaten, vooral van 12 inch. Dit zijn veruit de meeste platen. Zowel oude als nieuwe albums zijn verkrijgbaar in deze uitvoering!
  • 45 RPM wordt het meeste gebruikt voor singles, ofwel kleine plaatjes van 7 inch waar maar één of twee nummers op staan. Sommige oude langspeelplaten speel je ook op dit toerental af.
  • 78 RPM komt nauwelijks meer voor, alleen bij oude platen van bakeliet. Deze lp's werden op dit toerental afgespeeld, maar tegenwoordig heb je deze functie bijna niet meer nodig.

De 5 beste platenspelers op een rij

1. Rega Planar 1 Plus

2. Technics SL-1500C

2. Technics SL-1500C
Soort platenspeler: Staand
Inclusief voorversterker: Nee
Converteren via USB: Nee
Aandrijving: Direct
Toerental aanpasbaar: Ja
Audio uitgang: RCA

3. Pro-Ject Primary E

3. Pro-Ject Primary E
Soort platenspeler: Retro
Inclusief voorversterker: Nee
Converteren via USB: Nee
Aandrijving: Riem
Toerental aanpasbaar: Ja
Bluetooth: Nee
Audio uitgang: Line, Phono

4. Audio-Technica AT-LP60XBT Draaitafel met riemaandrijving

4. Audio-Technica AT-LP60XBT Draaitafel met riemaandrijving
Soort platenspeler: Normaal
Inclusief voorversterker: Nee
Converteren via USB: Nee
Aandrijving: Riem
Toerental aanpasbaar: Ja
Bluetooth: Ja
Audio uitgang: Line

5. Pro-Ject Debut Pro

5. Pro-Ject Debut Pro
Aandrijving: Riem
Toerental aanpasbaar: Nee
Bluetooth: Nee

Bediening

Om platen te draaien, plaats je de naald op de lp. Hoe gemakkelijk de rest gaat, hangt af van het soort platenspeler.

De meest eenvoudige platenspelers werken volledig handmatig. Deze draaien automatisch de plaat rond als je de arm beweegt. Zo zet je de platenspeler aan of uit.

Je plaatst de naald geleidelijk op de plaat en je hoort meteen muziek! In de meeste gevallen slaat de platenspeler automatisch af met de auto-stop functie als je aan het einde van de plaat belandt.

Een halfautomatische platenspeler neemt je een aantal handelingen uit handen en heeft een hefboommechanisme. Bij de meeste modellen zet je de naald zelf op de plaat, maar haalt de auto-return functie hem aan het einde van de plaat weer weg.

Volautomatische platenspelers nemen alle handelingen van je over. Je drukt simpelweg op een knopje en vrijwel alles gaat vanzelf!

Met een hendeltje geef je de grootte van je lp aan. Zo weet de arm precies waar hij de naald moet plaatsen. Met de toerenschakelaar regel je de draaisnelheid. Elk lp-formaat heeft zijn eigen ideale toerental.

Extra specificaties

Hoewel een platenspeler bedoeld is om lp's mee te luisteren, zijn veel moderne modellen multifunctioneel. Vind je dit belangrijk? Let dan goed op de extra specificaties. Zo haal je nog meer plezier uit het apparaat!

Bluetooth

Heeft je platenspeler een Bluetooth-functie? Dan werkt het apparaat ook meteen als speaker! Vanaf je smartphone of laptop stream je direct muziek naar de platenspeler.

Beschikt de platenspeler over Bluetooth-out? Dan verbind je de platenspeler makkelijk met een externe bluetooth-speaker en heb je daar geen kabels voor nodig.

Usb

Heeft je platenspeler een usb-ingang? Dan kun je waarschijnlijk je platen digitaliseren! Je speelt de muziek af en slaat het direct op op een usb-stick.

Vervolgens luister je het terug op je laptop of een ander apparaat. Zo geniet je eindeloos van je favoriete muziek uit de oude doos, zelfs als je lp's na een tijdje slijten.

CD-speler en radio

Sommige platenspelers spelen ook CD's af. Als je nog oude albums op CD hebt, krijgen deze ook direct een nieuw leven, zonder dat je een nieuwe CD-speler hoeft te kopen. 💿

Wil je af en toe naar de radio luisteren? Ook dat is mogelijk met sommige platenspelers!

Specificaties van platenspelers naast elkaar

Soort platenspelerInclusief voorversterkerConverteren via USBAandrijvingBluetooth
1Rega Planar 1 Plus
2Technics SL-1500CStaandNeeNeeDirect
3Pro-Ject Primary ERetroNeeNeeRiemNee
4Audio-Technica AT-LP60XBT Draaitafel met riemaandrijvingNormaalNeeNeeRiemJa
5Pro-Ject Debut ProNormaalNeeNeeRiemNee

Rega Planar 1 Plus

Technics SL-1500C

Soort platenspeler: Staand

Inclusief voorversterker: Nee

Converteren via USB: Nee

Aandrijving: Direct

Pro-Ject Primary E

Soort platenspeler: Retro

Inclusief voorversterker: Nee

Converteren via USB: Nee

Aandrijving: Riem

Bluetooth: Nee

Audio-Technica AT-LP60XBT Draaitafel met riemaandrijving

Soort platenspeler: Normaal

Inclusief voorversterker: Nee

Converteren via USB: Nee

Aandrijving: Riem

Bluetooth: Ja

Pro-Ject Debut Pro

Soort platenspeler: Normaal

Inclusief voorversterker: Nee

Converteren via USB: Nee

Aandrijving: Riem

Bluetooth: Nee

Veelgestelde vragen over platenspelers

Wil je nog meer weten over platenspelers? Deze vragen en antwoorden laten nog meer los over dit onderwerp!

Waar komt de platenspeler vandaan?

De voorloper van de platenspeler, de fonograaf, is uitgevonden door de Amerikaanse Thomas Edison. Hierna volgde de gratofoon, uitgevonden door de Amerikaanse Charles Tainter.

De platenspeler zoals we die vandaag de dag kennen, is een Duitse uitvinding. Die hebben we te danken aan Emile Berliner!

Hoe sluit je een platenspeler aan op speakers?

De meeste platenspelers zijn uitgerust met een RCA-uitgang. Met een RCA-kabel sluit je eenvoudig de platenspeler aan op een versterker.

Als je platenspeler geen RCA-uitgang heeft, kun je ook met een jack- of XLR-kabel verbinden. Dit hangt af van de ingangen op je platenspeler en je versterker of speakers!

Wanneer moet je de naald van de platenspeler vervangen?

Een goedkope, standaard naald gaat zo'n 500 speeluren mee. Als je elke dag één plaat luistert, vervang je na ongeveer 1,5 jaar de naald. Een diamantnaald gaat twee keer zo lang mee.

Het is beter om de naald preventief te vervangen. Als je vervormingen hoort in de muziek, is het al te laat! Platen draaien met een versleten naald tast je lp's aan.

Conclusie

Hopelijk helpt deze koopgids bij het vinden van de beste platenspeler! Ben je er nog niet helemaal uit? Kijk dan eens naar de top 5 hierboven.

Bekijk in ieder geval goed welke lp's je kunt draaien met de platenspeler. Dan luister je straks eindelijk weer die verstofte oude platen! Bedenk ook welke extra specificaties je belangrijk vindt, zoals een ingebouwde cd-speler.

Heeft dit artikel je geholpen, of mis je nog informatie? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?