Een Warm en Sfeervol Huis met de Beste Pelletkachel!

Wat is er nou fijner dan na een lange dag op het werk te genieten van een mooi vuurtje in huis? Het geeft gelijk een knusse en gezellige sfeer. En je zit ook lekker comfortabel en warm in je eigen huis! Wil je dit ook? Lees gauw verder om te ontdekken hoe je straks de beste pelletkachel in huis hebt!

Pelletkachel VAASA 5 4,4 kW

Pelletkachel VAASA 5 4,4 kW
Keurmerk: CE
Materiaal: Metaal
Bekijk op Bol.com

Pelletkachel VAASA 9 8,7 kW

Pelletkachel VAASA 9 8,7 kW
Keurmerk: CE
Materiaal: Metaal
Bekijk op Bol.com

Natuurlijker leven Kolenkit of pelletkit

Natuurlijker leven Kolenkit of pelletkit
Keurmerk: 0
Materiaal: Metaal
Bekijk op Bol.com

Waarom een een pelletkachel aanschaffen?

Net als de welbekende houtkachel is de pelletkachel een sfeervolle manier om je huis te verwarmen. Ze zijn niet alleen functioneel, maar zijn ook een mooie aanvulling op je interieur! Een vuurtje geeft gelijk een knusse sfeer. 🔥

Anders dan bij een houtkachel hoef je bij een pelletkachel niet na te denken over de dosering van het hout. Je hoeft alleen maar te zorgen dat het reservoir gevuld is. De pelletkachel zorgt vervolgens automatisch voor de juiste dosering.

Ook heb je meer controle over de exacte temperatuur dan bij een houtkachel. Bij een pelletkachel stel je de temperatuur in, en vervolgens zorgt de pelletkachel voor de juiste dosering.

Ben je benieuwd naar welke thermostaten geschikt zijn, lees dan ook dit artikel waarin ik je meer vertel over het kopen van de beste thermostaat.

Met een pelletkachel kies je voor een duurzame manier om je huis te verwarmen. Pelletkachels hebben een hoger rendement dan houtkachels. Een pelletkachel verbrandt houtpellets met een rendement tussen 80 - 95%. Dat betekent nauwelijks verspilling en meer warmte!

Omdat houtpellets uit zuiver houtafval bestaan, heb je een schone verbranding: er blijft vrijwel geen as over.

Koopgids: hoe kies ik de beste pelletkachel?

Het is niet zo gek als je niet zo veel verstand hebt van pelletkachels. Geen zorgen, want na deze koopgids weet je alles om een goed exemplaar te kiezen.

Typen: ingebouwd vs. vrijstaand

Grofweg zijn er twee verschillende typen pelletkachels: ingebouwde en vrijstaande pelletkachels. Wat zijn de voordelen en nadelen van deze typen? Dat zet ik even voor je op een rijtje, zodat je hier een wat beter beeld van krijgt.

Vrijstaande pelletkachels hebben als voordeel dat je zelf kunt beslissen waar je deze plaatst. Ook kun je ze buitenshuis plaatsen. De vrijstaande varianten zijn bovendien goedkoper dan de ingebouwde pelletkachels.

Ingebouwde pelletkachels nemen weer minder ruimte in beslag. Deze zijn wel vaak duurder.

Capaciteit: hoeveel moet de pelletkachel verwarmen?

Bedenk allereerst goed wat je precies met de pelletkachel van plan bent. Welke ruimte(s) moet het apparaat verwarmen?

Verder moet je helder hebben of je de pelletkachel als primaire verwarmingsbron gebruikt of als extraatje. Een pelletkachel voor de sfeer vereist minder vermogen dan een pelletkachel die de primaire verwarmingsbron is.

Sommige palletkachels kun je aansluiten op bestaande centrale verwarming. Deze pelletkachels worden ook wel CV pelletkachels genoemd. Met dit soort pelletkachels kun je het hele huis verwarmen.

Houtpellets

Om optimaal van de pelletkachel te genieten, houd je rekening met het benodigde type pellets. De energie-inhoud van pellets varieert. Zo leveren pellets van naaldbomensnippers per kilogram minder energie dan pellets van hardhoutsnippers.

Ook kun je houtsnippers gebruiken. Dit vraagt meer onderhoud en ook heb je een groter reservoir nodig. Vers snoeiafval moet je versnipperen en laten drogen voordat je dit kunt gebruiken. 🌲 Verder kun je ook zélf houtpellets maken.

Het voordeel van houtpellets is dat er keurmerken zijn die de kwaliteit waarborgen. Ik vertel je graag meer over de keurmerken DINplus en EN+.

Houtkorrels voor pelletkachels

DINplus

Dit keurmerk waarborgt de kwaliteit van de pellets en toont aan dat het gaat om schoon en onbehandeld hout. Verder staat dit keurmerk garant voor een hoog rendement.

Pellets met dit keurmerk voldoen aan eisen ten aanzien van de lengte en diameter, vochtigheidsgraad en rendement. Ook moet het asgehalte minder dan 0,5% zijn.

EN+

Een ander belangrijk keurmerk is EN+ (ook wel geschreven als 'ENplus'). Kenmerkend aan dit keurmerk is dat de hele keten -van toeleverancier tot producent- is beoordeeld.

Bij dit keurmerk kun je ook zien waar de pellets vandaan komen. Dit kan omdat de gehele keten bij de toekenning van het keurmerk in ogenschouw wordt genomen.

Het keurmerk EN+ bestaat uit drie categorieën. De EN+ norm is opgesteld zodat je als consument precies ziet waar de pellets vandaan komen. De EN+ norm is onderverdeeld in drie klassen: EN+ A1, EN+ A2 en EN+ B.

De klasse EN+ B is niet geschikt om te gebruiken in een pelletkachel: dit zijn industriële pellets, die bijvoorbeeld worden gebruikt door verbrandingsinstallaties.

  • EN+ A1: Het asgehalte moet minder zijn dan 0,7% en de minimale verbrandingswaarde ligt op 4.7 KWh. De kwaliteit dient van een hoog niveau te zijn.
  • EN+ A2: Het asgehalte mag boven 1% zijn. In vergelijking tot klasse A1 gelden er minder strikte eisen aan de herkomst van de pellets. Zo mogen A2 klasse pellets uit verschillende houtsoorten bestaan. Dit soort pellets zijn vooral geschikt voor thuisgebruik, idealiter bij pelletkachels die je kunt aansluiten op een CV-systeem.

De 5 beste pelletkachels op een rij

1. Pelletkachel VAASA 5 4,4 kW

1. Pelletkachel VAASA 5 4,4 kW
Keurmerk: CE
Materiaal: Metaal

2. Pelletkachel VAASA 9 8,7 kW

2. Pelletkachel VAASA 9 8,7 kW
Keurmerk: CE
Materiaal: Metaal

3. Natuurlijker leven Kolenkit of pelletkit

3. Natuurlijker leven Kolenkit of pelletkit
Keurmerk: 0
Materiaal: Metaal

4. Pelletkachel CV en vloerverwarming ALFA

4. Pelletkachel CV en vloerverwarming ALFA
Keurmerk: Apparaten die in strijd met de aansluitings- en gebruiksregels van de fabriek worden gebruikt, vallen niet onder de garantie voor reparatie en onderhoud.
Materiaal: Staal

5. Livn pelletkachel Liland 8

5. Livn pelletkachel Liland 8
Keurmerk: CE Keurmerk

Onderhoud

Dankzij deze keurmerken weet je zeker dat de pellets een schone verbranding hebben. Hierdoor blijft er weinig as over: dit kun je eenvoudig wegvegen of verwijderen met een aszuiger.

Zorg ook voor een schone kachelruit. Zo kun je de verbranding goed in de gaten houden en geniet je van een knusse sfeer! 😄 De kachelruit maak je eenvoudig schoon met een sopje en een vochtige doek.

Bij het schoonmaken is het belangrijk dat de kachel uitgeschakeld én afgekoeld is.

Geluid van de pelletkachels

Een ander punt om op te letten is het geluid van de pelletkachel. Dit geluid komt vooral door de ventilatoren op de pelletkachel. Pelletkachels hebben twee ventilatoren.

Zo is er één ventilator om de warmte te verspreiden. Dankzij deze ventilator geniet je in korte tijd van comfortabele warmte in huis. De andere ventilator voert alle rookgassen af. Zo heb je geen last van rooklucht of vervelende lucht in huis.

Bij moderne varianten komt het geluid vaak door de ventilator die de warmte in de kamer blaast. De kracht waarmee de warme lucht naar buiten wordt geduwd, kun je bij sommige pelletkachels ook aanpassen.

Hoeveel geluid een pelletkachel maakt, hangt ook af van het type ventilatoren. Zo zijn er elektrische ventilatoren en ventilatoren die door een veer worden aangedreven. Elektrische ventilatoren zijn het meest luidruchtig.

Wil je het geluid zoveel mogelijk beperken? Kies dan voor een pelletkachel met ventilatoren die je kunt in- en uitschakelen of voor een pelletkachel zónder ventilatoren.

Specificaties van pelletkachels naast elkaar

KeurmerkMateriaal
1Pelletkachel VAASA 5 4,4 kWCEMetaal
2Pelletkachel VAASA 9 8,7 kWCEMetaal
3Natuurlijker leven Kolenkit of pelletkit0Metaal
4Pelletkachel CV en vloerverwarming ALFAApparaten die in strijd met de aansluitings- en gebruiksregels van de fabriek worden gebruikt, vallen niet onder de garantie voor reparatie en onderhoud.Staal
5Livn pelletkachel Liland 8CE KeurmerkStaal

Pelletkachel VAASA 5 4,4 kW

Keurmerk: CE

Materiaal: Metaal

Pelletkachel VAASA 9 8,7 kW

Keurmerk: CE

Materiaal: Metaal

Natuurlijker leven Kolenkit of pelletkit

Keurmerk: 0

Materiaal: Metaal

Pelletkachel CV en vloerverwarming ALFA

Keurmerk: Apparaten die in strijd met de aansluitings- en gebruiksregels van de fabriek worden gebruikt, vallen niet onder de garantie voor reparatie en onderhoud.

Materiaal: Staal

Livn pelletkachel Liland 8

Keurmerk: CE Keurmerk

Materiaal: Staal

Veelgestelde vragen over pelletkachels

Wordt alle informatie over pelletkachels je al wat duidelijker? Misschien helpen de antwoorden op een paar veelvoorkomende vragen ook nog een beetje.

Hoe moet ik een pelletkachel installeren?

Hoewel er op het internet verschillende adviezen zijn over hoe je een pelletkachel installeert, adviseer ik je om dit werk aan een erkende installateur over te laten. Dan weet je zeker dat de pelletkachel op een brandveilige manier wordt geïnstalleerd!

Is een pelletkachel brandveilig?

Een pelletkachel is veiliger dan bijvoorbeeld een open haard. Dankzij de afgesloten ruimte heb je bij een pelletkachel geen last van vonkjes die op de vloer terechtkomen.

Maar... net zoals alle andere apparaten is brandgevaar nooit 100% uitgesloten. Het goed onderhouden van de pelletkachel is belangrijk om brandgevaar te voorkomen.

Waar moet ik de houtpellets bewaren?

Houtpellets kunnen koolmonoxide produceren. Aangezien het bloed koolmonixide tot wel 250 keer sneller opneemt dan zuurstof, is er dus risico op een koolmonoxidevergiftiging.

Om dit risico te beperken bewaar je de pellets bij voorkeur in een ruimte met ventilatie. Ook een koolmonoxidemelder is belangrijk!

Conclusie

Weet je al welke pelletkachel je wilt? Bedenk goed of je een vrijstaande of ingebouwde pelletkachel wilt en welke ruimte(s) je wilt verwarmen. Wil je het gehele huis verwarmen? Ga dan voor een CV pelletkachel!

Hopelijk brengen mijn tips je een stapje verder in je zoektocht naar de beste pelletkachel. Scroll anders nog eens naar boven: misschien staat jouw pelletkachel wel in de top 5!😄 Dankjewel voor het lezen en veel plezier met je aankoop!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?