Een Blije Baby met de Beste Luiers 👶

Bij het grootbrengen van je kindje houd je je het liefst zo min mogelijk bezig met het verschonen van luiers. Helaas ontkom je er niet aan! Om het verschonen desalniettemin zo gemakkelijk en soepel mogelijk te laten verlopen, kies je idealiter de beste luiers.

Ik help je de beste luiers te kiezen, zodat het verschonen van je kindje zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Een voorproefje vind je alvast in de beste drie hieronder!

Pampers Premium Protection Maat 1

Pampers Premium Protection Maat 1
Type luier: Babyluier
Luiermaatcode: 1
Aantal artikelen in verpakking: 180 stuk(s)
Wasbaar: Nee
Min. aanbevolen gewicht kind: 2 kg
Ecologisch: Nee
Bekijk op Bol.com

Pampers Baby-Dry Pants Maat 5

Pampers Baby-Dry Pants Maat 5
Type luier: Luierbroekje
Luiermaatcode: 5
Aantal artikelen in verpakking: 160 stuk(s)
Wasbaar: Nee
Min. aanbevolen gewicht kind: 12 kg
Ecologisch: Nee
Bekijk op Bol.com

Pampers Premium Protection Maat 2

Pampers Premium Protection Maat 2
Type luier: Babyluier
Luiermaatcode: 2
Aantal artikelen in verpakking: 240 stuk(s)
Wasbaar: Nee
Min. aanbevolen gewicht kind: 4 kg
Ecologisch: Nee
Bekijk op Bol.com

Waarom luiers aanschaffen?

Een pasgeboren baby moet je dagelijks acht tot tien keer verschonen. Tijdens de eerste jaren van je kindje zul je dus duizenden luiers gebruiken. 😱 Een luier is nu eenmaal een essentieel product wanneer je kinderen hebt.

Ik hoef je denk ik niet uit te leggen dat het verschonen van luiers niet bepaald de leukste bijkomstigheid is van het hebben van kinderen. Het hoort er nu eenmaal bij en met een beetje handigheid is het verschonen gelukkig zo gedaan.

Om het verschonen van je kindje zo gemakkelijk mogelijk te maken kun je dus maar beter de beste luiers hebben. Zo wordt het toch al niet leuke taakje in ieder geval niet nog erger door onhandige en oncomfortabele luiers.

Je even verdiepen in de verschillende type luiers scheelt je op de lange termijn een hoop gedoe! In de koopgids hieronder leg ik je uit hoe je de beste luier kiest die het hele proces voor jou en je kindje zo gemakkelijk mogelijk maakt.

Vooral in de nacht wil je dat je kindje waar mogelijk goed doorslaapt. Een babymatras helpt je hierbij door te zorgen dat je kindje comfortabel ligt en dat het matras gemakkelijk te reinigen is.

Om je kindje in de gaten te kunnen houden gebruik je de beste babyfoon, of zelfs een goede babyfoon met camera. Zo zie je precies wanneer je kindje wakker wordt en of je actie moet ondernemen, zoals het verschonen van de luier of het voeden met een goede babyfles.

Koopgids: hoe kies ik de beste luiers?

Er bestaat nog wel wat kwaliteitsverschil tussen verschillende soorten luiers. Dé beste luier vind je echter niet. Dit is per ouder en kind verschillend.

Lees daarom de onderstaande koopgids goed door en bedenk goed wat jouw kindje nodig heeft. 👶🏼 Heb je de beste gevonden? Probeer deze dan altijd even eerst voordat je groot inslaat.

Wegwerp vs. wasbaar

Er lijkt nogal een verdeeldheid te zijn tussen ouders die zweren bij wegwerpluiers en ouders die enkel nog wasbare luiers gebruiken. Elk type heeft zo zijn voor- en nadelen. Beide zijn het zeker waard om dieper op in te gaan!

Wegwerp

De meestgebruikte luiers zijn de wegwerpluiers. Deze gooi je na een keer gebruiken weg en zijn daardoor erg hygiënisch. Deze luiers bestaan voor het grootste gedeelte uit plastic en hebben drie verschillende lagen.

Wist je dat baby's gemiddeld in hun leven wel 7000 luiers gebruiken?! Dat maakt het overwegen van herbruikbare luiers zeker waard.

De eerste laag is de laag die de ontlasting van je kindje opvangt. Het is belangrijk dat deze laag vloeistoffen doorlaat, zodat de ontlasting niet te lang tegen de huid blijft zitten. De eerste laag bestaat daarom meestal uit polyethyleen of polypropyleen.

Voor de tweede laag is het belangrijk dat deze zo absorberend mogelijk is, zodat de vloeistoffen uit de eerste laag worden getrokken. Vaak bestaat deze laag uit fluffpulp en absorberende korrels. Deze korrels veranderen in aanraking met vocht in een soort gel.

De buitenste laag van de wegwerpluier bestaat uit een stof die ervoor moet zorgen dat de ontlasting van je kindje niet doorlekt. Al deze lagen met absorberende stoffen zijn erg effectief, maar minder goed voor het milieu. Het is slecht afbreekbaar en draagt bij aan een enorme berg afval.

Er bestaan daarom ook ecologische wegwerpluiers die van afbreekbaar materiaal zijn gemaakt. Deze zijn milieuvriendelijker dan reguliere wegwerpluiers, maar je levert dan vaak weer in op het absorptievermogen.

Na het weggooien van de gebruikte luier wil je deze hygiënisch en geurloos kwijt kunnen. Met de beste luieremmer voorkom je nare geurtjes in de babykamer en houd je de boel schoon en fris.

Wasbaar

Ben je sterk voorstander van de wegwerpluiers en van plan deze alinea te skippen? Niet zo snel! Geloof me, uitwasbare luiers zijn zo slecht nog niet. Ze zijn de milieuvriendelijkste optie en besparen je op de lange termijn een hoop geld.

Wasbare luiers zijn voorgevormde broekjes van stof. Ze bevatten een vervangbaar inlegvel om ontlasting op te vangen. Alleen deze belandt bij het afval. Het milieu is vaak en van de eerstgenoemde argumenten en dat is zeker niet voor niets: wegwerpluiers zorgen gemiddeld 25 kilo afval per kind, per maand.

Ook op andere vlakken is de wasbare luier een goed, dan wel niet beter, alternatief. Wasbare luiers zijn beter voor de huid van je kindje. Als je kindje een gevoelige huid heeft of snel last heeft van luieruitslag, dan kan een wasbare luier een prima oplossing zijn.

Naast al deze voordelen zijn ze ook simpelweg leuk. Dit komt doordat ze beschikbaar zijn in veel kleurtjes en printjes, wat het meteen een schattig mode-item maakt!

Iemand houdt nieuwe babyluier vast in hand

Bij wasbare luiers heb je de keuze uit verschillende materialen. Vaak is het materiaal van de luier bepalend voor de kwaliteit. Katoenen luiers zijn de meest gangbare uit de lijst van stoffen. Katoen droogt snel na het wassen en heeft een goed absorptievermogen.

Katoen is echter minder goed voor het milieu dan andere stoffen. Bamboe is een milieuvriendelijkere optie dan katoen. Dit komt doordat bamboe veel gemakkelijker en sneller groeit. Bamboe heeft geen pesticiden of kunstmest nodig en neemt minder landbouwgrond in beslag in vergelijking met katoen.

Daarnaast heeft een bamboeplant een-derde minder water nodig dan een katoenplant en is het ook nog eens volledig biologisch afbreekbaar.

Naast alle milieuvoordelen is het textiel van bamboe van hoge kwaliteit. Het voelt erg zacht aan en absorbeert goed. Het nadeel van bamboe is dat het soms wat traag droogt na het wassen.

Een hennep luier heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als bamboe. Hennep is een erg sterke vezel, waardoor deze luiers erg lang meegaan. De teelt van hennep is milieuvriendelijk, maar heeft als nadeel dat het je veel geduld moet hebben voordat het droog is.

Voor de nacht zijn luiers van een fleecestof geschikt. Fleece is zacht en waterafstotend, waardoor je baby comfortabel kan slapen. Naast fleece is ook wol geschikt voor 's nachts. Dit is erg zacht en heeft zelfreinigende eigenschappen. Het nadeel van wol is dat het wat meer werk kost om te reinigen.

De 5 beste luiers op een rij

1. Pampers Premium Protection Maat 1

1. Pampers Premium Protection Maat 1
Type luier: Babyluier
Luiermaatcode: 1
Aantal artikelen in verpakking: 180 stuk(s)
Wasbaar: Nee
Min. aanbevolen gewicht kind: 2 kg
Ecologisch: Nee

2. Pampers Baby-Dry Pants Maat 5

2. Pampers Baby-Dry Pants Maat 5
Type luier: Luierbroekje
Luiermaatcode: 5
Aantal artikelen in verpakking: 160 stuk(s)
Wasbaar: Nee
Min. aanbevolen gewicht kind: 12 kg
Ecologisch: Nee

3. Pampers Premium Protection Maat 2

3. Pampers Premium Protection Maat 2
Type luier: Babyluier
Luiermaatcode: 2
Aantal artikelen in verpakking: 240 stuk(s)
Wasbaar: Nee
Min. aanbevolen gewicht kind: 4 kg
Ecologisch: Nee

4. Pampers Premium Protection Maat 5

4. Pampers Premium Protection Maat 5
Type luier: Babyluier
Luiermaatcode: 5
Aantal artikelen in verpakking: 152 stuk(s)
Wasbaar: Nee
Min. aanbevolen gewicht kind: 11 kg
Ecologisch: Nee

5. Pampers Premium Protection Maat 4

5. Pampers Premium Protection Maat 4
Type luier: Babyluier
Luiermaatcode: 4
Aantal artikelen in verpakking: 174 stuk(s)
Wasbaar: Nee
Min. aanbevolen gewicht kind: 9 kg
Ecologisch: Nee

De juiste maat luier

Het is essentieel dat een luier comfortabel zit bij je kindje. Is de luier van je kindje te groot? Dan ontstaat er kans op doorlekken. Een te kleine luier kan daarentegen zorgen voor huiduitslag en afknelling. Het vinden van de juiste maat luier is dus cruciaal.

Om de juiste maat te bepalen kijk je naar de leeftijd van je kindje. Houdt hierbij ook rekening met het gewicht van je baby. Sommige kindjes zijn nu eenmaal wat zwaarder dan andere. Daardoor kan het zijn dat kindjes van dezelfde leeftijd een andere maat luier nodig hebben.

Bekijk de maattabel hieronder om het juiste maatnummer te vinden!

Maat 01 - 2 kgprematuur
Maat 12 - 5 kg0 - 1 maanden
Maat 23 - 6 kg0 - 3 maanden
Maat 34 - 9 kg1 - 8 maanden
Maat 3+5 - 10 kg2 - 12 maanden
Maat 47 - 18 kg5 maanden - 4 jaar
Maat 4+9 - 20 kg9 maanden - 5 jaar
Maat 511 - 25 kg15 maanden - 7 jaar
Maat 5+13 - 27 kg2 - 8 jaar
Maat 615+ kg3+ jaar

Irriterende ingrediënten

Sommige luiermakers voegen chemische stoffen toe aan de luier. Sommige daarvan zijn nodig om de luier goed te laten absorberen. Daarnaast zijn sommige luiers voorzien van een parfum of lotion om onaangename geurtjes te maskeren. Dit is fijn, mits je kindje hier tegen kan.

Heeft je baby een gevoelige huid en snel last van huidirritatie? Overweeg dan parfumvrije luiers te gebruiken. Vaak staat op de verpakking aangegeven of een luier vrij is van deze stoffen. Zoek daarom altijd naar termen als 'hypoallergeen' en 'parfumvrij', of gebruik ecologische luiers.

Om de kans op irritatie te verkleinen is het belangrijk dat je kindje zo snel mogelijk verschoond wordt, zodat de ontlasting zo min mogelijk in contact komt met de huid. Om dit gemakkelijker maken bevatten sommige luiers wetness indicator lines.

Deze veranderen van kleur als de luier nat is geworden, waardoor je in een oogopslag ziet of de luier aan vervanging toe is. Dit scheelt veel onnodig checken of je kindje zijn of haar behoefte al heeft gedaan.

Specificaties van luiers naast elkaar

Type luierLuiermaatcodeAantal artikelen in verpakkingWasbaarMin. aanbevolen gewicht kind
1Pampers Premium Protection Maat 1Babyluier1180 stuk(s)Nee2 kg
2Pampers Baby-Dry Pants Maat 5Luierbroekje5160 stuk(s)Nee12 kg
3Pampers Premium Protection Maat 2Babyluier2240 stuk(s)Nee4 kg
4Pampers Premium Protection Maat 5Babyluier5152 stuk(s)Nee11 kg
5Pampers Premium Protection Maat 4Babyluier4174 stuk(s)Nee9 kg

Pampers Premium Protection Maat 1

Type luier: Babyluier

Luiermaatcode: 1

Aantal artikelen in verpakking: 180 stuk(s)

Wasbaar: Nee

Min. aanbevolen gewicht kind: 2 kg

Pampers Baby-Dry Pants Maat 5

Type luier: Luierbroekje

Luiermaatcode: 5

Aantal artikelen in verpakking: 160 stuk(s)

Wasbaar: Nee

Min. aanbevolen gewicht kind: 12 kg

Pampers Premium Protection Maat 2

Type luier: Babyluier

Luiermaatcode: 2

Aantal artikelen in verpakking: 240 stuk(s)

Wasbaar: Nee

Min. aanbevolen gewicht kind: 4 kg

Pampers Premium Protection Maat 5

Type luier: Babyluier

Luiermaatcode: 5

Aantal artikelen in verpakking: 152 stuk(s)

Wasbaar: Nee

Min. aanbevolen gewicht kind: 11 kg

Pampers Premium Protection Maat 4

Type luier: Babyluier

Luiermaatcode: 4

Aantal artikelen in verpakking: 174 stuk(s)

Wasbaar: Nee

Min. aanbevolen gewicht kind: 9 kg

Veelgestelde vragen over luiers

Spoken er nog wat vragen door je hoofd wat betreft luiers? Scroll dan even door de meestgestelde vragen hieronder!

Welke luier voor de nacht bij een buikslapende baby?

Een veelgehoord probleem bij buikslapende kindjes is dat de luier nog wel eens doorlekt. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kies je idealiter voor een speciaal luierbroekje. Deze hebben vaak een speciale pasvorm met dubbele beschermrandjes, zodat de kans op doorlekken miniem blijft.

Welke maat luier is geschikt?

De geschiktste maat luier is afhankelijk van het gewicht en de leeftijd van je kindje. Wil je zeker zijn van de juiste maat? Probeer dan de luier eerst even voordat je een grootverpakking koopt.

Wanneer is een luier te klein?

Een luier is te klein wanneer deze knelt om de beentjes of romp van je kindje. Je controleert dit door twee vingers tussen de buik en luier van je kindje te steken. Lukt dit niet? Dan is de luier te klein. Lukt dit makkelijk en lekt je kindje niet door? Dan heb je de juiste maat luier te pakken.

Hoe een luier omdoen?

Vouw de luier uit, en leg hem met de buitenkant plat op het oppervlak neer. Leg je baby op de uitgevouwen luier en zorg dat de achterkant bij de billetjes wat hoger zit dan bij de navel. Vouw de luier aan de voorkant omhoog tussen de beentjes door naar de navel. Maak hem vast met de plakstrips.

Conclusie

Het kiezen van de beste luier is nogal een opgave. Belangrijk is dat je de juiste maat kiest voor je kindje. Hiermee voorkom je doorlekken en zit de luier comfortabel. Dit scheelt je een hoop onrustige nachten.

Kijk ook eens naar het totale kostenplaatje en de impact op het milieu van wegwerpluiers. Wellicht is een wasbare luier wel geschikter voor jou en je kindje!

Heb je nog bepaalde tips en tricks wanneer het op luiers aankomt? Vergeet deze dan niet te delen in het feedbackformulier. Bedankt voor je interesse in het lezen over de beste luier!😇

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?