Een Schone Lucht met de Beste Luchtzuiverende Planten

Planten in de kamer zijn altijd een goed idee. Ze fleuren het interieur op, weren eventueel bepaalde insecten af en produceren zuurstof. Er zijn ook planten die als een soort natuurlijke luchtverfrissers dienen: de beste luchtzuiverende planten! 🪴

Maar wat is een luchtzuiverende plant en wat doet hij precies? Waarom zou je er überhaupt eentje in de kamer neerzetten, en voor welke plant kun je het beste gaan?

Een beetje kritisch zijn is geen overbodige luxe. Hieronder help ik je daarom verder het antwoord op deze vragen te vinden. Ook benoem ik de beste keuzes!

Plant in a Box Budget

Plant in a Box Budget
Plantnaam: Mix van planten
Volgroeide hoogte: 200 cm
Standplaats: Half-schaduw
Bekijk op Bol.com

vdvelde.com Kamerplanten Luchtzuiverend Makkelijk te

vdvelde.com Kamerplanten Luchtzuiverend Makkelijk te
Plantnaam: Sarracenia
Volgroeide hoogte: 120 cm
Standplaats: Half-schaduw
Bekijk op Bol.com

Plant in a Box Bonsai

Plant in a Box Bonsai
Plantnaam: Ligustrum
Volgroeide hoogte: 35 cm
Standplaats: Half-schaduw
Bekijk op Bol.com

Waarom een luchtzuiverende plant aanschaffen?

Een plant in de kamer staat als een fraai accessoire tussen het meubilair. In de woonkamer, slaapkamer of de keuken – planten zijn overal welkom, en niet alleen omdat ze leuk staan.

Je kunt ze zien als een natuurlijke luchtverfrisser. Als de 'normale' kamerplant hier al een ster in is, hoe zit dat dan wel niet met de luchtzuiverende planten?

Ook al heeft elke kamerplant luchtzuiverende elementen, sommigen zijn hier beter in dan anderen. In 1989 heeft NASA hier al een studie naar gedaan, waarin ze zelfs op een rijtje hebben gezet welke planten hier het beste in zijn!

Waar deze planten goed in zijn, is het afbreken van nare geurtjes, het omzetten van CO₂ naar zuurstof, en de luchtvochtigheid verbeteren. Ze nemen schadelijke stoffen als benzeen en formaldehyde bovendien op en breken deze af.

Het liefst vermijd je benzeen en formaldehyde. Blootstelling aan benzeen zorgt voor duizeligheid en beven, en is zelfs dodelijk bij hoge concentraties. Formaldehyde leidt weer tot vermoeidheid, slaap- en geheugenstoornissen, en kan zelfs kankerverwekkend zijn.

Luchtzuiverende planten zijn daarmee mooi én nuttig! Daar houdt het echter niet op: studies tonen aan dat kamerplanten een positieve invloed hebben op ons – met name in termen van ontspannen fysiologie en verbeterde cognitie.

Waar kunnen we nog meer voor wensen? Met zo'n plant heb je en een groen maatje dat je kamer opfleurt, en een persoonlijke luchtzuiveringsinstallatie die je kamer gezond houdt. Nu alleen nog de vraag welke plant het wordt ...

Koopgids: hoe kies ik de beste luchtzuiverende plant?

Ik kan me voorstellen dat je nu benieuwd bent naar wat de beste luchtzuiverende plant is. Leuk weetje: dat is voor iedere kamer en persoon anders! 😉

luchtzuiverende planten in woonkamer

Hoe groot is de kamer?

Je kunt dan wel de allergrootste plant in huis willen, maar je woonruimte bepaalt uiteindelijk welke plant geschikt is voor je woonruimte. Hoe hoger de plant, hoe meer ruimte de plant om zich heen inneemt.

In een klein huis kan een grote plant nog wel eens in de weg staan. Heb je bijvoorbeeld alleen plek voor plantjes op de vensterbank? Ga dan niet voor een volgroeide hoogte van meer dan 50 – 70 cm per plant.

Een andere oplossing voor kleinere ruimtes zijn hangende planten. Die staan mooi op kasten en planken, of aan het plafond. Zo heb je toch nog een vleugje groen zonder kostbare ruimte in te leveren.

Heb je juist ruimte genoeg? Dan ga je voor welke plant dan ook. Houd in je achterhoofd dat planten ook naar de zijkanten uitzwenken. Een hoge plant wordt doorgaans ook breder, dus deze moet ook genoeg ruimte om zich heen hebben.

Hoeveel licht komt de kamer binnen?

Iedereen weet inmiddels dat planten en bloemen het beste groeien wanneer ze blootgesteld zijn aan genoeg zonlicht. Toch verschilt per plant de hoeveelheid zonlicht die het nodig heeft.

Zo zijn er planten die een standplaats nodig hebben in de zon. Deze zonplanten hebben minimaal vijf uur nodig in de directe zon. Er zijn ook planten die het prima doen in halfschaduw: maximaal vier uur in de volle zon, en daarnaast in de schaduw. Andere planten hebben de behoefte aan schaduw. Het liefst staan die de hele dag in de schaduw, met maximaal twee uur in de zon.

Tip: hoe dol de plant ook is op de zon, zet de plant nooit direct tegen het raam aan. Hij kan bevriezen of verbranden. Hetzelfde geldt voor de verwarming. 🥵

De 5 beste luchtzuiverende planten op een rij

1. Plant in a Box Budget

1. Plant in a Box Budget
Plantnaam: Mix van planten
Volgroeide hoogte: 200 cm
Type plant: Kamerplant - Mix
Standplaats: Half-schaduw
Inclusief pot: Nee
Bloeitijd: Geen bloemen

2. vdvelde.com Kamerplanten Luchtzuiverend Makkelijk te

2. vdvelde.com Kamerplanten Luchtzuiverend Makkelijk te
Plantnaam: Sarracenia
Volgroeide hoogte: 120 cm
Type plant: Kamerplant - Ecosysteem
Standplaats: Half-schaduw
Inclusief pot: Ja
Bloeitijd: Zie omschrijving

3. Plant in a Box Bonsai

3. Plant in a Box Bonsai
Plantnaam: Ligustrum
Volgroeide hoogte: 35 cm
Type plant: Kamerplant - Bonsai
Standplaats: Half-schaduw
Inclusief pot: Ja
Bloeitijd: Geen bloemen

4. vdveldecom vdvelde.com Ecosysteem plant met

4. vdveldecom vdvelde.com Ecosysteem plant met
Plantnaam: Mix van planten
Volgroeide hoogte: 28 cm
Type plant: Kamerplant - Ecosysteem
Standplaats: Half-schaduw
Inclusief pot: Ja
Bloeitijd: Zie omschrijving

5. Plant in a Box Strelitzia

5. Plant in a Box Strelitzia
Plantnaam: Strelitzia
Volgroeide hoogte: 250 cm
Type plant: Kamerplant
Standplaats: Zon
Inclusief pot: Nee
Bloeitijd: januari-december

Welk type kamerplant past bij jou?

Je kunt kamerplanten in enkele typen onderverdelen. Dit is handig, want zo bepaal je welke plant geschikt is voor jou. Het vertelt je welke verzorging, en hoeveel zonlicht hij nodig heeft!

  • Bloeiende planten fleuren je kamer mooi op. Volle zon is niet nodig, maar zorg wel voor zo veel mogelijk indirect zonlicht – bijvoorbeeld met gordijnen of raamfolie dat fel licht tegenhoudt.
  • Bladplanten trekken de aandacht met hun prachtige bladeren. Deze planten zijn schaduwplanten: vermijd zo veel mogelijke de volle zon en middagzon. Je zet ze maximaal twee uur per dag in de zon.
  • Cactussen zijn leuk, zolang je je er niet aan prikt! Zet hem op een zonnig plekje: vijf uur per dag. Bijvoorbeeld op de vensterbank. Cactussen komen in de woestijn, dus geef hem niet te veel water (vooral van november tot en met februari).
  • Klim- en hangplanten zijn ideaal voor de kleinere ruimtes. Je laat ze zo'n drie à vier uur per dag in de zon staan. Je wilt dat deze planten in de juiste richting groeien, waarvoor je ze zorgvuldig moet bijknippen waar nodig.
  • Palmen creëren dat tropische gevoel in huis. Ze hebben veel water nodig – bij droog weer vrijwel iedere dag. Het zijn halfschaduw planten: te veel zon zorgt voor verbranding van de bladeren. Vier uur per dag is genoeg.
  • Succulenten zijn vetplantjes en hebben niet veel verzorging nodig. Je geeft ze gemiddeld eens per vier weken water, en in de zomer om de week. Ze houden van warmte en zon: zet ze daarom minimaal vijf uur per dag in de zon.

Welk type plant zuivert het beste de lucht?

We halen hiervoor de studie van NASA weer tevoorschijn. Het blijkt dat deze vijf planten extra goed zijn in het zuiveren van de lucht:

  1. Hedera helix (klim- en hangplant);
  2. Scindapsus (klim- en hangplant);
  3. Spathiphyllum (bloeiende plant);
  4. Aglaonema (bladplant);
  5. Chamaedorea (palm plant).

Groen of in bloei?

Dit punt komt neer op smaak en wat er volgens jou past binnen het interieur. Ga je voor een wat meer neutrale uitstraling in de ruimte, of wil je het simpel houden? Ga voor een groene, niet-bloeiende plant om toch wat sfeer de kamer in te brengen.

Een andere optie is een bloeiende plant. Deze hebben een of meerdere bloemen aan de bladeren, en zijn in allerlei mooie kleuren te vinden! Wel vereisen deze planten doorgaans meer verzorging dan een groene plant. 🌸

Bloeitijd

Het is erg bijzonder als je plantje binnenshuis bloeit! Dat betekent dat hij heel gelukkig is bij jou thuis, want het binnenklimaat is hier eigenlijk niet geschikt voor.

Bloeitijden verschillen per plant. Cactussen bloeien soms voor een nachtje, terwijl orchideeën maanden lang bloeien. Wanneer je plant bloeit, wil je daar zo lang mogelijk van genieten. Dus: blijf van de knoppen af, en laat de plant staan waar hij staat.

Is de bloem uitgegroeid? Haal die bloem dan gelijk weg. Dan verspilt de plant geen energie meer eraan. De plant kan deze energie zelf goed gebruiken, bijvoorbeeld om volgend jaar weer te bloeien!

vrouw verzorgt luchtzuiverende planten

Hoe ervaren ben je met planten?

Sommigen van ons hebben groene vingers, en anderen hebben dat niet. Je leert met de tijd hoe je voor je plant zorgt, maar het is ook fijn van tevoren te weten hoeveel tijd je in de verzorging moet steken.

Een makkelijke plant is perfect voor degene die niet veel tijd heeft of niet van onderhoud houdt. Deze plantjes overleven het wel wanneer je ze eens vergeet water te geven. Met weinig zorgen toch een mooie plant in huis! De makkelijkste kamerplanten zijn de Dracaena en de Sansevieria.

Er is ook de middelmatige plant. Die is er voor de persoon die planten en de verzorging belangrijk vindt, maar die niet hun volle aandacht kunnen bieden aan hun groene maatje, of gewoon niet weten hoe. Plantjes met een losse handleiding dus. Dit is bijvoorbeeld de o zo bekende en trendy Monstera.

Als laatste hebben we de moeilijke plant: deze vragen heel wat zorgvuldige aandacht en zijn bestemd voor de persoon met groene vingers en genoeg tijd. Verwacht een kritische plant als het gaat om water en zonlicht! Moeilijke plantjes zijn de Ficus lyrata en de Nephrolepis – deze laten meteen zijn bladeren vallen bij slecht onderhoud.

Giftige kamerplanten

Er bestaan ook giftige kamerplanten. Je houdt deze idealiter zo ver mogelijk uit de buurt van huisdieren en kinderen. Soms zijn dit de populaire kamerplanten, omdat de giftige planten juist bijzondere vormen en kleuren hebben. Hieronder enkele bekende kamerplanten die giftig zijn.

  • Het sap in de stengels en bladeren van de Monstera Deliciosa zijn giftig voor huisdieren. Het leidt tot diarree en hevige irritaties aan de huid, tong en keel.
  • De sappen van de Dieffenbachia is giftig voor kinderen en huisdieren: het veroorzaakt zwellingen en een brandend gevoel als je het binnenkrijgt.
  • De sappen van de Cactus Euphorbia zijn giftig voor mensen, en aanraking met de huid zorgt voor een brandend gevoel of zelfs blaren.
  • Het sap van de Alocasia Zebrina is giftig voor mensen, en leidt bij contact tot irritaties van de huid en slijmvliezen.
  • De Zamioculcas is licht giftig voor mens en dier, en aanraking van deze plant zorgt voor een irriterende huid. Was je handen na contact met de plant.
  • De Aloë Vera is alleen giftig voor huisdieren: het zorgt voor braken en diarree.
  • Dracaena zijn ook giftig voor huisdieren. Inname hiervan kan leiden tot braken (al dan niet met bloed), dunne ontlasting, algemene malaise, gekwijl, gebrek aan eetlust en depressie.

Specificaties van luchtzuiverende planten naast elkaar

Hier staat alles overzichtelijk naast elkaar, zodat je plantjes makkelijk kunt vergelijken voor je een keuze maakt. 🔎

PlantnaamVolgroeide hoogteStandplaats
1Plant in a Box BudgetMix van planten200 cmHalf-schaduw
2vdvelde.com Kamerplanten Luchtzuiverend Makkelijk teSarracenia120 cmHalf-schaduw
3Plant in a Box BonsaiLigustrum35 cmHalf-schaduw
4vdveldecom vdvelde.com Ecosysteem plant metMix van planten28 cmHalf-schaduw
5Plant in a Box StrelitziaStrelitzia250 cmZon

Plant in a Box Budget

Plantnaam: Mix van planten

Volgroeide hoogte: 200 cm

Standplaats: Half-schaduw

vdvelde.com Kamerplanten Luchtzuiverend Makkelijk te

Plantnaam: Sarracenia

Volgroeide hoogte: 120 cm

Standplaats: Half-schaduw

Plant in a Box Bonsai

Plantnaam: Ligustrum

Volgroeide hoogte: 35 cm

Standplaats: Half-schaduw

vdveldecom vdvelde.com Ecosysteem plant met

Plantnaam: Mix van planten

Volgroeide hoogte: 28 cm

Standplaats: Half-schaduw

Plant in a Box Strelitzia

Plantnaam: Strelitzia

Volgroeide hoogte: 250 cm

Standplaats: Zon

Veelgestelde vragen over luchtzuiverende planten

Hieronder de belangrijkste en meest gestelde vragen!

Hoe werken luchtzuiverende planten?

Luchtzuiverende planten filteren giftige stoffen – zoals formaldehyde, benzeen en treleen – uit de lucht opgenomen met meer dan enkel hun bladeren. Ook de wortels en de organische stoffen in de potgrond helpen hierbij mee!

Huidmondjes in de plant zetten stoffen overdag om in CO₂. Ze nemen ook de chemische stoffen op van meubels, verf en vloer- of muurbedekking. Zo halen ze weg wat jou kan schaden en krijg je er een schone, gezonde ruimte voor terug.

Hoe verzorg je luchtzuiverende planten?

Je verzorgt luchtzuiverende planten niet anders dan iedere andere plant! Elke plant verschilt in hoeveel zonlicht en water deze over het algemeen nodig heeft. Hieronder staan enkele vuistregels om je plantje gezond en in leven te houden.

Geef ten eerste genoeg water! Plantjes hebben niet elke dag water nodig; voel eerst de bodem aan. Is die al droog? Dan heeft de plant water nodig. Zolang de potgrond nog vochtig is, hoef je de plant geen water te geven.

Zorg ervoor dat je plantje ook genoeg zonlicht per dag krijgt. Niet iedere plant heeft direct zonlicht nodig; sommigen houden van de schaduw, maar zorg ervoor dat je plantje nooit in het pikdonker staat.

Wanneer is het tijd om je plant te verpotten?

Je pot is te klein wanneer de wortels boven de grond uitkomen, of wanneer de blaadjes van de plant geel worden (terwijl je de plant verder goed verzorgt). In dat geval is deze toe aan een nieuwe, ruimere plantenpot. Dit doe je het liefst in het voorjaar, tussen maart en juni. Je planten groeien dan snel nieuwe wortels dankzij de warmere temperaturen en het licht.

Conclusie

Om de beste luchtzuiverende plant uit te kiezen, bepaal je eerst welk type kamerplant je wilt. Daarvoor let je op de hoeveelheid zonlicht die de plant nodig heeft, en op de moeilijkheidsgraad qua verzorging. Heb je kleine kinderen of loslopende huisdieren? Dan kijk je uit voor giftige kamerplanten.

Ik hoop dat ik je een stuk verder heb geholpen in de zoektocht naar jouw kamerplantje. Mis je nog iets in deze koopgids? Laat dat vooral hieronder achter! Ik hoor ook graag voor welke plant je uiteindelijk bent gegaan. 🥳 🌱

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?