Blijf Koel met de Beste Koelkast in Huis

Wist je dat we in Nederland jaarlijks 34 kilo voedsel per persoon weggooien? En dat terwijl het zo zonde en onnodig is. Als je kliekjes in de beste koelkast bewaart, kun je deze binnen twee dagen nog opeten.

Wil je ook minder eten weggooien en zoek je een koelkast? Dan ben je hier op het juiste adres. Lees gauw verder, dan help ik je met het vinden van de beste koelkast!

Haier HW80-B14959U1 - I-Pro Series

Haier HW80-B14959U1 - I-Pro Series
Bekijk op Bol.com

Bosch Counter-Depth Refrigerator B36CT80SNS

Bosch Counter-Depth Refrigerator B36CT80SNS
Bekijk op Bol.com

Samsung Family Hub Refrigerator RF27T5501SR

Samsung Family Hub Refrigerator RF27T5501SR
Geluidsniveau: 37 dB
Aantal plateaus: 4
Flessenrek: Nee
Bekijk op Bol.com

Waarom een koelkast aanschaffen?

Een goede koeling is belangrijk om je favoriete eten te bewaren én alle voedingstoffen te behouden. Een koelkast helpt je om voedselverspilling tegen te gaan. Als echte foodie maak je zelfs van kliekjes een lekkere maaltijd.

Wil je niet alleen een koelkast met een koelgedeelte, maar ook een vriesgedeelte? Kies dan voor een koelvriescombinatie. Sommige vriesgedeelten hebben daarbij ook een No Frost-functie.

Hierdoor heb je niet meer te maken met vastgevroren voedselwaren. Je trekt het vriesgedeelte open en pakt snel wat je nodig hebt.

Een koelkast is niet alleen functioneel, maar passen ook in je interieur. Er zijn koelkasten in verschillende formaten. Ga je voor een Amerikaanse koelkast of een mini-koelkast? Wat je wensen ook zijn: voor iedereen is een geschikt exemplaar te vinden! 😄

Koopgids: hoe kies ik de beste koelkast?

Er zijn een paar zaken waar je op moet letten voordat je een koelkast koopt. Hieronder heb ik de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Netto-inhoud

Wil je weten hoeveel producten je exact kwijt kunt in de koelkast, kijk dan naar de netto-inhoud. De netto-inhoud geeft aan hoeveel producten je in de koelkast kwijt kunt. Hierbij is rekening gehouden met de plateaus, deurschappen en groentelade(s).

De meeste koelkasten bestaan niet alleen uit een koelgedeelte, maar ook uit een vriesgedeelte. Deze koelkasten staan bekend als koelvriescombinaties.

Ben je geïnteresseerd in een koelvriescombinatie? Check dan ook de afzonderlijke grootte van het koel- en vriesgedeelte.

Koelkast prank: iemand zit in de koelkast en laat iemand schrikken

Inhoud koelgedeelte en/of vriesgedeelte

Als je een gezin hebt met vijf kinderen, kies dan voor een koelkast met veel koelruimte. Een goede Amerikaanse koelkast heeft bijvoorbeeld een inhoud van 400 liter.

Deze grote koelkasten hebben vaak ook een vriezerruimte. Als je kiest voor een koelkast met een vriesgedeelte, kijk dan ook naar de capaciteit hiervan.

Heb je geen ruimte voor een koelkast met een koel- en vriesgedeelte? Kies dan voor een mini-koelkast. Deze hebben vaak geen vriesgedeelte. Mocht je ook eten willen invriezen, dan kun er later altijd nog een kleine vriezer bij kopen.

Om je een wat beter idee te geven van de hoeveelheid inhoud die je nodig hebt:

 • Voor huishoudens van 1 à 2 personen, voldoet 150 liter.
 • Voor 3 à 5 personen heb je al zo'n 250 liter nodig.
 • Wonen meer mensen in huis? Dan heb je de keuze uit 250 tot 600 liter. 🤯

Het invriesvermogen van je vriezerruimte

Over het vriesgedeelte gesproken ... check ook het invriesvermogen van het apparaat! Dit geeft aan hoeveel kilogram aan producten je per dag kunt invriezen.

Bewaar je graag een voorraadje voedsel in de vriezer? Dan is het belangrijk om voldoende invriesvermogen te hebben. Als je hierbij zo'n 50 liter per persoon rekent, zit je altijd goed.

Indeling van je koelkast

Koelkasten bevatten plateaus waar je de producten op neerlegt. Aan de binnenkant van de deur zitten bij de meeste koelkasten verschillende deurschappen, zoals een botervak en een eierrekje.

Wil je veel flessen bewaren? Kies dan voor een koelkast met een ruim flessenrek!

Verder heb je ook koelkasten met een groentelade. Hier vertel ik je zo meer over, aangezien deze lade onmisbaar is om eten te bewaren waarbij extra koeling nodig is. Check de productspecificaties om te zien hoe de koelkast exact is ingedeeld.

Fles ligt in het flessenrek van een koelkast

Vers eten in de groentelade

Ben je een echte groentefan? Dan is een groentelade – ook wel ‘vershoudlade’ genoemd – een onmisbaar onderdeel van de koelkast. Deze zit vaak onder de overige plateaus en is een aparte lade waar het altijd zo rond de 0°C is.

Zo blijven je favoriete groenten extra lang vers en behouden ze hun voedingswaarden. Een groentelade helpt je dus in de strijd tegen voedselverspilling.

Ook kun je de temperatuur van de koelkast misschien minder koud zetten waardoor je energie bespaart. Hoe zit het eigenlijk met de temperatuurregeling? Goed dat je het vraagt ... laat me je wat meer vertellen over de compressor!

De compressor als 'piloot' van de koelkast

Een compressor regelt de temperatuur van je koelkast. Een koelkast met één compressor heeft één temperatuurregeling voor het koel- en vriesgedeelte.

Met twee compressoren kun je het vriesgedeelte apart instellen van het koelgedeelte en deze ook apart aan- of uitzetten! 😉

De juiste koelkasttemperatuur is niet alleen belangrijk voor het behouden van je favoriete eten, maar voorkomt ook het ontstaan van bacteriën. Volgens de Consumentenbond zit je goed met een temperatuur tussen de 3 en 4 °C.

Hoewel je de temperatuur kunt instellen, zijn er in de koelkast altijd kleine temperatuurverschillen. Zo is het achterin en onderin de koelkast altijd net iets kouder.

De 5 beste koelkasten op een rij

1. Haier HW80-B14959U1 - I-Pro Series

2. Bosch Counter-Depth Refrigerator B36CT80SNS

3. Samsung Family Hub Refrigerator RF27T5501SR

3. Samsung Family Hub Refrigerator RF27T5501SR
Aantal plateaus: 4
Flessenrek: Nee
Aantal compressoren: 1

4. LG 25.5-Cubic-Foot Bottom-Freezer Stainless-Steel Refrigerator

Wel of geen No Frost?

Wil je extra gemak, dan is een koelkast met No Frost een interessante optie! No Frost is een techniek die het vocht uit de lucht van de vriezer en de koelkast haalt. Dit voorkomt dat er een ijslaagje vormt aan de binnenkant van de vriezer of op de producten.

Het grootste voordeel is dat je minder tijd kwijt bent aan het onderhoud van je koelkast. Vastgevroren pakjes kipfilet of dozen hamburgers zijn met No Frost verleden tijd. Hiermee heb je niet alleen de beste koelkast, maar ook nog eens de beste vriezer!

Hoewel er dus voordelen zijn aan een koelkast met No Frost, zijn er ook een paar punten waar je rekening mee moet houden. Zo maken deze koelkasten gemiddeld meer geluid en verbruiken ze meer energie dan koelkasten die geen No Frost-functie hebben. Ook gaat No Frost ten koste van de ruimte in het vriesgedeelte.

Energieverbruik

Omdat de koelkast dagelijks aan staat, is het niet alleen belangrijk om te kijken naar het geluid, maar ook naar het energieverbruik! Energiezuinige koelkasten hebben niet alleen minder impact op het milieu, maar zorgen ook voor minder energiekosten.

Bij de productspecificaties staat dit aangegeven bij het energielabel. Het energielabel van koelkasten variëren van A tot G. Het label A is het meest energiezuinig, de letter G is het minst energiezuinig. Er staat ook nog andere nuttige informatie op de energielabel ...

Sterren voor vriesvak

… zoals de vriescapaciteit van de vriezer. Die wordt aangegeven met één, twee, drie of zelfs vier sterren. De vriescapaciteit herken je aan de sterren. Het aantal sterren zegt iets over de temperatuur van het vriesvak en de bewaartijd: 

 • ⭐: heeft een temperatuur van -6 °C. Je kunt producten een week bewaren.
 • ⭐⭐: heeft een temperatuur van -12 °C. Je kunt producten een maand bewaren.
 • ⭐⭐⭐: heeft een temperatuur van -18 °C. Je kunt producten drie maanden bewaren. 
 • ⭐⭐⭐⭐: heeft een temperatuur van -18 °C of lager. Je kunt producten 3 maanden bewaren. Dit is geschikt voor het invriezen van vers voedsel. 

Een vriezer van één tot en met drie sterren is niet geschikt voor het invriezen van vers voedsel. Vries je vaak groente of ander vers voedsel in? Ga dan voor een vriesvak met vier sterren!  

Klimaatklasse

Zoek je een extra koelkast voor bijvoorbeeld in de schuur? Kies dan voor een koelkast die tegen een koude omgeving kan. Check daarom ook even de klimaatklasse van de koelkast. De klimaatklasse geeft aan tot en met welke omgevingstemperatuur de koelkast goed blijft werken. 

Voor het gemak heb ik hieronder een overzichtje van de verschillende klimaatklassen. Zo check je snel of de koelkast matched met jouw gebruikssituatie! 

 • Klimaatklasse N: 16 - 32 °C
 • Klimaatklasse ST: 16 - 38 °C
 • Klimaatklasse T: 16 - 43 °C
 • Klimaatklasse SN: 10 - 32 °C 

Een slimme koelkast 

Tegenwoordig bestaan er ook slimme koelkasten! Waarom deze koelkasten zo slim zijn? Ze maken verbinding met het internet. Hierdoor geven slimme koelkasten je extra informatie over alles wat erin ligt, alsook hoe hij functioneert.

Afhankelijk van het specifieke model geeft een slimme koelkast extra informatie over bijvoorbeeld wat je moet aanvullen. Zo hebben sommige slimme koelkasten ingebouwde camera’s, waarmee je vanaf je smartphone kunt checken welke producten je moet kopen.

Sommige bevatten zelfs scanners die de barcode en/of RFID-tag van je etenswaar scannen. Zo krijg je zelfs informatie over hoelang het eten houdbaar is, en zo houd de koelkast zelf bij wat er precies in staat. Oftewel: het herkent etenswaar.

Maar ook kun je notities verzenden en ontvangen op het touchscreen van de koelkast, of je favoriete muziek afspelen. Er zijn veel slimme functies mogelijk, maar let op: dat kost natuurlijk wel een flinke duit! 💰

Geluid van je koelkast

Je wilt niet steeds met een zoemend geluid in huis te zitten. Check daarom ook het geluidsniveau van de koelkast: hoe lager het aantal decibel (dB), hoe stiller je koelkast is. Normale omgevingsgeluiden van een woonkamer liggen zo rond de 40 dB.

Zogeheten ‘stille’ koelkasten liggen onder dit geluidsniveau en hebben een geluidsniveau van maximaal 38 dB. Maar wees gerust: geluiden tot 55 dB zijn geclassificeerd als 'beperkt geluid'. Dit geluidsniveau is vergelijkbaar met het pruttelen van een koffiezetapparaat.

Specificaties van koelkasten naast elkaar

Aantal compressoren
1Haier HW80-B14959U1 - I-Pro Series
2Bosch Counter-Depth Refrigerator B36CT80SNS
3Samsung Family Hub Refrigerator RF27T5501SR1
4LG 25.5-Cubic-Foot Bottom-Freezer Stainless-Steel Refrigerator1
5Samsung RT18M6215SR1

Haier HW80-B14959U1 - I-Pro Series

Bosch Counter-Depth Refrigerator B36CT80SNS

Samsung Family Hub Refrigerator RF27T5501SR

Aantal compressoren: 1

LG 25.5-Cubic-Foot Bottom-Freezer Stainless-Steel Refrigerator

Aantal compressoren: 1

Samsung RT18M6215SR

Aantal compressoren: 1

Veelgestelde vragen over koelkasten

Heb je nog brandende vragen? Hieronder beantwoord ik enkele hiervan!

Hoe kan ik een koelkast het beste vervoeren?

Je vervoert een koelkast het beste staand met behulp van een steekwagen of een tilband. Vervoer je het apparaat toch liggend? Dan gaat het koelmiddel schuimen, wat de koelkast kan beschadigen.

Als je de koelkast toch liggend vervoert, wacht dan voordat je de koelkast weer inschakelt. In de gebruiksaanwijzing staat de exacte wachttijd aangegeven.

Waar moet ik een koelkast plaatsen?

Zorg altijd voor een ruimte van 8 tot 10 cm achter de koelkast. Zo kan de warmte die achter de koelkast vrijkomt gemakkelijk weg. Dit is belangrijk voor de koelresultaten. Uiteraard moet er vóór de koelkast ook voldoende ruimte zijn zodat je de koelkast goed kunt openen.

Plaats de koelkast op een vlakke ondergrond. Verder moet de omgeving niet te vochtig, koud of warm zijn. Zet de koelkast dus niet naast een oven.

Hoe moet ik een koelkast indelen?

Bij de koelkastindeling moet je rekening houden met het temperatuurverschil in je koelkast: het onderste deel is het koudste. Rauwe producten leg je onderin de koelkast en moet je goed scheiden van bereid voedsel.

Restjes van het avondeten en ander bereid voedsel bewaar je in een afgesloten bakje. Zo is je eten goed beschermd tegen bacteriën en uitdroging. De exacte indeling hangt af van het type koelkast, maar het Voedingscentrum geeft een mooie richtlijn.

Conclusie

Met de beste koelkast in huis verminder je voedselverspilling! Met dit artikel koop je hopelijk de koelkast die bij jouw situatie past. Bekijk nog eens de top 5 van de beste koelkasten met deze nieuwe informatie in je achterhoofd.

Ga je voor een koelkast met vriesgedeelte of toch niet? Met No Frost heb je nooit meer te maken hebt met vastgevroren voedsel. Geen voedselverspilling meer voor jou, dankzij de koelkast die het beste bij jou past!

Dankjewel voor het lezen! Hopelijk heeft dit artikel je een stapje dichter bij je aankoop geholpen. Heb je vragen of opmerkingen? Dan hoor ik dat graag via onderstaande buttons!😄

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?