Geef je Haar een Mooie Kleur Met de Beste Haarverf

Hoewel je met producten als haarlak en wax experimenteert met je haarstijl, is de beste haarverf ideaal als je graag een langdurigere verandering aanbrengt aan je uitstraling! Altijd al eens willen experimenteren met een nieuwe haarkleur, maar weet je niet waar je moet beginnen bij het kiezen van een haarverf?

Zelf je haar verven is eenvoudig en ook nog eens een stuk goedkoper dan een bezoek aan de kapper. Lees hier hoe je de beste haarverf koopt!

LOral Paris L'Oréal Preference Le

LOral Paris L'Oréal Preference Le
Kleur: Platinum blond
Haarkleurtechniek: Highlights
Type haarkleuring: Ontkleuring
Substantie: Crème
Bekijk op Bol.com

Haarverf set 7 delig BellaLine

Haarverf set 7 delig BellaLine
Kleur: Zwart
Bekijk op Bol.com

Syoss Oleo Intense Haarverf 5-92

Syoss Oleo Intense Haarverf 5-92
Kleur: Stralend rood
Haarkleurtechniek: Full coverage
Type haarkleuring: Permanent
Substantie: Crème
Bekijk op Bol.com

Waarom haarverf aanschaffen?

Met haarverf heb je de mogelijkheid om met een nieuwe look voor de dag te komen! En dat niet alleen: als je grijze lokken hebt waar je nog niet helemaal klaar voor bent, bedek je deze eenvoudig met een goede permanente haarverf.

Wil je alleen voor een speciale gelegenheid je haar een kleurtje geven, bijvoorbeeld tijdens Koningsdag? Dan is een semi-permanente oranje haarverf dé keuze voor jou! 

Wat de reden ook is: er is ongelooflijk veel keuze als het gaat om haarverf. Laten we eens kijken waar je allemaal op moet letten als je haarverf koopt!

Koopgids: hoe kies ik de beste haarverf?

Wil je je eigen kleurspecialist worden? Check dan de koopgids, zodat je precies weet waar je op moet letten.

Duur van de haarkleuring

Hoelang wil je dat de haarverf in je lokken blijft? Dat is stap één richting de beste haarverf voor jou, want niet elke haarkleuring blijft even lang in je lokken zitten.

In je zoektocht kom je ongetwijfeld de termen ‘tijdelijk’, ‘semi-permanent’, ‘demi-permanent’ en ‘permanent’ tegen. Laten we verder inzoomen op deze labels en wat ze zeggen over de levensduur van je nieuwe haarkleur! 

Semi-permanente haarverf 

Wil je je haar een opfrisser krijgen voor dat feestje? Dan is een tijdelijke (semi-permanente) haarverf ideaal voor jou! Dit type haarverf kleurt je haar alleen aan de buitenkant, waardoor deze na een paar wasbeurten verdwijnt.

Dat maakt het een fijne optie als je niet zeker bent of een kleur je goed staat en/of je graag speelt met kleur. Wisselen van kleur is met dit soort verf veel makkelijker dan met permanente verf – en uitgroei is niet langer een probleem. 💁‍♀️

Semi-permanente verf bevat geen ammoniak en waterstofperoxide. Daardoor blijft deze het kortst in je haar zitten. Zilvershampoos, kleurshampoos en kleurmousses vallen ook onder deze categorie.

Demi-permanente haarverf 

Wil je iets langer van je nieuwe look genieten? Kijk dan of er een demi-permanente of permanente haarverf is die je aanspreekt.

Het moleculaire verschil tussen demi-permanente en permanente verf is dat demi-permanente verf geen ammonia gebruikt. Zo worden je haarschubben minder ver geopend, waardoor er minder waterstofperoxide in je haar komt.

Daardoor dringt het minder diep door in je haar dan een permanente verf. De natuurlijke pigmenten in je haar worden niet of nauwelijks geoxideerd. 

Dit soort haarverf is ook geschikt als je niet per se maanden aan een bepaalde kleur vast wilt zitten, maar er wel een paar weken geen omkijken naar wilt hebben.

Meestal gaat zo'n verf zes tot acht wasbeurten mee. Let wel op: dit type haarverf heeft een lage dosering van ingrediënten die je haar mogelijk aantasten. Vergeet daarom vooral niet een haarspoeling of toner mee te nemen in je hair-care-regime.

Permanente haarverf

Wil je langdurig genieten van je nieuwe haarkleur? Ga dan voor permanente haarverf! Wat is oxidatie en wat is de rol van waterstofperioxide? Waterstofperioxide bleekt het pigment (melanine) van je haar via oxidatie.

Dit is een chemisch proces waarbij melanine wordt ontkleurd. Van nature zitten je haarschubben gesloten: om tot de haarschacht te komen, waarin de melanine zich bevindt, bevat veel permanente verf een basische stof zoals ammoniak.

Dit ingrediënt opent je haarschubben, zodat het pigment van de haarverf en de waterstofperoxide in de haarschacht kunnen. Vervolgens doet de waterstofperoxide zijn werk en oxideert je pigment, waardoor deze lichter wordt.

Daarna zorgt de waterstof dat de nieuwe pigmenten uit de haarverf 'groter' worden, waardoor deze niet meer door de geopende haarschubben passen en het nieuwe pigment in het haar blijft zitten. 

Permanente haarverf verkleurt je haar van binnenuit en is niet uitwasbaar. De haarverf blijft zitten, al vervaagt het mogelijk als je er veel mee in de zon zit of erg vaak wast. Was je haar met een kleurshampoo om kleurverlies te voorkomen!

Wil je net zulk blond haar als bovenstaande dame ..? 😉

Dan ga je je haar blonderen! Dit doe je ook met permanente haarverf. Dit kun je niet doen met een tijdelijke of een demi-permanente haarverf, want om je haar blonderen moet je je natuurlijke kleurpigmenten bleken.

Uitgroei is de strook haar langs je haarscheiding die na verloop van tijd zichtbaar wordt. Dit haar heeft zijn eigen kleur Afhankelijk van hoe snel je haar groeit, wat je eigen haarkleur is, en het type haarverf dat je hebt gebruikt, is uitgroei bij de één beter zichtbaar dan bij de ander.

Allergie-informatie

Er zijn enkele ingrediënten waar je op moet letten. Welke stoffen in het product zitten is afhankelijk van het type haarverf.

Als mensen een allergische reactie op haarverf krijgen, komt dit vaak door de stoffen ammoniumhydroxide (ammonia) en waterstofperoxide. Deze stoffen zitten voornamelijk in permanente haarverf. 

Ammonia

Een nadeel van van permanente haarverf is dat je haar er dof of droog van kan worden. Ook kan het haar dunner worden en afbreken. Of je kunt een allergische krijgen op je hoofdhuid.

PPD (P-Phenylenediamine, PPD) 

Sommige mensen krijgen last van een allergische reactie van haarverf. Ze krijgen bijvoorbeeld last van een geïrriteerde hoofdhuid. PPD staat voor P-fenyleendiamine. Dit is een kleurstof die vaak in  demi-permanente en permanente haarverf zit.

Samen met waterperioxide vormt PPD de haarkleur, zodra beide stoffen tot in de haarschacht zijn doorgedrongen. Let alleen wel goed op: PPD kan een allergische reactie veroorzaken als deze stof met je huid in aanraking komt.

Deze allergie kan direct ontstaan, maar ook later, bijvoorbeeld na enkele verfbeurten. Om het risico op een allergie te voorkomen raad ik je aan om altijd handschoenen aan te hebben als je met haarverf aan de slag gaat. 

Het voordeel van henna

Een natuurlijk alternatief waar ik je graag wat meer over vertel, is henna. Het grootste voordeel van henna is dat het niet schadelijk is voor je lokken. Henna legt in plaats daarvan een kleurlaagje rond je haren.

Verder bestaat henna voor 100% uit natuurlijke ingrediënten, waardoor je haarkleur alleen door natuurlijke pigmenten veranderd. Zie je het niet zitten om een chemisch mini-lab los te laten op je haar, dan is dit een uitstekend alternatief.

Dat is nog niet alles: henna is ook verzorgend voor je haar! Ook bevat henna plant-ingrediënten die je haar voeden en extra glans geven aan het haar.

Haarverf voor mannen en vrouwen?

In je zoektocht naar haarverf zijn er verschillende verpakkingen te zien. Zo zie je vaak een lachende man of vrouw met een weelderige haardos op de verpakking staan. In principe kunnen mannen en vrouwen dezelfde haarverf gebruiken, geen probleem.

De 5 beste haarverf op een rij

1. LOral Paris L'Oréal Preference Le

1. LOral Paris L'Oréal Preference Le
Kleur: Platinum blond
Haarkleurtechniek: Highlights
Type haarkleuring: Ontkleuring
Substantie: Crème

2. Haarverf set 7 delig BellaLine

2. Haarverf set 7 delig BellaLine
Kleur: Zwart

3. Syoss Oleo Intense Haarverf 5-92

3. Syoss Oleo Intense Haarverf 5-92
Kleur: Stralend rood
Haarkleurtechniek: Full coverage
Type haarkleuring: Permanent
Substantie: Crème

4. LOral Paris L’Oréal Paris Excellence

4. LOral Paris L’Oréal Paris Excellence
Kleur: Ultra Ash Lichtblond
Haarkleurtechniek: Full coverage
Type haarkleuring: Permanent
Substantie: Crème

5. Crazy Color Ruby Rouge

5. Crazy Color Ruby Rouge
Kleur: Rood
Haarkleurtechniek: Full coverage
Type haarkleuring: Semi-permanent
Substantie: Crème

Welke kleur?

Ga trouwens niet blindelings af op de kleur die je op de verpakking ziet staan. Hoe de kleur uiteindelijk uitpakt, hangt af van je eigen haarstructuur en haarkleur.

Soms valt de kleur bijvoorbeeld donkerder uit dan de kleur die op de verpakking staat. Dit komt vaak voor als je haar poreus is. Bij dit haar heb je openstaande haarschubben, waardoor de verf snel je haar in trekt.

Je hebt poreus haar als je bijvoorbeeld krullend haar hebt of wanneer je last hebt van beschadigd haar bijvoorbeeld door veel gebruik van een föhn (je haar kan niet goed tegen hitte!).

Ook kan je beschadigd haar hebben als je je haar al lange tijd verft met haarverf met ammonia. Dit haar ziet vaak wat pluizig uit, en is moeilijk 'plat' te krijgen.

Heb je poreus haar of ga je voor het eerst je eigen haar verven? Kies dan altijd voor een lichtere kleur. Dit geldt ook voor wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe kleur of een nieuw merk uitprobeert.

Valt het toch te licht uit, dan kun je er altijd met een donkere tint overheen gaan. Andersom geldt dat niet: om van donker naar licht te gaan, moet je je haar weer bleken, wat geen pretje is voor je haar.

Wordt je haar grijzer, verf dan je haar een tint lichter dan je vroegere natuurlijke haarkleur. Als je ouder wordt, verdwijnt er niet alleen maar pigment uit je haar, maar ook uit je huid. Een lichtere tint past beter bij je huid en geeft je een natuurlijkere look!  

De kleurnuance en de ondertoon van je huid

Het vaststellen van de ondertoon van je huid is belangrijk. Zo kies je een nuance van je haarkleur die bij je past. Wil je een warme haarkleur of juist een koele haarkleur uitproberen? Check dan eerst goed welke ondertoon je hebt.

Je ondertoon is anders dan je huidskleur. Je huidskleur kan verkleuren door de zon, maar je ondertoon blijft altijd hetzelfde.
Je ondertoon ligt dieper in je huid. Hoe weet je wat de ondertoon is van je huid?

Pak een stuk helderwit papier en houd het tegen je blote gezicht. Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Ziet je huid er gelig uit? Dan heb je een warme ondertoon.
  • Ziet je huid er roze uit? Dan heb je een koele ondertoon.
  • Zit jouw ondertoon tussen gelig en roze in? Dan heb je een neutrale ondertoon.

Specificaties van haarverf naast elkaar

KleurHaarkleurtechniekType haarkleuringSubstantie
1LOral Paris L'Oréal Preference LePlatinum blondHighlightsOntkleuringCrème
2Haarverf set 7 delig BellaLineZwartHighlightsOntkleuringCrème
3Syoss Oleo Intense Haarverf 5-92Stralend roodFull coveragePermanentCrème
4LOral Paris L’Oréal Paris ExcellenceUltra Ash LichtblondFull coveragePermanentCrème
5Crazy Color Ruby RougeRoodFull coverageSemi-permanentCrème

LOral Paris L'Oréal Preference Le

Kleur: Platinum blond

Haarkleurtechniek: Highlights

Type haarkleuring: Ontkleuring

Substantie: Crème

Haarverf set 7 delig BellaLine

Kleur: Zwart

Haarkleurtechniek: Highlights

Type haarkleuring: Ontkleuring

Substantie: Crème

Syoss Oleo Intense Haarverf 5-92

Kleur: Stralend rood

Haarkleurtechniek: Full coverage

Type haarkleuring: Permanent

Substantie: Crème

LOral Paris L’Oréal Paris Excellence

Kleur: Ultra Ash Lichtblond

Haarkleurtechniek: Full coverage

Type haarkleuring: Permanent

Substantie: Crème

Crazy Color Ruby Rouge

Kleur: Rood

Haarkleurtechniek: Full coverage

Type haarkleuring: Semi-permanent

Substantie: Crème

Veelgestelde vragen over haarverf

Hieronder beantwoord ik enkele bekende vragen over haarverf. Heb je er zelf nog eentje die dit artikel niet heeft beantwoord? Laat het ons weten via het feedbackformulier!

Is haarverf schadelijk tijdens de zwangerschap?

De meeste (permanente) haarverf kun je gerust gebruiken tijdens de zwangerschap. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit geen risico's meebrengt voor je ongeboren kindje.

Hoe kan ik haarverf verwijderen uit mijn kleding?

Pak je haarlak er snel bij! Spuit dit snel op de vlek, en gooi je kledingstuk daarna in de wasmachine op de temperatuur waarop je deze altijd wast. Daarna zou de vlek verdwenen moeten zijn.

Hoe kan ik mijn geverfde haren het beste stijlen?

Zelfs als je de beste föhn, een goede föhnborstel of krulföhn in huis hebt, met geverfd haar kun je deze beter niet te vaak gebruiken. Je geverfde haarlokken zijn namelijk extra gevoelig voor hitte.

Ben je graag in de weer met een krultang of een stijltang? Dan is het belangrijk dat deze een ionentechnologie hebben. Ionen sluiten je haarschubben. Dit beschermt je haar tegen hitte en droogt je haar minder uit.

Een haarmasker is altijd goed om je haar extra te verzorgen. Klik hier om meer te lezen over haarmaskers! 

Conclusie

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat dit artikel je antwoord heeft gegeven op de vraag hoe je de beste haarverf kiest! Bedenk je goed welk type haarverf je nodig hebt.

Als je enkel wil uitpakken met een oranje coupe voor Koningsdag, wil je niet per ongeluk permanente verf gebruiken ... Let ook goed op bij het kiezen van de kleur en houd rekening met je eigen haarkleur en haarstructuur. Bij poreus haar valt een haarkleur vaak donkerder uit.

Veel succes met je aankoop, en laat het ons weten hoe de kleur is uitgevallen! 😃

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?