Kalmeer je Baby met de Beste Fopspeen

Wist je dat je kindje al als een 14 weken oude embryo het zuigreflex begint te oefenen? 🥰 Nu de kleine geboren is, blijft deze zuigreflex een van de dingen die kenmerkend is aan je baby. Zodra je kleintje de beste fopspeen, een tepel of zelfs een vinger aan zijn of haar lippen voelt, begint hij of zij te zuigen.

Een fopspeen helpt je kleintje om dit zuiggedrag meer te stimuleren. In dit artikel lees je hoe je de beste fopspeen kiest, waar je kindje gegarandeerd blij mee is!

BIBS fopspenen T2 + speenzakje

BIBS fopspenen T2 + speenzakje
Type fopspeen: Natural speen
Vrije luchttoevoer: Ja
Maximale luchtdoorlating: Ja
Glow in the dark: Ja
Bekijk op Bol.com

Bibs fopspenen maat 2 6-18

Bibs fopspenen maat 2 6-18
Type fopspeen: Natural speen
Vrije luchttoevoer: Ja
Maximale luchtdoorlating: Ja
Glow in the dark: Ja
Bekijk op Bol.com

Philips Avent SCF091/05 Fopspeen Ultra

Philips Avent SCF091/05 Fopspeen Ultra
Type fopspeen: Natural speen
Vrije luchttoevoer: Ja
Maximale luchtdoorlating: Ja
Glow in the dark: Nee
Bekijk op Bol.com

Waarom een fopspeen aanschaffen?

De zuigreflex is één van de reflexen die je baby van nature heeft. Niet alleen om melk te drinken, maar baby's zuigen ook om zichzelf te kalmeren. Dit wordt ook wel 'niet-voedend zuiggedrag' genoemd.

Een fopspeen voorziet in de behoefte van je kleintje om niet-voedend te zuigen. De fopspeen stimuleert de zuigreflex: wanneer je kleine ongeveer twee maanden oud is, krijgt hij of zij die reflex meer onder controle.

En ... een kinderwagen met daarin een huilende baby is niet fijn. Maar met de beste fopspeen is je kleintje snel weer getroost of zelfs in slaap gesust. Verder is een fopspeen een hygiënischer alternatief dan duimzuigen. Sommige onderzoeken wijzen uit dat een fopspeen het risico op wiegendood verkleint.

Er zijn wel een aantal punten waar je sowieso op moet letten als het gaat om het gebruik van een fopspeen. Je hebt vast wel eens gelezen dat het geven van borstvoeding en het gebruik van een kunstspeen – hetzij een melkflesje of een fopspeen – geen goede combinatie is.

Als je borstvoeding geeft moet je inderdaad niet te snel beginnen met een fopspeen, anders bestaat het risico dat je kindje last krijgt van zuigverwarring. Bij zuigverwarring weet je kleintje niet goed hoe hij of zij uit je borst moet drinken.

Het is daardoor moeilijk om je kindje aan de borst te leggen. Zo kan het zijn dat je kindje onrustig wordt aan je borst of je borst zelfs afwijst. Dit komt omdat de manier van zuigen voor borstvoeding verschilt van het zuigen op een speen.

Om bij mama te drinken, moet het mondje van de kleine wijder open en moet hij of zij de tong gebruiken om de melkstroom af te remmen. Zuigt je baby op de verkeerde manier aan je borst, dan komt er geen melk uit.

Let er ook op dat je kleine niet te veel op de speen zuigt. Dit kan namelijk ten koste gaan van de tijd dat hij aan je borst zuigt, waardoor je melkproductie achteruit kan gaan.

De zuigbehoefte is belangrijk om je melkproductie op gang te krijgen. Begin daarom niet vroeger dan twee weken na de geboorte met de fopspeen: rond deze tijd is je melkproductie vaak goed op gang gekomen. Ook als je geen borstvoeding geeft, maar melk geeft uit de beste babyfles is een goede zuigbehoefte van je kleintje belangrijk.

Ik begrijp dat je alleen maar het beste wil als het om je kleine gaat. 🥰 Kortom: er zijn verschillende redenen om voor een fopspeen te kiezen. Hieronder vertel ik je meer over de verschillende soorten fopspenen en de relevante eigenschappen waar je op moet letten om zo de beste fopspeen te kiezen.

Baby met een fopspeen

Koopgids: hoe kies ik de beste fopspeen?

Tijd voor de hamvraag: hoe kies je de beste uit?

Verschillende vormen zuiggedeelte

Er zijn twee soorten spenen: een fysiologische en een dental fopspeen. Deze onderscheiden zich van elkaar door het zuiggedeelte.

Een fysiologische fopspeen

Het zuiggedeelte van deze speen is rond en bol. Deze speen lijkt veel op een tepel, waardoor je kleine deze speen snel accepteert. Omdat dit op een tepel lijkt, vermindert deze speen de kans op zuigverwarring.

Verder stop je deze speen makkelijk in het mondje van je kleine: bij deze speen maakt het niet uit welke kant boven of onder in de mond zit.

Een dental fopspeen 

Bij een dental fopspeen moet je wél opletten hoe je de speen in het mondje doet. Bij deze speen is het zuiggedeelte aan de onderkant plat, terwijl de bovenkant van het zuiggedeelte een bolling heeft.

De bolle kant plaats je tegen het gehemelte. Door deze vorm blijft een dental fopspeen goed in het mondje zitten. Deze speen is ideaal als je wilt voorkomen dat de speen uit het mondje van je kleine valt. Door deze bolle en platte kant wordt de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak gestimuleerd.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langdurig gebruik van een fopspeen risico geeft op malocclusie, oftewel scheve tanden. Het risico op gebitsproblemen is bij een dental fopspeen wel kleiner dan bij een fysiologische speen.

Hoewel een dental fopspeen minder kans geeft op gebitsproblemen, adviseer ik je om tijdig het speengebruik af te bouwen. Zo heeft je kindje minder behoefte aan de speen zodra de eerste melktandjes doorbreken, en weet je zeker dat je kleine geen gebitsproblemen krijgt door de speen.

Naast deze verschillende zuigvormen bestaan er ook spenen waarbij er een knuffeltje aan vast zit. Met zo’n knuffeltje aan de speen gooit je baby de speen minder snel weg, en kan hij de speen bovendien snel zelf oppakken.

Daarnaast: er zijn veel schattige knuffeltjes te vinden, dus je vindt altijd wel iets wat leuk uitziet en zacht aanvoelt! ❤️

Fopspeen met knuffelbeertje

De juiste maat voor elke leeftijd

Check niet alleen het type speen, maar let er ook op dat je de juiste maat kiest. Fopspenen verschillen van elkaar als het gaat om de maten van het fopspeenschild of het zuiggedeelte.

Welke maten er beschikbaar zijn hangt af van het specifieke merk, maar hieronder zie je een veelgebruikte maatindeling op basis van leeftijd:

  • 0-6 maanden;
  • 6-18 maanden;
  • 18 maanden en ouder.

Bij deze maatindeling wordt de 'leeftijd' van je kleintje dus als uitgangspunt genomen. Net zoals bij het aanschaffen van een goede kinderstoel of een wipstoeltje is bij de productspecificaties vaak aangegeven voor welke leeftijd het geschikt is.

Maar bedenk je altijd dat dit gebaseerd is op een 'gemiddelde'. Het kan dus zijn dat jouw baby juist behoefte heeft aan een grotere of kleinere maat.

Twijfel je toch sterk welke maat of welk type speen je moet kiezen? Neem dan contact op met een medisch specialist.

Uiteindelijk is het – zeker in het begin – een kwestie van trial-and-error. Hoe groot het zuiggedeelte is hangt niet alleen af van de grootte van je baby, maar vooral ook om wat fijn is voor je kleine.

De 5 beste fopspenen op een rij

1. BIBS fopspenen T2 + speenzakje

1. BIBS fopspenen T2 + speenzakje
Type fopspeen: Natural speen
Vrije luchttoevoer: Ja
Maximale luchtdoorlating: Ja
Glow in the dark: Ja

2. Bibs fopspenen maat 2 6-18

2. Bibs fopspenen maat 2 6-18
Type fopspeen: Natural speen
Vrije luchttoevoer: Ja
Maximale luchtdoorlating: Ja
Glow in the dark: Ja

3. Philips Avent SCF091/05 Fopspeen Ultra

3. Philips Avent SCF091/05 Fopspeen Ultra
Type fopspeen: Natural speen
Vrije luchttoevoer: Ja
Maximale luchtdoorlating: Ja
Glow in the dark: Nee

4. Medela Baby Fopspeen Soft Silicone

4. Medela Baby Fopspeen Soft Silicone
Type fopspeen: Dental speen
Vrije luchttoevoer: Ja
Maximale luchtdoorlating: Ja
Glow in the dark: Nee

5. Philips Avent SCF376/13 Fopspeen Ultra

5. Philips Avent SCF376/13 Fopspeen Ultra
Type fopspeen: Natural speen
Vrije luchttoevoer: Ja
Maximale luchtdoorlating: Ja
Glow in the dark: Nee

Fopspeenschild

Veiligheid voor alles, vooral als het om je baby gaat! Dit is ook de reden waarom je bijvoorbeeld een traphekje voor een gevaarlijke trap plaatst. Ook bij een fopspeen is veiligheid belangrijk: zo heeft een fopspeen ook een schildje ✅.

Dit voorkomt dat je kleine de speen doorslikt. Dit komt goed uit, want baby’s kunnen behoorlijk enthousiast op de speen zuigen! 😅

Let ook op de specifieke omvang van het fopspeenschild. Als richtlijn adviseer ik je om een fopspeenschild van minimaal 15 cm in doorsnee te gebruiken. Zo voorkom je dat je kindje de gehele speen in zijn mond stopt (inclusief het fopspeenschild).

Een afgeronde rand beschermt verder tegen drukpunten in het tere huidje van je kleine. Ook zijn er fopspeenschilden met ventilatiegaatjes. Deze gaatjes zorgen ervoor dat het huidje van je kindje voldoende ventilatie krijgt. 

Verder zijn er verschillende vormen te vinden. De meest voorkomende vorm is een ronde of een hoekige vorm. Ook kun je kiezen uit een breed pallet aan verschillende kleuren en patroontjes. 

Fopspenen in verschillende kleuren

Vormgeving

Er zijn ook spenen die uit één stuk bestaan. Het zuiggedeelte en het speenschild bestaat hierbij uit één stuk van hetzelfde materiaal. Het voordeel hiervan is dat de speen geen scheurtjes of kiertjes heeft waar bacteriën kunnen achterblijven. 

Een glow-in-the-dark-speen is ideaal voor als je kleine de speen kwijtraakt in zijn bedje. Dan kun je het speentje snel en gemakkelijk weer terugvinden! 

Materiaal van fopspenen 

Fopspenen zijn te vinden in drie materialen: sillicone, latex of natuurlijk rubber. Van welk materiaal een fopspeen ook gemaakt is: alle fopspenen zijn sinds 1999 BPA-vrij

  • Siliconen fopspenen zijn sterk, duurzaam en hygiënisch. Je maakt dit materiaal makkelijk schoon en ook houden siliconen fopspenen geen geurtjes vast. Wel iets om rekening mee te houden: siliconen spenen zijn minder zacht en flexibel dan spenen van latex.
  • Latex is zacht en flexibel. Deze spenen slijten sneller en houden geurtjes vast. Heeft je kind een latexallergie? Dan laat je deze speen vanzelfsprekend liggen. 
  • Natuurlijk rubber bevat nooit schadelijke gifstoffen. Fopspenen van natuurlijk rubber zijn namelijk vrij van chemicaliën zoals PVC, ftalaten, parabenen, chemische weekmakers en kunstmatige kleurstoffen. Fopspenen van natuurlijk rubber zijn wel duidelijk stugger dan fopspenen van siliconen en latex. Ook zijn dit soort spenen duurder dan spenen van ander materiaal.  

Specificaties van fopspeen naast elkaar

Type fopspeenVrije luchttoevoerMaximale luchtdoorlatingGlow in the dark
1BIBS fopspenen T2 + speenzakjeNatural speenJaJaJa
2Bibs fopspenen maat 2 6-18Natural speenJaJaJa
3Philips Avent SCF091/05 Fopspeen UltraNatural speenJaJaNee
4Medela Baby Fopspeen Soft SiliconeDental speenJaJaNee
5Philips Avent SCF376/13 Fopspeen UltraNatural speenJaJaNee

BIBS fopspenen T2 + speenzakje

Type fopspeen: Natural speen

Vrije luchttoevoer: Ja

Maximale luchtdoorlating: Ja

Glow in the dark: Ja

Bibs fopspenen maat 2 6-18

Type fopspeen: Natural speen

Vrije luchttoevoer: Ja

Maximale luchtdoorlating: Ja

Glow in the dark: Ja

Philips Avent SCF091/05 Fopspeen Ultra

Type fopspeen: Natural speen

Vrije luchttoevoer: Ja

Maximale luchtdoorlating: Ja

Glow in the dark: Nee

Medela Baby Fopspeen Soft Silicone

Type fopspeen: Dental speen

Vrije luchttoevoer: Ja

Maximale luchtdoorlating: Ja

Glow in the dark: Nee

Philips Avent SCF376/13 Fopspeen Ultra

Type fopspeen: Natural speen

Vrije luchttoevoer: Ja

Maximale luchtdoorlating: Ja

Glow in the dark: Nee

Veelgestelde vragen over fopspeen

Enkele van de bekendste vragen over fopspenen vind je hieronder als afsluiting van dit artikel!

Vanaf wanneer kan ik mijn kindje een speen geven?

Wil je borstvoeding geven? Wacht dan met het geven van een speen tot je melkproductie goed op gang is gekomen. Dit gebeurt doorgaans ongeveer na twee weken.

Wacht je niet, dan kan je kleintje last krijgen van zogeheten zuigverwarring. Dit betekent dat je baby na het zuigen op een fopspeen, niet meer 'weet' hoe hij of zij aan de borst moet drinken, wat weer zijn eigen problemen met zich meebrengt.

Als je geen borstvoeding geeft kun je al vanaf de geboorte beginnen met de speen.

Hoe moet ik een speen schoonmaken?

Dit doe je door de speen 'uit te koken'. Je brengt een pannetje water aan de kook en daar laat je de speen drie minuten in liggen. Na drie minuten haal je de speen uit de pan en leg je deze op een schone doek. Zo droogt de speen op en is deze weer klaar voor gebruik!

Hoe vaak moet ik een speen vervangen?

Het is belangrijk om een speen op tijd te vervangen. Het speeksel van je kleine gaat tussen de randen van een speen zitten, waardoor allerlei bacteriën kunnen nesten tussen die randen. Je wilt niet dat je baby in aanraking komt met deze bacteriën.

Om dit te voorkomen adviseer ik je om een speen iedere zes weken te vervangen. Is de speen beschadigd? Dan is het tijd voor een nieuw exemplaar ongeacht of je al aan de zes weken bent gekomen. Een beschadigde speen is gevaarlijk, zeker als het gaat om losgeraakte onderdelen.

Wanneer bouw je het speengebruik van je baby af?

In de eerste maanden heeft je kleine een sterke zuigbehoefte, maar na die tijd is het zuigen meer een gewoonte.

De American Academy of Pediatric Dentistry (AAPD) adviseert om voor de derde verjaardag van je kleine sowieso gestopt te zijn met de fopspeen. Zo voorkom je dat je kind last krijgt van een slechte ontwikkeling van het gebit.

Om je kind van de speen af te krijgen begin je in kleine stapjes. Als richtlijn kun je nemen om langzaam af te bouwen met de speen als je kindje tussen de 9 of 12 maanden oud is. Het voordeel van vroeg afbouwen is dat je kind van de speen af is voordat de eerste tandjes verschijnen. Dan voorkom je dat je kleine gebitsproblemen krijgt door het speengebruik.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel ben je als supermama of superpapa goed op weg naar de beste fopspeen voor je kleine. Let in je zoektocht vooral op het type fopspeen en het materiaal.

Uiteindelijk is het eindoordeel natuurlijk aan je kleintje, maar als ouder kun je met deze kennis in elk geval meer gericht zoeken naar de beste fopspeen die aansluit bij je kind.

Met de beste fopspeen komt je baby – een jijzelf ook natuurlijk – toe aan de nodige rust. Zeg nu zelf: wat is er nu mooier dan je baby zo kalm te zien slapen? 🥰

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?