Scherp Zien met de Beste Contactlenzen

Zit je bril in de weg, wordt hij aan het einde van de dag te zwaar, of vind je het vervelend dat hij elke keer beslaat? Dan bieden de beste contactlenzen de oplossing!

Bevrijd je gezicht en verbeter je zicht door contactlenzen te dragen. Tegenwoordig bestel je contactlenzen makkelijk online, vanuit je luie stoel!

Bij het vinden van de beste contactlenzen komt het een en ander kijken. 👁️ In deze koopgids leid ik je langs alle specificaties van je nieuwe favoriete paar lenzen. Zo weet je zeker dat je een goede koop in huis haalt!

Ook vind je hier de beste contactlenzen van dit moment. Hieronder zie je vast een voorproefje: de top 3!

+5,25 Biofinity 6 pack Maandlenzen

+5,25 Biofinity 6 pack Maandlenzen
Soort contactlens: Silicone hydrogel lenzen
Type lenzen: Maandlenzen
Watergehalte: 48%
Zuurstofdoorlatendheid: 160
Sterkte: +5.25
Bekijk op Bol.com

+4.00 Biofinity® 6 pack

+4.00 Biofinity® 6 pack
Soort contactlens: Silicone hydrogel lenzen
Type lenzen: Maandlenzen
Watergehalte: 48%
Zuurstofdoorlatendheid: 160
Sterkte: +4.00
Bekijk op Bol.com

-7.00 SofLens® 59 6 pack

-7.00 SofLens® 59 6 pack
Soort contactlens: Zachte lenzen
Type lenzen: Maandlenzen
Watergehalte: 59%
Zuurstofdoorlatendheid: 22
Sterkte: -7.00
Bekijk op Bol.com

Waarom contactlenzen aanschaffen?

Niets is zo vervelend als niet scherp kunnen zien. Daarom draagt men al sinds de Middeleeuwen brillen om het zicht te verbeteren. Erg handig, maar een bril brengt ook nadelen met zich mee.

Het montuur wordt na lange tijd zwaar en veroorzaakt drukpunten achter je oren en op je neus. Zodra je vanuit de kou naar binnen loopt, of met hete pannen op het vuur staat te koken, beslaat je bril bovendien en zie je helemaal niets meer... Handig is anders!

Contactlenzen bevorderen je bewegingsvrijheid. Vooral voor sporters is dit ideaal, maar ook tijdens alledaagse activiteiten als autorijden en boodschappen doen kunnen contactlenzen prettiger voelen dan een bril.

Met contactlenzen 'kijk je makkelijker', omdat ze direct op de kromming van je oog zitten. Je hebt daardoor bovendien een breder gezichtsveld dan met een bril.

Nog een voordeel: contactlenzen kunnen niet beslaan en vangen geen zichtbare regendruppels! ☔️ Daarnaast: als het zonnetje schijnt zet je zonder problemen ook nog een zonnebril op je neus.

Zonnebrillen op sterkte zijn verleden tijd! Dit geeft je ook de kans om te wisselen tussen zonnebrillen, zonder een deuk te maken in je portemonnee.

Koopgids: hoe kies ik de beste contactlenzen?

Je bent op zoek naar contactlenzen, maar je weet niet zo goed waar je op moet letten... Dan ben je aan het juiste adres! In deze koopgids kom je alles te weten over de belangrijkste kenmerken van contactlenzen.

Zo weet je zeker dat je de juiste lenzen in huis haalt. Wel zo handig, want je hebt ze waarschijnlijk nodig om de wereld om je heen te kunnen zien.

De eerste stap naar goede contactlenzen is een goede oogmeting. Laat dit altijd doen door een opticien! Die bepaalt precies je sterkte, diameter en radius. Ook laat hij weten of je een cilinderafwijking hebt. Je ogen veranderen bovendien, dus is het verstandig om jaarlijks je ogen opnieuw te laten meten.

Specificaties

Het eerste wat je tegenkomt in de zoektocht naar de beste contactlenzen, is een heleboel specificaties. Deze vind je terug op de verpakking van de lenzen en de productpagina's online. Wat ze betekenen en waar je op moet letten, leg ik hieronder voor je uit!

Sterkte

De sterkte van lenzen wordt aangegeven met een plusje of minnetje, gevolgd door een getal. Als je verziend bent, zie je van dichtbij niet scherp. Je sterkte wordt aangegeven met een plusje. Hoe hoger je sterkte, hoe slechter je zicht.

Als je bijziend bent, zie je juist in de verte niet scherp. Je sterkte wordt dan aangegeven met een minnetje. Hoe hoger het getal na de min, hoe slechter je zicht.

Laat je sterkte altijd meten door een opticien! Je kunt speciale oogmeting voor lenzen doen, zodat je precies weet welke sterkte jij nodig hebt in je contactlenzen. Dit kan verschillen van je brilsterkte, omdat een bril verder van je ogen af staat.

Diameter

De diameter van je contactlenzen wordt aangegeven met 'DIA'. Het getal achter deze afkorting geeft de breedte van de lens aan in millimeters. Dit ligt doorgaans tussen de 13 en 15 millimeter.

Je vindt je ideale DIA terug op je lenzenvoorschrift. Het is geen probleem als de diameter van je contactlenzen 1-1,5 millimeter afwijkt, maar meer dan vermijd je idealiter.

Radius

De radius van je contactlenzen bepaalt de pasvorm. Je ogen zijn bol. Hoe beter de lenzen de bolling van je oog volgen, hoe comfortabeler ze zitten. Je kunt de radius van je oog laten meten door een specialist.

Deze komt waarschijnlijk uit rondom de 8,5. Hoe lager het getal, hoe boller het oog. Je vindt deze waarde terug op de verpakking van je contactlenzen als BC of BCR.

Zuurstofdoorlatendheid

De zuurstofdoorlatendheid van contactlenzen wordt aangegeven met de Dk-waarde of Dk/t-waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger de doorlatendheid. Men raadt aan contactlenzen te dragen met een minimale Dk-waarde van 20.

Watergehalte

Het watergehalte van contactlenzen geeft men aan in procenten. Vooral voor gevoelige ogen is het aan te raden om contactlenzen te kopen met een hoog watergehalte. Het optimale watergehalte van contactlenzen voor de algemene gebruiker ligt rond te 60%.

Man wrijft in ogen waarna het beeld scherper wordt

Soorten lenzen

Het effect van alle contactlenzen is over het algemeen hetzelfde: ze verbeteren je zicht. Waar contactlenzen wel in verschillen, is materiaal. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende contactlenssoorten. Zo kun je ontdekken welke het beste bij je past!

Zachte lenzen

Zachte lenzen zijn gemaakt van flexibele kunststof. Ze passen zich aan aan de vorm van je oog en hebben meestal een hoge zuurstofdoorlatendheid en een hoog watergehalte.

Dit voorkomt dat de lenzen uitdrogen. Als ze uitdrogen scheuren ze makkelijker, waardoor je sneller aan een nieuw paar toe bent.

Harde lenzen

Harde lenzen zijn gemaakt van stevige kunststof. Het voordeel van harde lenzen is dat ze minder snel beschadigen en langer meegaan dan andere lenssoorten. Een nadeel is dat je deze lens in je ogen voelt zitten, tot je aan de lens gewend bent. Dit kan voor nieuwe lensdragers best wat tijd en ongemak kosten.

Hybridelenzen

Een hybridelens is een combinatie van een harde lens en een zachte lens. Het midden van de lens is stevig, terwijl de rest van de lens zacht is.

Deze lenzen zijn ideaal voor mensen wier ogen niet geschikt zijn voor zachte lenzen, maar die liever geen harde lenzen dragen.

Hydrogellenzen

Hydrogellenzen zijn, zoals de naam al verklapt, gemaakt van hydrogel. Dit is een flexibele gelachtige kunststof met een hoog watergehalte. Deze lenzen zijn vaak erg dun en flexibel. Als je gevoelige ogen hebt, is dit materiaal perfect!

Siliconen hydrogellenzen

Siliconen hydrogel lenzen worden ook wel de geavanceerde versie van hydrogel lenzen genoemd. Deze lenzen hebben een hogere zuurstofdoorlatendheid.

Als je gevoelige ogen hebt, zijn deze lenzen echter af te raden. Sommige mensen zijn gevoelig voor siliconen in het specifiek, wat deze lenzen ongeschikt maakt voor hen.

De 5 beste contactlenzen op een rij

1. +5,25 Biofinity 6 pack Maandlenzen

1. +5,25 Biofinity 6 pack Maandlenzen
Soort contactlens: Silicone hydrogel lenzen
Type lenzen: Maandlenzen
Watergehalte: 48%
Zuurstofdoorlatendheid: 160
Sterkte: +5.25

2. +4.00 Biofinity® 6 pack

2. +4.00 Biofinity® 6 pack
Soort contactlens: Silicone hydrogel lenzen
Type lenzen: Maandlenzen
Watergehalte: 48%
Zuurstofdoorlatendheid: 160
Sterkte: +4.00

3. -7.00 SofLens® 59 6 pack

3. -7.00 SofLens® 59 6 pack
Soort contactlens: Zachte lenzen
Type lenzen: Maandlenzen
Watergehalte: 59%
Zuurstofdoorlatendheid: 22
Sterkte: -7.00

4. -6.50 Biofinity® 3 pack

4. -6.50 Biofinity® 3 pack
Soort contactlens: Silicone hydrogel lenzen
Sterkte: -6.50

5. -6.00 Biofinity® 3 pack

5. -6.00 Biofinity® 3 pack
Soort contactlens: Silicone hydrogel lenzen
Sterkte: -6.00

Hoe lang draag je de lenzen?

Contactlenzen hebben een bepaalde draagtijd. Dit is de tijd dat je de lenzen kunt gebruiken, voordat je ze moet vervangen. De voor- en nadelen van elk type lens komen hier aan bod.

Daglenzen

Met daglenzen draag je elke dag een nieuw paar contactlenzen. De gedragen lenzen gooi je weg. Dit is de meest hygiënische keuze, maar niet de voordeligste en ook niet de meest duurzame.

Daglenzen zijn over het algemeen duurder dan week- of maandlenzen. Als je lenzen afwisselt met een bril, ben je wel goedkoper uit. Ook hoef je geen lenzendoosje en lenzenvloeistof aan te schaffen!

Weeklenzen

Weeklenzen zijn geschikt om één tot twee weken te dragen. Je maakt ze elke dag schoon met lenzenvloeistof en bewaart ze ondergedompeld in vloeistof in een lenzendoosje. Ze zijn hygiënischer dan maandlenzen en duurzamer dan daglenzen.

Maandlenzen

Maandlenzen zijn het populairste type contactlens. Dit komt doordat maandlenzen het voordeligst zijn. Ook zijn maandlenzen duurzamer dan week- of daglenzen.

Je gebruikt maandlenzen – zoals de naam doet vermoeden – voor een maand. Deze tijd gaat in op het moment dat je de lenzen uit de verpakking haalt.

Ze zijn minder hygiënisch dan week- of daglenzen, maar met het juiste lenzendoosje en een goede lenzenvloeistof houd je ze goed schoon.

Nachtlenzen

Nachtlenzen zijn lenzen die je draagt terwijl je slaapt. 💤 Ze corrigeren 's nachts je zicht, zodat je ze overdag niet meer nodig hebt. Dit zijn altijd harde lenzen, waar je een jaar mee vooruit kunt. Dit is een duurzame optie, maar wel een prijzige.

Contactlenzen hebben een houdbaarheidsdatum. De lenzen zelf worden niet aangetast na verloop van tijd, maar de vloeistof waarin je ze bewaart wel! Lenzen die over datum zijn, kunnen droog en beschadigd zijn. Dit kan ook je oog beschadigen!

Type lens

De soort lens die je nodig hebt, is afhankelijk van wat dat je probeert te corrigeren.

Sferische lenzen en asferische lenzen

De meestvoorkomende contactlenzen zijn sferische lenzen. Dit betekent dat de lenzen bolvormig zijn. Voor de meeste afwijkingen zijn deze lenzen voldoende.

Heb je ernstige oogafwijkingen? Dan kun je asferische lenzen overwegen. Dit zijn contactlenzen met een verloop, die zich beter vormen naar je oog.

Torische lenzen

Torische lenzen zijn speciaal ontworpen voor cilinderafwijkingen. De vorm wordt aangepast aan de specifieke afwijking van jouw ogen, waardoor je zicht gecorrigeerd wordt.

Omdat deze lenzen persoonlijk worden afgemeten, zijn ze alleen verkrijgbaar bij een specialist.

Bifocale en multifocale lenzen

Bifocale en multifocale lenzen corrigeren een afwijking in het zicht van dichtbij en van veraf tegelijk. Dit is optimaal als je bijvoorbeeld verziend bent, maar ook een leesbril nodig hebt. 📖

Bifocale contactlenzen hebben twee focuspunten: een die je zicht voor veraf corrigeert, en een die je zicht voor dichtbij corrigeert. Multifocale lenzen hebben drie focuspunten: een correctie van dichtbij, van veraf en een ertussenin.

Kleurlenzen

Als laatste bestaan er ook nog kleurlenzen. Dit zijn zachte contactlenzen met een kleurtje, waarmee je je oogkleur 'verandert'. Deze lenzen gebruikt men vooral voor louter cosmetische redenen, maar er bestaan ook kleurlenzen op sterkte.

Specificaties van contactlenzen naast elkaar

Soort contactlensType lenzenWatergehalteZuurstofdoorlatendheidSterkte
1+5,25 Biofinity 6 pack MaandlenzenSilicone hydrogel lenzenMaandlenzen48%160+5.25
2+4.00 Biofinity® 6 packSilicone hydrogel lenzenMaandlenzen48%160+4.00
3-7.00 SofLens® 59 6 packZachte lenzenMaandlenzen59%22-7.00
4-6.50 Biofinity® 3 packSilicone hydrogel lenzenMaandlenzen59%22-6.50
5-6.00 Biofinity® 3 packSilicone hydrogel lenzenMaandlenzen59%22-6.00

+5,25 Biofinity 6 pack Maandlenzen

Soort contactlens: Silicone hydrogel lenzen

Type lenzen: Maandlenzen

Watergehalte: 48%

Zuurstofdoorlatendheid: 160

Sterkte: +5.25

+4.00 Biofinity® 6 pack

Soort contactlens: Silicone hydrogel lenzen

Type lenzen: Maandlenzen

Watergehalte: 48%

Zuurstofdoorlatendheid: 160

Sterkte: +4.00

-7.00 SofLens® 59 6 pack

Soort contactlens: Zachte lenzen

Type lenzen: Maandlenzen

Watergehalte: 59%

Zuurstofdoorlatendheid: 22

Sterkte: -7.00

-6.50 Biofinity® 3 pack

Soort contactlens: Silicone hydrogel lenzen

Type lenzen: Maandlenzen

Watergehalte: 59%

Zuurstofdoorlatendheid: 22

Sterkte: -6.50

-6.00 Biofinity® 3 pack

Soort contactlens: Silicone hydrogel lenzen

Type lenzen: Maandlenzen

Watergehalte: 59%

Zuurstofdoorlatendheid: 22

Sterkte: -6.00

Veelgestelde vragen over contactlenzen

Heb je na het lezen van de koopgids nog vragen over contactlenzen? Misschien vind je het antwoord in onderstaande veelgestelde vragen!

Hoe doe je contactlenzen in?

Was je handen met water en zeep. Plaats de lens op het topje van je wijsvinger. Met je vrije hand trek je je bovenste ooglid omhoog.

Met je middelvinger van de hand waarin je de lens hebt, trek je je onderste ooglid naar beneden. Nu kun je gemakkelijk de lens over de bolling van je oog plaatsen.

Hoe haal je contactlenzen eruit?

Trek je onderste ooglid naar beneden met je middelvinger. Gebruik je duim- en wijsvinger van dezelfde hand om de lens te pakken met een knijpende beweging.

Heb je daglenzen? Gooi de lens dan weg. Heb je week- of maandlenzen? Maak de lenzen dan goed schoon en bewaar ze in een lenzendoosje.

Hoe maak je contactlenzen schoon?

Leg de lens in de palm van je hand. Voeg een aantal druppels lenzenvloeistof toe. Wrijf de lens hiermee voorzichtig schoon met je vingers. Plaats de lens daarna in een lenzendoosje, en vul dit doosje met lenzenvloeistof voor je hem dichtdraait.

Conclusie

Ik hoop je te hebben geholpen met je zoektocht naar de beste contactlenzen! Het is belangrijk om een oogmeting te laten uitvoeren door een opticien, zo weet je zeker welke lenzen het beste zijn voor je ogen.

Was dit artikel nuttig? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier! Voor nu: bedankt voor het lezen. 😄

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?