Boor in Beton met de Beste Boorhamer

Je bent lekker aan het klussen en komt ineens een betonmuur tegen. Een gewone boor is niet sterk genoeg om in de muur te boren, maar niet getreurd, de beste boorhamer biedt hier de oplossing!

Met een boorhamer boor je in beton en hard steen, zodat je favoriete schilderij of foto toch op de plek kan waar je hem wilde hebben.

Lees in dit artikel alles over hoe je de juiste boorhamer vindt. Heb je haast, omdat je midden in een klus zit? Hieronder vind je ook al vast de top 3 beste boorhamers van dit moment!

Makita BITFIX HR2470 Boorhamer

Makita BITFIX HR2470 Boorhamer
Type boorkop: Bithouder
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Metaal
Slagkracht: 2.4 Newton meter
Vermogen: 780 W
Geluidsniveau: 90 dB
Bekijk op Bol.com

Bosch PBH 2100 RE +

Bosch PBH 2100 RE +
Type boorkop: SDS-plus boorkop
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Steen
Slagkracht: 1.7 Newton meter
Vermogen: 550 W
Geluidsniveau: 104.5 dB
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Powerplus POWX1197 Boorhamer 1500W 5J

Powerplus POWX1197 Boorhamer 1500W 5J
Type boorkop: SDS-plus boorkop
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Beton
Slagkracht: 6 Newton meter
Geluidsniveau: 0 dB
Bekijk op Bol.com

Waarom een boorhamer aanschaffen?

We boren regelmatig even een gaatje om iets op te hangen, maar dit gaat niet altijd makkelijk. Bij het boren moet je letten op het materiaal waar je in boort, want er zijn verschillende boren voor verschillende materialen.

De boorhamer is een krachtige boormachine die ideaal is als je in harde materialen zoals beton en hard steen boort. Muren van dit materiaal kom je op verschillende plekken tegen.

Wanneer je bijvoorbeeld in de buitenmuur boort om kabels weg te werken of een buitenlamp op te hangen, tref je waarschijnlijk baksteen of beton aan.

Ook binnen kun je betonnen muren hebben. In dit geval heb je een boorhamer nodig om makkelijk in je muur te boren als je iets wil ophangen, of het nu gaat om een klein fotolijstje of een televisie.

Het is handig om een boorhamer in huis te hebben voor allerlei klusjes, maar onthoud wel dat het apparaat niet geschikt is voor boren in zachtere materialen zoals metaal en zacht steen.

De kracht van de boorhamer maakt deze materialen kapot. Als je in zachte materialen wil boren heb je de beste klopboormachine nodig.

Wil je nauwkeurig in materialen boren of heb je meerdere stukken met precies dezelfde afmeting nodig? Ook dan wijk je beter uit naar een ander apparaat: een goede kolomboormachine.

Kortom: voor elke klus bestaat een handige boor, maar de boorhamer is het beste voor harde materialen en onmisbaar als je deze materialen in je huis hebt.

Koopgids: hoe kies ik de beste boorhamer?

Om de beste boorhamer te kiezen die past bij de klus die je wil doen, let je op een aantal specificaties. Ik loop ze allemaal langs.

Kracht

Boorhamers zijn krachtig, maar hoe krachtig ze precies zijn, verschilt per model. Je ontdekt hoe sterk een boorhamer is door te kijken naar het vermogen en de slagkracht.

Voordat je bepaalt hoeveel kracht je nodig hebt, is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat voor klussen je precies doet. Weet je dit niet precies? Hieronder vind je een handige richtlijn.

  • Lichte klus: boordiepte tot 22 mm
  • Gemiddelde klus: boordiepte van 22 - 30 mm
  • Zware klus: boordiepte van meer dan 30 mm

Vermogen

Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de machine. Bij een vermogen van 500 tot 800 watt spreken we over een standaard boorhamer en bij een vermogen van 1500 tot 2000 watt over een professioneel exemplaar.

Een hoog vermogen draagt niet alleen bij aan kracht, maar zorgt ook dat je machine langer meegaat en minder snel oververhit raakt tijdens langdurig boren, omdat je een apparaat met een hoog vermogen minder snel overbelast.

Het verschil in het vermogen komt onder andere voort uit het voedingstype van het apparaat. Zo heeft een boorhamer op accu minder vermogen dan een boorhamer met snoer.

Ik raad altijd een boorhamer met een hoog vermogen aan als je regelmatig zware klussen doet met het apparaat. Bovendien is een snoer in dit geval handig, zodat je niet halverwege je klus een lege accu hebt.

Boor je alleen af en toe een gaatje en doe je alleen maar lichte klussen? Dan voldoet een standaard model op accu waarschijnlijk ook.

Slagkracht

Naast het vermogen zegt ook de slagkracht iets over de kracht van de boor. De slagkracht wordt uitgedrukt in joule.

Het geeft aan hoe groot de gaten zijn die je met je boorhamer boort in verschillende materialen en hoe snel je door materiaal heen komt.

Hoe hoger het aantal joules, hoe hoger de energie is van de slag van je apparaat en hoe krachtiger de slag van het apparaat is. Hoeveel joules je nodig hebt, hangt af van welke klussen je doet.

Voor lichte klussen, zoals een klein gaatje boten, voldoet een boorhamer met 2 joules. Voor gemiddelde klussen in en rond het huis heb je 2 tot 3 joules nodig.

Wil je professioneel aan de slag met een boorhamer en doe je regelmatig zware klussen? Kies dan een exemplaar met 3 of meer joules.

Ook staat in de productinformatie van de boorhamer aangegeven hoe groot de gaten zijn die de machine maximaal boort in bepaald materiaal. Let hier ook op, zeker wanneer je een specifieke klus voor ogen hebt.

De 5 beste boorhamers op een rij

1. Makita BITFIX HR2470 Boorhamer

1. Makita BITFIX HR2470 Boorhamer
Type boorkop: Bithouder
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Metaal
Slagkracht: 2.4 Newton meter
Vermogen: 780 W
Geluidsniveau: 90 dB

2. Bosch PBH 2100 RE +

2. Bosch PBH 2100 RE +
Type boorkop: SDS-plus boorkop
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Steen
Slagkracht: 1.7 Newton meter
Vermogen: 550 W
Geluidsniveau: 104.5 dB

3. Powerplus POWX1197 Boorhamer 1500W 5J

3. Powerplus POWX1197 Boorhamer 1500W 5J
Type boorkop: SDS-plus boorkop
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Beton
Slagkracht: 6 Newton meter
Geluidsniveau: 0 dB

4. Makita HR2630 SDS-plus Combihamer in

4. Makita HR2630 SDS-plus Combihamer in
Type boorkop: SDS-plus boorkop
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Hout
Slagkracht: 2.4 Newton meter
Vermogen: 800 W
Geluidsniveau: 91 dB

5. FERM HDM1028 Pneumatische boorhamer

5. FERM HDM1028 Pneumatische boorhamer
Type boorkop: SDS-plus boorkop
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Beton, Steen, Hout
Slagkracht: 4.5 Newton meter
Vermogen: 850 W
Geluidsniveau: 88 dB

Toerental

Een specificatie die niet zo veel zegt over de kracht van je boorhamer, maar meer over de snelheid waarmee je boort, is het toerental.

Het toerental geeft aan hoeveel slagen per minuut de boor maakt tijdens het boren. Voor hard materiaal zoals beton heeft de boorhamer een hoog toerental nodig.

Idealiter ligt het toerental tussen de 300 en 1000 per minuut. In de meeste gevallen geldt dat hoe harder het materiaal is, hoe hoger het toerental is dat je nodig hebt.

De meeste boorhamers boren op één bepaalde snelheid. Je kan niet met een lager toerental werken, tenzij je een model uitkiest waarbij je wel de snelheid kan aanpassen.

Als de snelheid aanpasbaar is, staat in de productinformatie hoeveel mechanische versnellingen het apparaat heeft. Hoe meer versnellingen, hoe beter je het apparaat afstelt op het materiaal waarmee je werkt.

Vooral wanneer je het apparaat regelmatig (professioneel) gebruikt, is het handig als je een aantal versnellingen hebt.

Type boorkop

Wanneer je een boorhamer koopt, kies je uit verschillende boorkoppen. Meestal heeft een boorhamer een speciaal slotted drive system (SDS), waarmee je de boorkop vastzet op de boor.

Een SDS-boorkop werkt met een kliksysteem waardoor de boorkop stevig op de boor zit en niet wegglipt. Dit is essentieel als je werkt met harde materialen. Binnen de SDS-boorkoppen heb je twee verschillende soorten.

SDS-plus

Een boorhamer met SDS-plus boorkop is bedoeld voor SDS-plus boortjes met een schacht van 10 mm, met twee gleuven.

Deze boorkop en boortjes zijn geschikt voor lichte en gemiddelde klussen met de boorhamer.

SDS-max

Als je regelmatig zware boor- en breekklussen doet, raad ik de SDS-max boorkop met SDS-max boortjes aan. Door de schacht van 18 mm en de vier gleuven is de boorkop sterker.

Met deze boorkop en boortjes boor je makkelijk grote gaten in beton.

Andere boorkop

Sommige boorhamers hebben een andere boorkop met bijbehorende boortjes. De snelspanboorkop komt het meeste voor als alternatief.

Bij dit type boorkop draai je de boor zelf vast, in plaats van dat je met een kliksysteem werkt. Wanneer je met harde materialen werkt, raad ik een ander type boorkop alleen niet aan. De SDS-boorkop is het veiligst.

Beitelfunctie

Iedere boorhamer maakt, zoals de naam al aangeeft, een 'hamerende' beweging tijdens het boren, naast de standaard draaibeweging. Dit is nodig voor het boren in de harde materialen waar het apparaat mee werkt.

Sommige boorhamers hebben daarnaast een aanvullende beitelfunctie. Bij een boorhamer met deze functie, kun je de draaibeweging van je boorhamer uitzetten en het apparaat als beitel gebruiken.

Afhankelijk van het type boorkop dat je hebt, schaf je speciale beitels aan. Met deze beitels haal je bijvoorbeeld makkelijk tegels van je badkamer- of keukenmuur af of doe je ander licht breekwerk.

Voedingstype

Het kwam al eerder kort aan de orde, maar let bij de aanschaf van een boorhamer ook op het voedingstype. Je kiest uit een apparaat op accu of een model met een snoer.

Beide voedingstypen hebben voor- en nadelen. Kijk vooral naar wat bij jouw manier van werken past.

Accu

Bij een boorhamer op accu heb je als grootste voordeel dat je het apparaat overal makkelijk gebruikt. Je zit niet vast aan een snoer en je hoeft ook niet altijd dicht bij een stopcontact te zijn.

Boorhamers op accu zijn bovendien compacter en lichter, waardoor je ze makkelijk overal mee naartoe neemt.

Een nadeel is dat de accu leeg raakt en moet opladen. Wanneer je tijdig opladen vergeet – zoals dat iedereen wel eens gebeurt – kun je niet direct aan de slag.

Bovendien moet de accu altijd volledig opgeladen zijn voordat je begint en loop je het risico dat de accu halverwege je klus leeg is.

Je ondervangt dit probleem wel enigszins door in de beschrijving op te zoeken hoelang je werkt op één acculading. Bovendien worden sommige boorhamers geleverd met meerdere accu's, zodat je tussendoor kan wisselen.

Een nadeel waar je niet makkelijk omheen werkt: boorhamers die op accu werken, hebben een lager vermogen dan een boorhamer met snoer.

Heb je een krachtig apparaat nodig? Dan kies je beter voor een boorhamer met snoer.

Snoer

Boorhamers met snoer hebben een hoger vermogen en meer kracht dan een exemplaar op accu. Bovendien hoef je nooit bang te zijn dat je apparaat leeg is. Je kunt altijd meteen boren!

Het nadeel is dat een snoer je bewegingsvrijheid mogelijk beperkt. De boorhamer is zo ontworpen dat het snoer zo weinig mogelijk in de weg zit, maar het blijft wat onhandig.

Bovendien moet je altijd dicht bij een stopcontact zijn om te boren. Let op de snoerlengte wanneer je weinig stopcontacten in de buurt hebt. In dit geval is een lang snoer handig.

Eventueel werk je ook met een verlengsnoer wanneer de snoerlengte niet voldoende is, maar let in dit geval wel op dat het verlengsnoer geschikt is voor gebruik in combinatie met je boorhamer.

Handige extra's

Naast de belangrijkste specificaties, hebben sommige boorhamers ook nog handige extra's die het klussen makkelijker en veiliger maken.

Om te beginnen hebben de meeste boorhamers terugslagbeveiliging. Deze functie is belangrijk voor je veiligheid tijdens het klussen en voorkomt ongelukken.

De terugslagbeveiliging zorgt dat de boorhamer automatisch uitschakelt wanneer je bijvoorbeeld ergens tegenaan botst of vast komt te zitten. Zo voorkom je dat boorhamer met volle kracht terugslaat.

Sommige boorhamers hebben daarnaast een ingebouwde stofafzuiging. De stofafzuiging zuigt automatisch het stof dat vrijkomt op, waardoor er minder stof meer op de grond valt of ronddwarrelt.

Je besteedt op die manier niet alleen minder tijd aan schoonmaken na het klussen, het is ook nog eens beter voor je gezondheid. Doordat er minder stof vrijkomt, adem je ook minder stof in.

Ook krijg je bij de meeste boorhamers een koffer, waarmee je de boorhamer makkelijk vervoert. De koffer heeft in de meeste gevallen ruimte voor extra accessoires, zoals boortjes of aanvullende accu's.

Vind je het belangrijk dat je je boorhamer en accessoires samen opbergt en vervoert? Let dan op hoeveel ruimte je in de bijgeleverde koffer hebt, zodat je zeker weet dat je alles kwijt kan.

Specificaties van de boorhamer naast elkaar

Type boorkopVoedingstypeGeschikt voor materiaalSlagkrachtVermogen
1Makita BITFIX HR2470 BoorhamerBithouderNetstroomMetaal2.4 Newton meter780 W
2Bosch PBH 2100 RE +SDS-plus boorkopNetstroomSteen1.7 Newton meter550 W
3Powerplus POWX1197 Boorhamer 1500W 5JSDS-plus boorkopNetstroomBeton6 Newton meter550 W
4Makita HR2630 SDS-plus Combihamer inSDS-plus boorkopNetstroomHout2.4 Newton meter800 W
5FERM HDM1028 Pneumatische boorhamerSDS-plus boorkopNetstroomBeton, Steen, Hout4.5 Newton meter850 W

Makita BITFIX HR2470 Boorhamer

Type boorkop: Bithouder

Voedingstype: Netstroom

Geschikt voor materiaal: Metaal

Slagkracht: 2.4 Newton meter

Vermogen: 780 W

Bosch PBH 2100 RE +

Type boorkop: SDS-plus boorkop

Voedingstype: Netstroom

Geschikt voor materiaal: Steen

Slagkracht: 1.7 Newton meter

Vermogen: 550 W

Powerplus POWX1197 Boorhamer 1500W 5J

Type boorkop: SDS-plus boorkop

Voedingstype: Netstroom

Geschikt voor materiaal: Beton

Slagkracht: 6 Newton meter

Vermogen: 550 W

Makita HR2630 SDS-plus Combihamer in

Type boorkop: SDS-plus boorkop

Voedingstype: Netstroom

Geschikt voor materiaal: Hout

Slagkracht: 2.4 Newton meter

Vermogen: 800 W

FERM HDM1028 Pneumatische boorhamer

Type boorkop: SDS-plus boorkop

Voedingstype: Netstroom

Geschikt voor materiaal: Beton, Steen, Hout

Slagkracht: 4.5 Newton meter

Vermogen: 850 W

Veelgestelde vragen over de boorhamer

Zit je nog met vragen? Hieronder geef ik nog wat laatste informatie over de boorhamer. Hopelijk vind je hier het antwoord!

Waar gebruik je een boorhamer voor?

Een boorhamer is speciaal gemaakt om in harde materialen zoals beton en hard steen te boren. Met een andere boor(machine) kom je niet door deze materialen heen.

Je voert eventueel ook lichte breekwerkzaamheden uit met de beitelfunctie van een boorhamer, zoals het wegbreken van tegels.

Kan je met een boorhamer ook gewoon boren?

Met een boorhamer boren in ander materiaal dan beton en hard steen raad ik niet aan. Zachtere materialen maakt de boorhamer al snel kapot.

Voor de meer alledaagse boorklussen in bijvoorbeeld hout, kies je beter voor een accuboormachine of een ander apparaat dat specifiek bedoeld is voor het materiaal waar je mee werkt.

Is een boorhamer hetzelfde als een klopboormachine?

Een boorhamer en een klopboormachine zijn niet hetzelfde. De twee apparaten verschillen met name van elkaar qua slagkracht. De slagkracht van de boorhamer is groter.

Ook gebruik je een klopboormachine alleen voor baksteen, hout en metaal, terwijl je de boorhamer het beste voor beton en hard steen gebruikt.

Conclusie

Met de beste boorhamer boor je makkelijk in je betonnen muur. Je maakt in een handomdraai meerdere gaten in je muur om de kabels netjes weg te werken of leuke fotolijstjes aan de muur te hangen!

Let op het vermogen en de slagkracht van het apparaat, kijk naar het type boorkop en het voedingstype en overweeg of je een beitelfunctie nodig hebt met de klussen die je doet.

Laat ons weten welke klus jij binnenkort aanpakt met de boorhamer. Andere tips of opmerkingen zijn ook altijd welkom. Bedankt voor het lezen en veel klusplezier!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?