Haal het Beste Alarmsysteem in Huis voor een Veilig Gevoel

Je huis is jouw plekje – die wil je goed beschermen tegen ongewenste gasten. Dit is eenvoudig met het beste alarmsysteem voor je huis!

Net zoals de beste rookmelder of koolmonoxidemelder je een seintje geeft als er rook of koolmonoxide wordt gedetecteerd, krijg je met een alarmsysteem een signaal als er een ongewenste gast je huis probeert binnen te komen.

Wel bestaat er een weelde aan verschillende alarmsystemen die niet allemaal hetzelfde werken. Tijd dus om je goed in te lezen voor je een keuze maakt!

Arlo Ultra 2, Two camera

Arlo Ultra 2, Two camera
Draadloze verbinding: Ja
Voedingstype: Batterij
Bereik: 100 m
Alarmering via: App
Uitbreidbaar: Nee
Bediening: Mobiele app
Bediening via mobiele app: Ja
Bekijk op Bol.com

Yale IA-320 Sync (5-piece)

Yale IA-320 Sync (5-piece)
Draadloze verbinding: Ja
Voedingstype: Batterij
Alarmering via: App
Uitbreidbaar: Ja
Bediening: Mobiele app
Bediening via mobiele app: Ja
Bekijk op Bol.com

SimpliSafe Essentials Package

SimpliSafe Essentials Package
Bekijk op Bol.com

Waarom een alarmsysteem voor je huis aanschaffen?

Om inbraken te voorkomen is het belangrijk om alle deuren en ramen goed af te sluiten. Toch is dit geen garantie dat er geen ongewenste gasten naar binnen breken.

Een alarmsysteem geeft je een stukje zekerheid: mocht er toch iemand naar binnen glippen, dan gaat er een alarm af om de dief af te schrikken.

Ook is het mogelijk dat je een melding op je smartphone krijgt. Bij sommige alarmsystemen wordt zelfs direct de alarmcentrale op de hoogte gesteld!

Als je een alarmsysteem koopt zijn er ook nog verschillende mogelijkheden om het systeem uit te breiden met bijvoorbeeld bewegingssensoren en camera's.

Met een ‘slim’ alarmsysteem heb je de meeste mogelijkheden: deze koppel je aan de bijbehorende app. Heb je ook nog aparte beveiligingscamera’s? Die kun je ook aan deze app en zodoende het alarmsysteem koppelen.

Zo ontvang je niet alleen meldingen van een eventuele inbraak, maar bekijk je ook de bewakingsbeelden in de app. Hierop zie je meteen of het gaat om de kat van je beuren die door een open raam naar binnen is geglipt, of om een kwaadwillende. 🥷

Een alarmsysteem beschermt je huis tegen gevaren zoals inbraak en brand, afhankelijk van de sensoren die je gekoppeld hebt. Plaats sensoren op strategische plekken in en rondom je huis.

Een alarmsysteem houdt jou en je gezinsleden veilig: ongewenste gasten blijven na het zien van een beveiligingssysteem (of een sticker die ervoor waarschuwt) buiten, of worden omver geblazen door een alarm dat afgaat als ze toch een poging wagen.

Vrouw doet de deur dicht

Koopgids: hoe kies ik het beste alarmsysteem voor mijn huis?

Dat is nog maar net de vraag. Laten we even stilstaan bij een paar belangrijke eigenschappen!

Specifieke of uitbreidbare beveiliging?

Een eerste vraag die je jezelf stelt is wat je precies met het alarmsysteem wilt bereiken. Zoek je een eenvoudige beveiliging voor specifieke plekken in of rondom je huis?

Dan is een klein, draadloos alarmsysteem voldoende. Hoewel men deze vooral gebruikt ter bescherming van fietsen of motoren, kun je ze ook bevestigen aan deuren en ramen van je huis. Alarmering bij deze alarmsystemen gaat via een geluidssignaal.

Het voordeel van dit soort alarmsystemen is dat je niet alleen de deuren en ramen van je huis beschermt, maar ook andere specifieke plekken. Denk aan een extra beveiliging van die goede zonnepanelen die je net hebt laten installeren, of het bedje van je baby.

Het is niet mogelijk om meerdere sensoren aan te sluiten op dit systeem, dus zoek je één alarmsysteem om meerdere plekken in je huis tegelijkertijd te beveiligen? Kies dan voor een uitbreidbaar beveiligingssysteem die je kunt uitbreiden.

Omdat deze uitbreidbare alarmsystemen het gebruikelijkst zijn, focus ik in de rest van dit artikel op dit soort alarmsystemen. ⚠️

Het hoofdpaneel

Het hoofdpaneel is het centrale verbindingspunt van het alarmsysteem. Dit is het 'hart' van je alarmsysteem: met het hoofdpaneel kan je het alarm in- en uitschakelen. Vanuit het hoofdpaneel wordt ook een melding verstuurd als er een inbreker is gesignaleerd.

Om deze waarschuwingsmeldingen te geven moet het hoofdpaneel gekoppeld worden. Afhankelijk van het type alarmsysteem zijn er drie verbindingstypen:

  • Vaste telefoonlijn
  • Mobiel netwerk
  • Internet

Beveiligingsmeldingen

Op welke manier je het alarm aansluit heeft ook gevolgen voor het soort beveiligingsmeldingen. Welk soort melding past bij jouw situatie?

Alarm op locatie

Hierbij gaat enkel in je huis een alarm af om de ongenodigde gast af te schrikken. Wat voor soort alarm wordt gegeven hangt af van het model. Zo zijn er alarmsystemen met een geluidssignaal, lichtsignalen of een combinatie van beiden.

Alarmsystemen met alarm op locatie zijn het eenvoudigste - en doorgaans het goedkoopste - type alarmsysteem. Het nadeel is echter wel dat je geen melding ontvangt als je buiten de deur bent.

Wil je ook op afstand een melding ontvangen? Er zijn ook alarmsystemen waarbij niet alleen op locatie een alarm afgaat, maar die ook op afstand een beveiligingsmeldingen geven. Hierbij gaat er ook een geluids- en/of lichtsignaal af zodra het alarm iets registreert.

Afhankelijk van het verbindingstype met het hoofdpaneel zijn er drie manieren om ook op afstand een beveiligingsmelding te krijgen:

  • Telefonisch
  • SMS
  • Via een app op je smartphone

Ontvang een belletje

Heb je het hoofdpaneel verbonden via de vaste telefoonlijn? Dan krijg je een telefoontje als er een ongewenste gast in of rondom het huis is. Vanuit het hoofdpaneel wordt er gebeld naar vooraf ingestelde telefoonnummers.

Ontvang een SMS

Heb je het hoofdpaneel verbonden via het mobiele netwerk, dan krijg je een sms of telefoontje. In sommige gevallen kun je het alarm ook combineren met een internetbundel. Dan ontvang je ook per mail een melding.

Telefonisch, SMS én via de app

Heb je een hoofdpaneel verbonden via het internet? Dan krijg je een melding via een app op je smartphone en/of tablet. 📱

Heb je al een beveiligingscamera hangen? Als je deze ook koppelt aan de app van je slimme alarmsysteem, dan zie je gelijk wat er precies gaande is rondom je huis.

Je smartphone of tablet werkt dan net zoals een satellietontvanger, waarmee je alle bewakingsbeelden rechtstreeks kunt bekijken.

Als je ook een beveiligingscamera hebt, kun je ook live de beelden volgen. Is het loos alarm, dan is er niets aan de hand en kun je verder gaan met waar je mee bezig was.

Anders kun je overgaan tot actie en de politie inschakelen. Het voordeel van dit type alarmsysteem is dat je deze overal en altijd zelfstandig op afstand kan bedienen.

Beveligingsapp op Android smartphone

Smart-home-platform en slimme assistenten

Heb je veel slimme apparaten en wil je ook je – slimme – alarmsysteem kunnen bedienen via een enkel systeem op je smartphone of tablet? Dit kan via smart-home-platformen en de bijbehorende slimme assistenten.

Misschien gebruik je dit al om andere slimme apparatuur te bedienen, maar als dit allemaal nog nieuw voor je is ... laat me je dan iets meer uitleg geven!

Allereerst natuurlijk de vraag: wat is een smart-home-platform precies? Dit is een app die je nodig hebt om slimme apparaten op afstand te bedienen.

Een smart assistant is een spraakbesturingssoftware, waarmee je met je slimme apparaten kunt 'praten'. Je hoeft commando's daardoor niet per se in vanuit een app te sturen.

Zo kun je het alarmsysteem via je stem besturen met bijvoorbeeld Google Assistant: "Ok Google, schakel het alarmsysteem uit". Let dus goed op dat het besturingssysteem van het alarmsysteem compatibel is met je beoogde assistent.

Het is daarbij belangrijk dat je smart-home-platform andersom ook compatibel is met de smart assistent op je mobiele apparaten, want anders kun je de apparaten niet op afstand bedienen.

Bekende voorbeelden van smart-home-platforms zijn Apple HomeKit en Google Home. De smart assistent waarmee Apple HomeKit een team vormt heet Siri. Google Home werkt samen met Google Assistant.

Zowel Apple HomeKit als Google Home hebben elk hun charmes. In vergelijking met Apple HomeKit, is Google Home compatibel met meer apparaten.

Apple HomeKit is daarentegen wel overzichtelijker dan de app van Google Home. Het koppelen van nieuwe apparaten is daarom net wat makkelijker bij Apple HomeKit. Daarnaast minimaliseert de Apple HomeKit dataverzameling tijdens het gebruik. 🔍

Uitbreiden van het alarmsysteem: accessoires

Als je je alarmsysteem koopt, bestaat dit vaak uit een pakketje met een bewegingsmelder, magneten en een bedieningspaneel. Dat is een basispakket en een prima beginpunt als je wilt uitbreiden.

Naast een bewegingsmelder wil ik je wijzen op twee andere soorten sensoren die een nuttige toevoeging kunnen zijn voor je alarmsysteem.

Sommige alarmsystemen worden hier per definitie meegeleverd; bij andere moet je ze zelf aanschaffen.

Raam- en deursensoren

Met deze sensoren wordt het alarm geactiveerd zodra een gesloten deur of raam wordt geopend. Deze sensoren werken met een sensor en een magneet die je aan een raam of deur bevestigt.

Gaat het raam of de deur open, dan komt de magneet los van de sensor. De sensor detecteert dit, geeft een signaaltje af aan je smart-home-hub of direct aan het alarmsysteem, en activeert zo het alarm.

Glasbreuksensoren

Wil je nog een stapje verder gaan? Glasbreuksensoren detecteren zelfs wanneer het glas van je ramen gebroken wordt.

Deze sensoren werken met ingebouwde microfoons om het geluid van glasbreuk in je huis te detecteren. Zodra de detector de specifieke hoge geluidsfrequentie van glasbreuk detecteert, slaat hij alarm.

Geen zorgen om vals alarm: de meeste glassensoren maken gebruik van dubbele geluidsdetectie om vals alarm te voorkomen.

Afhankelijk van je situatie kun je dit pakket uitbreiden met verschillende koppelbare accessoires, zoals slimme deursloten, beveiligingscamera’s of rookmelders. 📹

Welke mogelijkheden je hebt met het uitbreiden, is afhankelijk van het merk en het type alarmsysteem dat je kiest.

Bij het kopen van een alarmsysteem is het daarom goed om helder te krijgen of – en op welke manier – je het alarmsysteem wilt uitbreiden. 

Als je een vrijstaande woning hebt, wil je waarschijnlijk eerder het alarmsysteem uitbreiden dan wanneer je in een dichtbevolkte omgeving of in een rijtjeswoning woont waar veel sociale controle is. Dat is ook iets om gedachten te houden.

De 5 beste alarmsystemen voor je huis op een rij

1. Arlo Ultra 2, Two camera

1. Arlo Ultra 2, Two camera
Draadloze verbinding: Ja
Voedingstype: Batterij
Bereik: 100 m
Alarmering via: App
Uitbreidbaar: Nee
Bediening: Mobiele app
Bediening via mobiele app: Ja

2. Yale IA-320 Sync (5-piece)

2. Yale IA-320 Sync (5-piece)
Draadloze verbinding: Ja
Voedingstype: Batterij
Alarmering via: App
Uitbreidbaar: Ja
Bediening: Mobiele app
Bediening via mobiele app: Ja

3. SimpliSafe Essentials Package

4. Somfy Home Alarm Video Kit

4. Somfy Home Alarm Video Kit
Draadloze verbinding: Ja
Voedingstype: Batterij
Bediening via mobiele app: Ja

5. ERA Protect Deter

Alarmsysteem met een abonnement

In je zoektocht naar een alarmsysteem kom je ongetwijfeld ook informatie tegen van een alarmsysteem met een abonnement. Dit kan een interessante optie zijn.

Deze alarmsystemen zijn namelijk aangesloten bij een meldkamer. Meldingen van een afgaand alarm komen hier binnen. De meldkamer beoordeelt de situatie en belt je om te bevestigen of het om een inbraak gaat, of een per ongeluk geactiveerd alarm.

Daarna schakelt de meldkamer de hulpdiensten in, of schakelen ze het alarm op afstand eventueel uit. Dit servicepakket is een dienstverlening waar maandelijkse kosten aan verbonden zijn. 💸

Bedenk goed of je een alarmsysteem met abonnement wil hebben, want sommige alarmsystemen zijn enkel te gebruiken met zo'n abonnement.

Storing van een draadloos alarmsysteem?!

Wil je een bedraad alarmsysteem, of liever een draadloze? Een draadloos alarmsysteem geeft je flexibiliteit – sensoren, camera's of andere toevoegingen verplaatsen is geen enkel probleem. Dit is ook handig als je bijvoorbeeld het interieur van je huis verandert.

Alarm met waarschuwingslicht

Let alleen wel op de frequentie van het draadloze alarmsysteem. Draadloze alarmsystemen kunnen namelijk verstoord raken als er in de buurt andere apparaten zijn die signalen uitzenden op dezelfde frequentie.

Vooral draadloze alarmsystemen met een frequentie van 433 MHz zijn hier gevoelig voor, omdat veel apparaten deze frequentie ook gebruiken.

Denk hierbij aan gemotoriseerde rolgordijnen, draadloze deurbellen of weerstations. Let hier dus goed op bij de plaatsing van draadloze apparatuur, en zet niet alles vlak naast elkaar neer.

Wel gebruiken steeds meer draadloze alarmsystemen de 868 MHz-frequentie. Deze frequentie wordt door minder andere apparaten gebruikt, waardoor een draadloos alarmsysteem op 868 MHz betrouwbaarder is.

De meeste draadloze alarmsystemen hebben tegenwoordig ook een permanente zelfcontrole. Met deze functie controleert het alarmsysteem of het signaal goed aankomt bij het hoofdpaneel.

Ook gebruiken de verschillende onderdelen van een uitgebreid alarmsysteem vaak back-upfrequenties. Als er een storing is bij één frequentie, vangt de tweede frequentie dit op. 💪

Je ontvangt bovendien een melding als er problemen zijn met de sensoren of wanneer je te maken hebt met een lage batterijduur.

Dit kan een geluidssignaal of lichtsignaal zijn, of een melding in de bijbehorende app, als het om een slim alarmsysteem gaat.

Over de batterij gesproken ...

Alarm met lamp

Meer mogelijkheden of de veiligheid nog een stapje verbeteren?

... kies idealiter voor een model met een back-upbatterij! Dit geeft extra zekerheid dat het alarmsysteem ook blijft werken als de stroom onverhoopt uitvalt.

De verschillende koppelbare producten hebben in dit geval elk een interne batterij. Het is dus niet zo dat slechts een deel van het systeem blijft werken bij uitval.

Kies daarnaast voor een extra bedieningspaneel, zodat je ook op een andere verdieping het alarmsysteem kan bedienen en instellen.

Dat scheelt veel heen-en-weergeloop, en is wel zo prettig als je op de benedenverdieping een ongewenste gast hebt!

Wil je tenslotte meer tijd om het alarmsysteem in te schakelen of uit te schakelen? Kies dan ook meteen voor een alarmsysteem met een instelbare vertragingstijd.

Dit voorkomt dat het alarm direct afgaat als je net iets te lomp je voordeur opent na een avondje stappen, en niet binnen luttele seconden de beveiligingscode invoert!

Specificaties van een alarmsysteem voor je huis naast elkaar

Draadloze verbindingVoedingstypeBereikAlarmering viaUitbreidbaarBedieningBediening via mobiele appMaximaal aantal koppelbare melders
1Arlo Ultra 2, Two cameraJaBatterij100 mAppNeeMobiele appJa
2Yale IA-320 Sync (5-piece)JaBatterij100 mAppJaMobiele appJa
3SimpliSafe Essentials PackageJaBatterij100 mAppJaMobiele appJa
4Somfy Home Alarm Video KitJaBatterij100 mAppJaMobiele appJa
5ERA Protect DeterJaBatterij100 mAppJaMobiele appJa

Arlo Ultra 2, Two camera

Draadloze verbinding: Ja

Voedingstype: Batterij

Bereik: 100 m

Alarmering via: App

Uitbreidbaar: Nee

Bediening: Mobiele app

Bediening via mobiele app: Ja

Yale IA-320 Sync (5-piece)

Draadloze verbinding: Ja

Voedingstype: Batterij

Bereik: 100 m

Alarmering via: App

Uitbreidbaar: Ja

Bediening: Mobiele app

Bediening via mobiele app: Ja

SimpliSafe Essentials Package

Draadloze verbinding: Ja

Voedingstype: Batterij

Bereik: 100 m

Alarmering via: App

Uitbreidbaar: Ja

Bediening: Mobiele app

Bediening via mobiele app: Ja

Somfy Home Alarm Video Kit

Draadloze verbinding: Ja

Voedingstype: Batterij

Bereik: 100 m

Alarmering via: App

Uitbreidbaar: Ja

Bediening: Mobiele app

Bediening via mobiele app: Ja

ERA Protect Deter

Draadloze verbinding: Ja

Voedingstype: Batterij

Bereik: 100 m

Alarmering via: App

Uitbreidbaar: Ja

Bediening: Mobiele app

Bediening via mobiele app: Ja

Veelgestelde vragen over een alarmsysteem voor je huis

Toch nog niet klaar met leren? Mooi zo, want hieronder staan nog enkele veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden!

Ik heb huisdieren. Kan ik een alarmsysteem voor mijn huis installeren?

Jazeker! Alleen niet elk alarmsysteem is hier even geschikt voor. Welk alarmsysteem geschikt is, hangt ook af van hoe groot (of klein) je huisdier is. Een goede keuze is bijvoorbeeld een alarmsysteem met camera's die een huisdierendetectie hebben.

Wat kost een alarmsysteem voor het huis?

De kosten van een alarmsysteem lopen erg uiteen, afhankelijk van hoe uitgebreid het pakket is van je alarmsysteem. Ook hangt de prijs af van het type alarmsysteem dat je kiest.

Zo zijn ‘slimme’ alarmsystemen doorgaans het duurste: dit type alarmsysteem is namelijk het meest geavanceerd. De duurste alarmsystemen liggen qua prijs rond de € 1.200, terwijl je voor de goedkopere alarmsystemen € 230 betaalt.

Hoe installeer ik een alarmsysteem voor het huis?

Dat is moeilijk uit te leggen zonder te weten welk specifiek systeem je hebt. Bekijk hiervoor altijd de specifieke gebruiksaanwijzing dat bij het alarmsysteem wordt meegeleverd.

Mocht je niet zo’n handige Harry zijn, geen paniek: bij de aanschaf van het alarmsysteem is het vaak ook mogelijk om een installatie aan te vragen.

Conclusie

Met een alarmsysteem voor je huis ga je altijd met een gerust hart de deur uit! Bedenk je in je zoektocht vooral hoe je de meldingen wilt ontvangen: ga je voor een alarmsysteem met abonnement, dan zorgt de meldkamer voor hulpdiensten als er een dief in of rondom je huis is gesignaleerd.

Ben je liever zelf 100% in control? Dan is een slim alarmsysteem de geschikte keuze voor jou, omdat je de surveillance hiermee altijd op zak hebt.

Dankjewel voor het lezen van dit artikel. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik dat graag via onderstaande buttons. Hoe dan ook: veel plezier bij de aanschaf van het alarmsysteem! 😃

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?