Dit is Hoe je je BBQ het Beste Schoonmaakt

Een zomerse avond gevuld met gegrilde hapjes van de bbq klinkt als muziek in de oren. Toch is de rest van de avond uitbuiken niet het laatste wat je te wachten staat. De bbq schoonmaken hoort er namelijk bij, en daar kun je het beste dezelfde avond nog aan beginnen!

Want een vieze bbq trekt schimmel aan en vermindert de smaak en kwaliteit van je eten. Door roet gaat het bijvoorbeeld naar as smaken. Bovendien is een schone bbq ook veiliger, omdat je hiermee risico op brand verkleint. Berg je bbq dus altijd schoon op met dit handige stappenplan!

Dit heb je nodig om je bbq schoon te maken

 • Schoonmaaksoda (ook wel kristalsoda genoemd)
 • Een emmer, bak of vuilniszak
 • Staalborstel
 • Schuurspons
 • Microvezeldoek
 • Afwasmiddel
 • Tuinslang of een spuitfles

Stap 1: Rooster borstelen

Haal het rooster van de bbq, bij voorkeur als deze nog een beetje warm is. Dan is het makkelijker om vuilresten weg te krijgen. Pak je staalborstel en schrob het ergste vuil en roet van het rooster af. Je bbq van gehard staal kan daar prima tegen!

Borstel van je af, zodat je jezelf geen pijn doet als je misschien uitschiet. Hardnekkige roet verwijder je met stalen schraper, die soms op de achterkant van de staalborstel zit.

Geen staalborstel in huis? Met een citroen en een stuk aluminiumfolie kom je bijna net zo ver! Smeer het rooster in met citroensap, laat het even inwerken en wrijf er dan stevig overheen met een prop aluminiumfolie.

Stap 2: Sopje maken

Maak een sopje van schoonmaaksoda en warm water in een bak of emmer waar het rooster ook in past. Laat de schoonmaaksoda helemaal oplossen voor je verder gaat. Doe daarna het rooster in het sopje en ga nogmaals met je staalborstel er overheen.

Heb je geen bak of emmer die groot genoeg is voor je rooster? Maak alsnog het sopje, dompel een schuurspons of borstel erin en schrob het rooster. Omdat dit wel kan zorgen voor veel geknoei, kun je dit het beste in de tuin of op het balkon doen.

Maak gietijzeren roosters alleen schoon met warm water en een staalborstel. Ga niet met zeep of afwasmiddel aan de haal.

Stap 3: Een nacht inweken

Laat het rooster vervolgens een hele nacht in het sopje weken, zodat alle vuilresten losweken. Als je geen emmer of bak hebt, werkt een vuilniszak ook! Doe hier het rooster in en giet het sopje erbij. Knoop de zacht dicht en leg deze plat neer, zodat het sop gelijk verdeeld wordt. Let erop dat er geen gaatjes in zitten, en dat de knoop écht stevig is.

Stap 4: Behuizing schoonmaken

Maak ondertussen de behuizing van de bbq schoon. Gooi het oude as en de oude kolen weg, anders krijg je veel rook bij de volgende bbq sessie. Spoel daarna de bbq af met water – een tuinslang is nu erg handig, maar een grote spuitfles is ook geschikt. Maak daarna alles droog met een theedoek.

Schoonmaakmiddel is meestal niet nodig, maar als je hardnekkige vlekken hebt, kun je wat afwasmiddel gebruiken met een microvezeldoek. Gebruik in ieder geval nooit schurende schoonmaakmiddelen voor de behuizing; daarmee tast je de buitenste laag aan.

Stap 5: Rooster schoonmaken

Haal de volgende dag het rooster uit het sopje. Veeg alle restanten weg met een schuurspons. Als het goed is, laten die restanten makkelijk los. Spoel daarna nog even het rooster af met water en droog hem af, en de bbq is weer klaar voor gebruik!

Barbecue met rode en gele paprika, tomaat en champignons

Alternatieve schoonmaakmethode

Een alternatieve manier om je bbq schoon te maken is door het rooster te bedekken met een natte krant, en dit de hele nacht laten liggen. De krant absorbeert vet en weekt aangekoekte etensresten los. De volgende dag poets je eenvoudig het vuil eraf met een staalborstel of schuurspons.

Elektrische bbq?

Een elektrische bbq hoef je alleen schoon te maken door het rooster met een nat microvezeldoekje af te nemen totdat deze weer helemaal glimt!

Tips voor een schone bbq

 • Koop een beschermhoes. Dit beschermt hem tegen regen, wind en vocht.
 • Smeer het rooster in met citroen of een plantaardige olie om te voorkomen dat eten blijft plakken of aanbrandt. Het helpt bovendien tegen roest! Snijd een citroen doormidden en wrijf het rooster ermee in, of doe een beetje olie op een stuk keukenpapier en smeer dit uit op het rooster.
 • Staat je bbq buiten, dan kan er schimmel ontstaan. Schimmel verwijder je door de bbq aan te doen zonder hem te gebruiken, want schimmel overleeft niet in temperaturen boven de 60 °C. Als de bbq weer is afgekoeld, maak je hem volgens bovenstaand stappenplan schoon.
 • Last van roest? Maak een pasta van baking soda en water en breng een dikke laag aan op de verroeste delen. Laat het minstens 15 minuten intrekken, schrob daarna er overheen met een staalborstel of staalwol. Je kunt ook azijn spuiten op de roestplekken.
 • Maak de bbq na ieder gebruik schoon om te voorkomen dat vet, vuil en roet hardnekkig wordt!

Conclusie

Hopelijk weet jij nu exact hoe je je bbq makkelijk en goedkoop schoonmaakt en schoon houdt, en sta je binnen de kortste keren weer lekker te grillen, alsof je een nieuwe hebt! Laat het me vooral even weten als je nog vragen of aanvullingen hebt, dan neem ik die mee in een toekomstige update!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?