Droge Was met de Beste Warmtepompdroger

Je herkent het gepiep van je wasmachine direct: de was is klaar! Dat maakt je kleding echter nog lang niet lekker droog. Dus, wat nu? Over de kachel? Of over de meubels spannen? Had ik nu toch maar moeten kijken naar de beste warmtepompdroger voor mijn was?

Waarschijnlijk wel! Je natte was door het hele huis hangen is niet fijn. Je moet lang wachten totdat het droog is en het neemt veel ruimte in beslag. Een goede warmtepompdroger droogt je was in een handomdraai, zonder dat het veel plek inneemt.

Bosch 300 Series WAT28400UC

Bosch 300 Series WAT28400UC
Merk: Bosch
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Bosch Serie 6 WTWH7660

Bosch Serie 6 WTWH7660
Bekijk op Bol.com

Asko Logic T409HS.W.UK Heat Pump

Asko Logic T409HS.W.UK Heat Pump

Waarom een warmtepompdroger aanschaffen?

Nadat de beste wasmachine je kleding heeft gewassen, is het vanzelfsprekend dat je kleding de beste droger verdient. In deze koopgids gaan we dieper in op de warmtepompdroger en waarom deze goed is voor je portemonnee, het milieu en je kleding!

We beginnen bij je portemonnee. Alle apparaten kosten energie en elektriciteit, zo ook de warmtepompdroger. Het grote voordeel van een warmtepompdroger is dat hij zuiniger is dan andere drogers. Dit komt door enkele eigenschappen van de droger.

De warmtepompdroger droogt op een lagere temperatuur dan elk ander type droger. Hij gebruikt daarom minder energie om alle was te drogen. Daarnaast herbruikt de warmtepompdroger de lucht om je was te drogen.

De warmtepompdroger gebruikt de stoom die van je schone kleding afkomt en blaast dit terug in de trommel als droge lucht. Hierdoor verlies je geen kostbare lucht.

Deze twee eigenschappen zorgen samen dat je een hoop geld bespaart in vergelijking met andere drogers. De warmtepompdroger is 60% zuiniger dan andere drogers. Dit verlaagt je energiekosten flink. Hoeveel je precies bespaart, is afhankelijk van het aantal wasbeurten per jaar en de prijs van energie.

Een klein voorbeeld: we vergelijken de warmtepompdroger met een A+++-energielabel en de condensdroger met B-energielabel. We gaan uit van het verbruik van een gemiddeld gezin, dus 400 kWh elektriciteit per jaar. Je bespaart met de warmtepompdroger €88,78 per jaar vergeleken met de condensdroger.

Omdat de warmtepompdroger minder energie verbruikt is het apparaat ook goed voor het milieu. De meeste warmtepompdrogers beschikken tot een A+++- of A++-energielabel.

Maar het voordeel voor je portemonnee stopt daar niet: de lagere droogtemperatuur krimpt je kleding minder snel dan bij andere drogers die met hogere temperaturen werken.

Daarnaast maakt de droger minder omwentelingen per minuut, waardoor je kleding minder hard de trommel door gaat. Dat maakt hem ook geschikt voor delicate kleding!

Koopgids: hoe kies ik de beste warmtepompdroger?

Omdat we dagelijks kleding dragen en regelmatig moeten wassen, is het belangrijk dat het droogproces goed verloopt. Zo hoef je niet onverwachts langer te wachten op je was of bang te zijn voor verpeste kleding. Hieronder benoem ik waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een warmtepompdroger.

Droogcapaciteit

Afhankelijk van hoeveel je wilt wassen, is het goed om te kijken naar de droogcapaciteit van de droger. De droogcapaciteit geeft weer hoeveel kilogram was in de droogtrommel past per cyclus.

De algemene droogcapaciteit van warmtepompdrogers varieert van 5 tot 9 kg. De inhoud die geschikt is voor je huishouden is afhankelijk van het aantal personen waarmee je leeft, en dus hoeveel je wast.

  • Bij een huishouden van één tot drie personen is 6 of 7 kg geschikt;
  • Bij een huishouden van vier à vijf personen is 8 kg geschikt;
  • Bij een huishouden met meer dan vijf personen is 9 kg geschikt.

Naast het aantal personen in je huishouden is het belangrijk om te kijken naar hoeveel je wast en gaat drogen. Sport je regelmatig of werk je vaker in een minder schone omgeving (zoals tuinman, bouwvakker, enzovoorts.), dan droog je meer dan een gemiddeld persoon. Ook dan is een warmtepompdroger met een hogere droogcapaciteit fijn.

De 5 beste warmtepompdrogers op een rij

1. Bosch 300 Series WAT28400UC

2. Bosch Serie 6 WTWH7660

3. Asko Logic T409HS.W.UK Heat Pump

3. Asko Logic T409HS.W.UK Heat Pump

4. Hisense DH5S102BW 5S Series Freestanding

4. Hisense DH5S102BW 5S Series Freestanding

5. Russell Hobbs RH9HPTD111 9kg Heat

5. Russell Hobbs RH9HPTD111 9kg Heat

Type droogprogramma's

De verschillende droogprogramma's gebruik je voor verschillende soorten kleding. Je wilt niet dat je mooie katoenen bloes verkreukt of kapot de droger uitkomt. Als je de was op het juiste droogprogramma droogt, vermijd je vervelende situaties.

Kijkende naar je levensstijl, zijn verschillende opties mogelijk die het drogen makkelijk maken. Zo is de optie 'katoen' geschikt voor de meeste was. Hierbij geeft de droger verschillende opties, zoals kastdroog, strijkdroog en extra droog.

Bij kastdroog zegt de naam het eigenlijk al: je vouwt het zo op en legt het in de kast. Bij strijkdroog blijft de was nog een beetje vochtig, zodat je het naderhand makkelijk strijkt. Extra droog is geschikt voor dikkere materialen die moeilijker drogen.

Kreukherstellend/synthetisch/fijne was is een programma voor fijne was dat snel stuk gaat. Dit is goed voor synthetische kleding, zoals overhemden. De droger werkt met minder omwentelingen per minuut en op een lagere temperatuur.

Er zijn nog veel meer droogprogramma's zoals de standen 'Sportkleding', 'Overhemden', 'Handdoeken', 'Beddengoed', enzovoorts. De naam zegt de naam al waar het voor is. De droger past zich aan op wat je kleding nodig heeft en tegen kan.

Let op dat bij ieder merk warmtepompdroger de benaming kan verschillen. AEG hanteert weer andere namen voor hun programma's dan bijvoorbeeld Miele of Samsung.

Kijk altijd even naar het label op je kleding als je twijfelt op welk programma de kleding in de droger mag. Hierop zie je van welke textielen je kleding is gemaakt.

Condensafvoer

Aangezien de warmtepompdroger je natte was droog maakt, moet al het vocht ergens heen. Daar is de condensafvoer voor. Je hebt twee soorten: via een slang die leidt naar een afvoer, en een reservoir. Deze twee gaan soms ook samen.

Even over hoe het werk: de warmtepompdroger condenseert het vocht van je natte kleding. Dit is het proces van iets gasvormigs (stoom van de kleding) omzetten naar iets vloeibaars (water). Het onderdeel dat dit regelt, is de condensor.

Nu zit het water in de condensbak, maar dit moet eruit. De eerste optie hiervoor is een slang die het water naar een afvoer leidt. Het uiteinde van de slang sluit je af op je waterafvoer, zoals een afvoerbuis of een gootsteen.

De slang wordt vaak meegeleverd bij de machine, maar niet altijd. Soms is de meegeleverde slang te kort. Losse afvoerslangen zijn echter makkelijk te krijgen, en dat in verschillende lengten.

De andere optie is via het reservoir. Deze apparaten hebben alleen een reservoir of bak. Het water blijft in de bak en moet je handmatig legen. Ideaal als je geen ruimte hebt voor een slang of als er geen geschikte waterafvoer is de buurt.

Sommige apparaten leveren ook een combinatie van de twee. Dan sluit je de afvoerslang aan op de condensbak.

Programmaduur

Niet geheel onbelangrijk is de tijd die je moet wachten totdat de warmtepompdroger klaar is. Dit is afhankelijk van het type programma waar je de was mee droogt.

Over het algemeen doen de warmtepompdrogers langer over het drogen dan andere drogers. Maar zoals eerder benoemd, is dit zuiniger voor je portemonnee en het milieu. Daarnaast zorgt dit lagere droogtempo ervoor dat je kleding langer meegaat en minder snel krimpt.

Dat je moet wachten is zeker, maar tegenwoordig maken drogers het zo makkelijk mogelijk voor je. Zo hebben de meeste drogers een resttijd indicatie. Die geven aan hoelang het nog gaat duren totdat de was droog is. Dan weet je op de minuut wanneer je de was eruit mag halen en kan je zelf snel verder met andere dingen.

Ondanks de resttijd indicatie hoef je niet helemaal in de startblokken te staan. De meeste drogers geven een geluidssignaal als de droger klaar is met het programma.

Geluidsniveau

Als je de warmtepompdroger in huis staat, is het fijn als hij niet te veel geluid maakt. Bij elke droger staat het aantal decibel (dB) aangegeven. Dit geeft aan hoe hoog het gemiddelde geluidsniveau van een droger ligt. Hierbij is een warmtepompdrooger met een gemiddeld geluidsniveau van 65 tot 67 dB normaal.

Heb je een gehorig huis of staat de droger dicht bij leefruimtes, zoals de woonkamer of slaapkamer? Kijk dan naar een stillere warmtepompdroger van 64 dB. Staat de warmtepompdroger in de kelder of schuur, dan is een geluidsniveau van 67 dB of hoger prima te doen.

Onderhoud warmtepompdroger

De warmtepompdroger moet je zelf af en toe schoonmaken. Hierbij is de pluizenfilter het belangrijkste. Deze moet je na elke droogbeurt leegmaken. Als je dit niet doet, is de kans op brandgevaar groot. Op den duur krijg je bovendien de was niet meer droog door alle pluizen die achterblijven.

Eerder legde we al uit over de condensor en hoe het werkt. Ook de condensor moet je schoonmaken. Bij een warmtepompdroger maak je deze makkelijk door te stofzuigen. Hiervoor doe je alleen een klepje open en stofzuig je het filter dat je ziet.

Er zijn zelfs machines met een zelfreinigende condensor. Je hoeft helemaal niets te doen en de machine maakt alles zelf schoon.

Ook de trommel waar de was inzit wordt af en toe wat vies. Het kan zeker geen kwaad om deze af schoon te vegen met een vochtige doek. Tot slot is de buitenkant af doen met een vochtige doek geen overbodige luxe. Zo hou je hem zo lang mogelijk in dienst!

Handige extra's

Sommige warmtepompdrogers bieden fijne extra's die het drogen makkelijker en leuker maken.

Apps

Om het gebruik makkelijk te maken heb je warmtepompdrogers met een app. Met deze app kun je, afhankelijk van het merk en model, verschillende dingen doen.

Sommige warmtepompdrogers bedien je met de app van een afstand. De app kan ook je meest gebruikte programma's onthouden, waarna de app op basis daarvan suggesties geeft om nog meer te genieten van je droge was en droger. Sommige apps geven een melding als het tijd is voor onderhoud.

Stoomfunctie

De stoomfunctie is geschikt als je geen zin hebt in strijken na het drogen. De stoomfunctie in de warmtepompdroger blaast, na het droogproces, warme stoom in de trommel.

Dit werkt als anti-kreukfunctie, waardoor de was bijna kreukvrij de machine uitkomt. Helemaal kreukvrij is de was echter niet; het is en blijft een ronde droogtrommel!

Specificaties van de warmtepompdroger naast elkaar

1Bosch 300 Series WAT28400UC
2Bosch Serie 6 WTWH7660
3Asko Logic T409HS.W.UK Heat Pump
4Hisense DH5S102BW 5S Series Freestanding
5Russell Hobbs RH9HPTD111 9kg Heat

Bosch 300 Series WAT28400UC

Bosch Serie 6 WTWH7660

Asko Logic T409HS.W.UK Heat Pump

Hisense DH5S102BW 5S Series Freestanding

Russell Hobbs RH9HPTD111 9kg Heat

Veelgestelde vragen over de warmtepompdroger

Wat is het verschil tussen een condensdroger en een warmtepompdroger?

Beide zijn geschikt om je was te drogen, maar de manier waarop ze dat doen is net even anders. De condensdroger blaast de warme en vochtige lucht die van je was afkomt naar buiten. Deze lucht blijft dan in de kamer hangen waar de droger staat. De warmtepompdroger daarentegen herbruikt de warmte uit deze lucht en blaast het terug de trommel in.

Waar kan ik de warmtepompdroger het beste plaatsen?

De warmtepompdroger kan overal staan. De droger maakt, zoals eerder benoemd, geluid. Kijk naar het aantal decibel (dB) en bepaal aan de hand hiervan of de droger in de badkamer kan, of toch liever in de garage. Daarnaast moet je nadenken over de condensafvoer. Als de condensafvoer via de slang gaat, moet je dicht bij een waterafvoer zitten.

Ook heeft de temperatuur van de kamer te maken met of de warmtepompdroger daar kan staan. Bij een temperatuur onder de 5 °C of boven 35 °C moet de droger harder werken om zich warm te houden, of juist om af te koelen. Het apparaat verbruikt daardoor meer energie en is minder zuinig.

Kan alles in een warmtepompdroger?

Dit is afhankelijk van het aantal droogprogramma's dat de warmtepompdroger heeft. Over het algemeen kan alles in de warmtepompdroger. In tegenstelling tot andere wasdrogers, is de warmtepompdroger voorzichtiger met kleding. Er zijn minder omwentelingen per minuut en de temperatuur waarmee hij droogt, ligt lager. Als je de kleding op het juiste programma droogt, komt het goed.

Let wel op bepaalde kleding die bijvoorbeeld heel dun is, zoals panty's; die zijn vaak te dun voor in de droger. Twijfel je of je kleding in de droger mag, kijk dan naar het kledinglabel.

Wanneer is een warmtepompdroger rendabel?

In vergelijking met de condensdroger is de warmtepompdroger 60% zuiniger. Hoeveel je precies bespaart, ligt aan je energie- en gasprijzen en het aantal droogbeurten per jaar. Reken dit zelf uit door je het aantal kWh per wasbeurt te vermenigvuldigen met de prijs die je betaalt per kWh. Je weet dan hoeveel het kost per wasbeurt. Een gezin van vier personen droogt gemiddeld 187 keer per jaar.

Als je weet hoeveel energiekosten je per jaar betaalt, kun je dit vergelijken met oudere, goedkopere modellen, of het model dat je nu hebt staan. Als je dit vergelijkt, weet je precies hoeveel je bespaart met een nieuwe warmtepompdroger.

Conclusie

Je weet nu alles over de fantastische warmtepompdroger. Door het hergebruik van warme lucht, de lage droogtemperatuur en de omwentelingen per minuut is de warmtepompdroger goed voor je portemonnee, kleding en milieu!

Met de verschillen in type droogprogramma's en programmaduur maak je het drogen zo makkelijk mogelijk. Rekening houdende met de condensafvoer en het geluidsniveau, weet je ook precies waar je het apparaat moet zetten.

Nu is het tijd om die droogrekken in de kast te zetten of je oude droger gedag te zeggen. Laat me hieronder weten of je je nu volledig voorbereid voelt om een warmtepompdroger aan te schaffen. Tips en andere opmerkingen zijn ook altijd welkom. Bedankt voor het lezen en veel plezier met je nieuwe aankoop!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?